Presidentti Sauli Niinistö on parhaillaan Kiinassa, jossa hän tapaa maan presidentin Xi Jinpingin.
Kiinassa vieraileva presidentti Niinistö on keskustellut ihmisoikeuskysymyksistä Kiinan presidentin Xin kanssa. Niinistön mukaan presidenttien välisessä tapaamisessa ja yhteisellä illallisella käytettiin lähes tuntia aikaa aiheen läpikäymiseen.
– Kiinalla on oma käsityksensä tapahtumista, ja he pitävät siitä melko tiukasti kiinni, Niinistö sanoi.
Lue myös: Presidentti Niinistön valtiovierailu alkoi Kiinassa: "Mustan hiilen vähentäminen ei yksin riitä"
Lisäksi Niinistö mainitsi, että Kanadan pääministeri Justin Trudeau oli ollut häneen yhteydessä ennen matkaa.
Kanadalla on ollut diplomaattista kiistaa Kiinan kanssa, sillä Kiina pidätti kaksi kanadalaismiestä vastalauseena sille, että Kanada pidätti teknologiayhtiö Huawein talousjohtajan Kanadassa Yhdysvaltojen pyynnöstä.
Niinistön mukaan tapaamisessa puhuttiin myös uiguurien tilanteesta. Hän sanoi, että aiheiden läpikäynti ei aiheuttanut harmistumista isäntien taholta.
– Isäntä hyvin kärsivällisesti selvitti heidän näkemyksiään.
Presidentti Niinistö pohtii, että Suomi voi näyttää ihmisoikeusasioissa mallia omalla esimerkillään.
– Ei kannata karttakepillä mennä osoittamaan. Suomen vahvin sanoma tulee itse suomalaisen yhteiskunnan ja yhteisöjen kautta siitä, miten on rakennettu tällainen yhteiskunta. Ja jos niitä rakennuspalikoita lähtee hakemaan, sieltä löytyy kyllä aikamoinen arvovalikoima.
Toiveikkuutta ilmassa
Xi on Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen pääsihteeri ja yksi maailman vaikutusvaltaisimmista johtajista. Niinistö kertoi keskustelleensa Xin kanssa valtapolitiikan nykytilasta ja Korean niemimaan tilanteesta.
Niinistö arvioi, että Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasuhteissa sekä maailmantalouden kehityksessä on ilmassa jonkinasteista toiveikkuutta.
– Ei ainakaan tullut mitään synkkää ennustetta nyt, Niinistö pohti.
Kansainvälinen yhteisö on viime aikoina seurannut Kiinan hidastuvaa talouskehitystä jopa huolestuneena. Niinistö totesi, että Kiinan talouskasvun mahdollisella jäätymisellä olisi maailmanlaajuisia vaikutuksia ja vaikutusta myös Suomeen.
Puheiden tasolla yhtenäisiä käsityksiä
Presidentti Niinistö kertoi myös, että Kiina haluaisi nähdä vahvan Euroopan unionin, joka kykenisi olemaan myös maailmanpolitiikan vaikuttaja.
– Sitä samaa minä olen peräänkuuluttanut ja toivonut. Euroopan unionissa käydään nyt kuitenkin keväällä vaalit, ja niiden jälkeen katsotaan, mikä suunta on.
Niinistö arvioi, että EU:lla ja Kiinalla on yhteneviä käsityksiä ilmastopolitiikan ja vapaakaupan osalta ainakin puheiden tasolla.
Lisäksi esillä olivat arktiset asiat, joita Niinistö on pitänyt pitkään esillä. Niinistön mukaan esimerkiksi mustan hiilen ongelma on käyty kiinalaisten kanssa läpi moneen kertaan.
– Heillä on siinä myös välittömämpiä ongelmia, sillä ilmiö ei ole pelkästään arktisella alueella, vaan koskettelee esimerkiksi Himalajan lumitilannetta.
Juttua päivitetty 14.1.2019 kello 16.15 osioilla Toiveikkuutta ilmassa sekä Puheiden tasolla yhtenäisiä käsityksiä.