Presidentin vartioston jäsenet telkesivät Nigerin presidentin Mohamed Bazoumin presidentinpalatsiin, presidenttiä lähellä oleva lähde kertoi AFP:lle.
Länsi-Afrikan talousyhteisö, Afrikan unioni ja Euroopan unioni ovat tuominneet tilanteen vallankaappausyrityksenä.
Al-Jazeeran mukaan Nigerin pääkaupungissa Niameyssä armeijan ajoneuvot olivat estäneet pääsyn presidentinpalatsiin keskiviikkoaamuna. Presidentti perheineen on palatsissa.
Vartioston kanssa on neuvoteltu. Neuvottelujen katkettua vartioston jäsenet kieltäytyivät vapauttamasta presidenttiä, lähde sanoi AFP:lle. Lähteen mukaan Nigerin armeija on antanut vartiostolle uhkavaatimuksen.
Pääsy oli estetty lisäksi palatsin vieressä sijaitseviin ministeriöihin, al-Jazeeran lähteet sanovat.
Alueella ei AFP:n toimittajan mukaan kuulunut merkkejä "epänormaalista sotilaallisesta toiminnasta" tai tulituksen ääniä.
Presidentin kanslia julkaisi Twitterissä viestin, jossa se sanoi armeijan olevan valmis hyökkäämään vartioston jäseniä vastaan, jos nämä eivät peräänny. Viestin mukaan presidentti perheineen voi hyvin.
Syytä vartioston jäsenten tyytymättömyyteen ei ole kerrottu. Elinkustannusten nousu ja kokemukset hallinnon epäpätevyydestä ja korruptiosta ovat kuitenkin saattaneet ajaa sotilaita kapinoimaan, asiantuntijat sanovat al-Jazeeran mukaan.
Useita vallankaappausyrityksiä
Bazoum valittiin presidentiksi vuonna 2021 Nigerin ensimmäisissä demokraattisissa vaaleissa. Maassa on nähty neljä sotilasvallankaappausta sen jälkeen kun Niger itsenäistyi Ranskasta vuonna 1960.
Turvallisuuslähteen mukaan Nigerissä tehtiin vallankaappausyritys myös huhtikuussa 2021, kun joukko sotilaita yritti saada presidentinlinnaa haltuunsa päiviä ennen kuin Bazoumin oli määrä vannoa virkavalansa.
Kaappausyrityksestä pidätettiin muiden muassa ilmavoimien johtaja, jota on epäilty kaappausyrityksen johtajaksi.
Bazoum yritettiin syrjäyttää viimeksi tämän vuoden maaliskuussa presidentin ollessa Turkissa, nigeriläinen viranomainen sanoi AFP:lle.
Niger kamppailee tällä hetkellä jihadistien kanssa kahdessa suunnassa: lounaassa naapurivaltio Malista Nigeriin levinneitä jihadisteja ja kaakossa Nigerian koillisosista käsin toimivia jihadisteja vastaan.
Juttua päivitetty 26.7.2023 klo 18:27 tuoreilla tiedoilla.