Presidentti Sauli Niinistön mukaan presidentin ja valtioneuvoston yhteistoiminta ulkopolitiikassa on nykyisillä välineillä toiminut hyvin. Hän ei muista yhtään tilannetta, jossa tältä osin olisi syntynyt jokin suuri käytännön ongelma.
Niinistö kuitenkin kertoo STT:n haastattelussa, että koko viime syksyn oli esitetty myös sellaisia näkemyksiä, joiden myötä presidentin valtaoikeuksia olisi huomattavasti horjutettu. Niinistö ei halunnut tarkentaa, mistä esitykset olivat tulleet.
Niinistö kertoo vastauksensa esityksiin pysyneen samana: jos valtaoikeuksiin halutaan muutosta, on sitten avoimesti oltava rohkeutta pyrkiä perustuslain muuttamiseen.
EU-johtajien pöydässä puidaan Ukrainaa ilman presidenttiä
Niinistö myöntää, että esimerkiksi EU-johtajien pöydässä, jossa Suomea edustaa pääministeri, käsitellään tällä hetkellä paljon Ukrainaan liittyviä asioita. Kaikki samanlaatuiset kysymykset on kuitenkin käsitelty myös kotimaassa tasavallan presidentin ja hallituksen yhteisessä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa eli niin kutsutussa tp-utvassa, Niinistö muistuttaa.
Niinistön mukaan myös uutisointi pääministerin turvallisuuspoliittisesta neuvonantajasta lähti väärille urille. Presidentin kanslia vastusti Niinistön mukaan uuden valtiollisen turvallisuuspolitiikan yksikön perustamista, joka olisi kyseenalaistanut ulko- ja puolustusministeriöiden roolin, mutta ei suinkaan neuvonantajan nimittämistä.
– Päinvastoin on ihan luontevaa, että pääministerin poliittisessa kabinetissa on montakin neuvonantajaa, Niinistö sanoo.
"Horjuttamista ei kannata peitellä"
Yksituumaisuuden korostamisen perään Niinistö tekee äkkikäännöksen:
– Mutta sitä ei kannata peitellä, että koko viime syksy on esitetty sellaisiakin näkemyksiä, joilla presidentin valtaoikeuksia olisi huomattavasti horjutettu, Niinistö sanoo.
Näkemysten esittäjää hän ei halua tarkentaa, mutta toteaa vastauksensa olleen tuolloin sama kuin nyt:
– Jos niin haluatte, niin muuttakaa perustuslakia, sitä vastaan ei voida asetuksilla tai mielikuvilla toimia. Perustuslaki ei neuvo lukemaan niin, että presidentti ja hallitus johtavat ulkopolitiikkaa yhdessä, Niinistö sanoo.
Perustuslain 8. luvun mukaan "Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa".
– Jos halutaan, että Suomessa on vain edustuksellinen presidentti, niin siitä vaan sitten, jos semmoinen enemmistö on. Demokratiassa on kuitenkin syytä kunnioittaa perustuslakia, Niinistö lisää.