Mali katkaisi diplomaattisuhteet Ukrainan kanssa, syyttää maata osallisuudesta Malissa tehtyyn hyökkäykseen

Tuaregiseparatistit ovat sanoneet surmanneensa kolme päivää kestäneissä taisteluissa 84 venäläisen palkkasoturiryhmä Wagnerin jäsentä ja 47 malilaista sotilasta.

Mali on kertonut katkaisevansa diplomaattisuhteet Ukrainan kanssa. Mali syyttää korkea-arvoisen ukrainalaisvirkamiehen myöntäneen Ukrainan osallisuuden malilaisjoukkojen heinäkuussa kokemaan raskaaseen tappioon.

Kolme päivää kestäneet raskaat taistelut puhkesivat sotilasleirillä Tinzaouatenessa lähellä Algerian rajaa 25. heinäkuuta. Tuaregien johtamat separatistit sanoivat torstaina surmanneensa taisteluissa yhteensä 84 venäläisen palkkasoturiryhmä Wagnerin jäsentä ja 47 malilaista sotilasta.

Malin tiedottaja: "Pelkurimainen, petollinen ja raakalaismainen"

Malin hallituksen tiedottajan Abdoulaye Maigan mukaan hallinto oli järkyttynyt kuultuaan Ukrainan sotilastiedustelun edustajan Andri Jusovin kommenteista heinäkuisiin taisteluihin liittyen. Hän kertoi Malin katkaisevan diplomaattisuhteet välittömästi.

– (Jusov) myönsi Ukrainan osuuden aseellisten terroristiryhmien pelkurimaiseen, petolliseen ja raakalaismaiseen hyökkäykseen, joka oli johtanut malilaisten sotilaiden kuolemaan, Maiga sanoi lausunnossa.

Ukrainalaisen Kyiv Independentin mukaan Jusov oli televisiolähetyksessä 29. heinäkuuta esittämillään kommenteilla vihjannut mahdollisesta yhteistyöstä Ukrainan tiedustelupalvelun ja Malin kapinallisten välillä.

Kyiv Independent mukaan Jusov oli sanonut kapinallisten saaneen hyödyllistä tietoa, mikä oli “mahdollistanut onnistuneen sotilasoperaation venäläisiä sotarikollisia vastaan”. Hän antoi myös ymmärtää, että tiedon lisäksi kapinalliset olisivat saaneet muutakin tukea.

Le Monde: Ukrainalaiset kouluttaneet kapinallisia

AFP:n perjantaina näkemässä videossa Malin pääministeri Choguel Kokalla Maiga puolestaan myönsi, että he olivat hävinneet "taistelun" Tinzaouatenessa.

Malin asevoimat on myöntänyt suuren määrän sotilaitaan kuolleen, mutta ei ole julkistanut tarkempia lukuja. Kyiv Independentin mukaan Wagner on niin ikään vahvistanut kärsineensä raskaita tappioita yhteenotoissa.

Ranskalaislehti Le Monde kertoi viime viikolla, että Ukrainan tiedustelupalvelut olivat tehneet yhteistyötä tuaregitaistelijoiden kanssa. Asiasta on kirjoittanut englanniksi ainakin Kyiv Independent.

– Meillä on yhteyksiä ukrainalaisiin, aivan kuten meillä on kaikkiin muihinkin, ranskalaisiin, amerikkalaisiin ja muihin, sanoi kapinallisten edustaja Le Mondelle.

Jusov ei kommentoinut mahdollisen yhteistyön luonnetta televisiokommenteissaan, Kyiv Independent kertoo.

Le Monden lähteiden mukaan tuaregitaistelijat olisivat saaneet ukrainalaisilta muun muassa koulutusta lennokkien käytöstä.

Malin hallituksen tiedottajanAbdoulaye Maigan julkaiseman lausunnon mukaan Ukrainan toimet olivat loukanneet Malin suvereniteettia. Maiga kuvaili toimia ei-hyväksyttäväksi ulkomaiseksi sekaantumiseksi ja kansainvälisen terrorismin tukemiseksi.

Venäjä-mielisyys lisääntynyt Länsi-Afrikassa

Sotilasjuntta kaappasi vallan Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Malissa ja syrjäytti vaaleilla valitun siviilipresidentti Ibrahim Boubacar Keitan vuonna 2020. Juntta on asettanut etusijalle koko maan valloittamisen al-Qaidaan ja Isisiin yhdistetyiltä separatisteilta ja jihadisteilta.

Assimi Goitan alaisuudessa juntta on katkaissut perinteisen liittonsa maan entisen siirtomaahallitsijan Ranskan kanssa. Mali on sen sijaan kääntynyt viime vuosina Venäjän puoleen.

Malin naapurimaiden Burkina Fason ja Nigerin hallinnot ovat niin ikään osoittaneet enenevässä määrin tukea Venäjälle ja lähentyneet sen kanssa. Myös Burkina Fasossa ja Nigerissä on vallassa sotilasjuntat.

Viime viikolla Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vahvisti tukensa Malille puhuessaan puhelimessa paikallisen virkaveljensä Abdoulaye Diopin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat