Koska allergiaoireita on monenlaisia, allergiatestit ovat tarpeen. Allergioiden tunnistaminen saattaa kuitenkin olla haasteellista.
– Allergioiden ja muiden immuunireaktioiden välinen raja on liukuva, kertoo allergia- ja astmaneuvoja ja koordinaattori Monica Honkanen Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry:stä.
Allergioiden tunnistaminen saattaa olla haasteellista.
Jotta voidaan ylipäätään puhua allergiasta, näiden kolmen kohdan on täytyttävä!
- Reaktion aiheuttanut allergeeni tunnistetaan
- Allergeenin ja haitallisen reaktion välinen syy-yhteys tunnistetaan
- Reaktion immunologinen mekanismi tunnistetaan
Allergian tunnistaminen vaatii siis käyntiä lääkärissä.
Koska allergiaoireita on monenlaisia, allergiatestit ovat tarpeen. Niillä allergioita voidaan todentaa. Honkanen kuitenkin muistuttaa, että allergiat ovat hyvin yksilöllisiä ja ilmenevät eri tavoin.
– Yleisimmin tunnettuja allergiaoireita ovat esimerkiksi allergisen nuhan oireet kuten silmien kutina, nenän vuotaminen, tukkoisuus, silmien punoitus, Honkanen kuvaa.
– Ruoka-allergiat aiheuttavat usein suolisto ja iho-oireita, kun taas siitepölyallergia aiheuttaa usein allergisen nuhan tyypilliset oireet. Osa-allergioista ja yliherkkyyksistä voi aiheuttaa jopa astman kaltaista oireilua.
Voisiko siis esimerkiksi migreeni olla merkki allergiasta?
– Suoranaisesti en migreeniä liittäisi allergiaoireeksi. Syksyisin vietämme Tuoksuton -kampanjaviikkoa, jolloin nostamme esille tuoksuttomuutta. Joillekin tuoksuyliherkille, eli henkilöille jotka oireilevat tuoksuista, tuoksut saattavat aiheuttaa astman kaltaisia oireita.
Joskus allergiaoireet vaikeuttavat esimerkiksi unensaantia.
– Esimerkiksi siitepölyallergikolla saattaa ilmetä keväisin allergiakautena voimakkaita allergisen nuhan oireita, jotka voivat vaikuttaa myös yöuneen. Allergioiden omahoito on merkityksellistä, esimerkiksi nenäkannun käyttö, Honkanen sanoo.