Niinistö painotti, että kyseessä on pitkän linjan puheenaihe eikä liity vain nykyiseen hallitukseen.
Presidentti Sauli Niinistö vieraili tänään Ylen Ykkösaamussa ja Valko-Venäjän tilanteen lisäksi keskusteluun nousi pääministerin ja presidentin yhteispeli sekä roolitus.
Niinistön mukaan hänet on jätetty joskus ulos keskustelusta sellaisissa asioissa, jotka liittyvät EU-maiden lisäksi myös kolmansiin maihin.
– Kysymys on siitä, onko se tavallista EU-politiikkaa vai onko se EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, niin kuin EU–Kiina-strategia tai EU–Venäjä-tapaamiset, Niinistö tarkensi.
– Perustuslakivaliokunta viimeksi vuonna 2016 on todennut, että valtioneuvoston on välttämättä pidettävä yhteistoimintaa presidentin kanssa, vaikkei sitä ole kirjoitettu lainsäädäntöön. Siellä on, että muun ulkopolitiikan kohdalla, että presidentti johtaa yhteistoiminnassa.
Lue lisäksi: Presidentti Niinistö MTV Uutisille: EU:n tulee antaa selkeä tuomio Valko-Venäjän konekaappaukselle
Niinistön mukaan tämä nähdään helposti ”presidentin ja pääministerin köydenvetona”. Hänen mukaansa kyseessä on vanha asia, joka on elänyt koko ajan.
– Köydenvetoa se ei ole. EU-sihteeristö pyrkii hyvin johdonmukaisesti näkemään, että jos paperissa on vähänkin EU:ta, niin se on kokonaan EU:ta. Presidenttiä ei sitten aina muisteta.
Lue myös: Yle: Presidentti Niinistö uskoo Venäjän vaikutuksen Valko-Venäjällä vain kasvavan
Presidentti kertoo, että hän haluaa olla vastuukysymyksissä tarkkana.
– En lähesty sitä niin, että ”ahaa, tuossa minulla on vaikuttamisen mahdollisuus”. Lähestyn sitä niin, että aivan selvästi perustuslakivaliokunta ja eduskunta ovat nähneet, että tällaista yhteistoimintaa on harjoitettava. Jos minä näen, ettei sitä harjoiteta, tunnen vastuukseni ainakin huomauttaa.
Voitteko kertoa, onko tällaista tapahtunut, Ylen toimittaja Seija Vaaherkumpu tenttasi.
– Tämä on pitkän linjan puheenaihe, ei suinkaan nyt syntynyt, Niinistö avasi.
– Viittasin jo EU-sihteeristöön, joka toimii valtioneuvoston kanslian alla. Meillä polut ovat eriytyneet, kun jotkut ihmiset ovat vain EU:n kanssa tekemisissä, joten se on inhimillisesti ymmärrettävääkin.
Niinistön mukaan inhimillisesti ymmärrettävä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö asiasta voisi huomauttaa.
Lue lisää: Presidentti Niinistö vahvistaa puuttuneensa hallituskriisiin
Presidentti ei kertonut tarkkoja tilanteita, joissa hän on huomauttanut. Hän tyytyi toteamaan, että asiasta on aina huomautettu ja viittasi myös omaan ”merkilliseen tapaansa”.
– Minulla on merkillinen tapa tehdä kirjoituksia, jotka lähettämättömät kirjeet jäävät laatikkoon. Siellä on kyllä tästäkin jo valmista. Mielestäni tilanne on niin, että mikä tahansa ratkaisu (on hyvä), kuten presidentin vallan heikentäminen, jos se johtaa selvästi parempaan lopputulokseen, Niinistö lausui mystisesti.
Presidentin totesi myös, että olisi hyvä, jos valtiosääntöoikeudellista keskustelua käytäisiin enemmän.