Lävistysten ja erilaisten korujen suosio on lisännyt varsinkin nuorien naisten nikkeliallergiaa. Korua hankkivan on vaikea selvittää, sisältääkö koru nikkeliä. Sitä on jopa monissa nikkelittömiksi ilmoitetuissa tuotteissa.
Pikatesti epäluotettava nikkelimittauksissa Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen testissä selvisi, ettei nikkelin löytämiseksi käytettyyn pikatestiinkään ole luottamista. Pikatestin tuloksia vääristää korujen lakkapäällystys.
Nikkelin aiheuttamasta ihottumasta ja muista oireista kärsii yli 10 prosenttia naisista ja muutama prosentti miehistä. Nikkeli on nykyään Pohjois-Euroopan yleisin kontaktiallergian aiheuttaja. Nikkeliallergian yleisyyden vuoksi Helsingin kaupungin ympäristökeskus testasi ensiasennuskorvakorujen nikkelipitoisuuksia. Kokeessa arvioitiin myös Suomessa nikkeliarvojen mittaukseen käytettävää DMG-pikatestimenetelmää.
-Nikkelipitoisuuksia mittaava DMG-pikatesti ei osoittautunut tutkimuksissamme tarpeeksi herkäksi. Tutkimme 30 korvakorua, joista pikatestillä ei yhdestäkään havaittu nikkeliä. Laboratoriossa tehdyn pitkän liuotusmenetelmän mukaan 20 korussa kuitenkin oli nikkeliä, kemisti Asta Ekman kertoo.
Pikatestin tulos vääristyy, sillä moni nikkeliä sisältävä koru on päällystetty lakalla. Pinnoitus estää oikean testituloksen. Sääntöjen mukaan lakkapinnan täytyisi kestää käytössä vähintään kaksi vuotta. Usein pinta on rikkinäinen tai liukenee nopeasti, ja tällaiset korut aiheuttavat oireita nikkeliallergisille.
Kiusallinen nikkeliallergia
Nikkeliallergia aiheuttaa kutisevaa ihottumaa ja punoittavia läiskiä. Allerginen reaktio voi levitä nopeasti, jos nikkeliä sisältävää esinettä ei poisteta koskettamasta ihoa. Herkistyttyään iho saattaa ärtyä jopa vetoketjuista tai kellonranteista.
-Lävistysten suosio vain lisää nikkeliallergiaa. Yliherkkyys syntyy nopeammin rikkinäisellä, lävistetyllä iholla. Allergisia oireita voi kuitenkin saada pelkästä metalliesineen ihokosketuksesta, selvittää Helsingin ympäristöterveyspäällikkö Antti Pönkä.
Euroopan unioni on vuodesta 1994 suunnitellut direktiiviä, joka määrittelee koruissa sallittavat nikkelipitoisuudet. Kun sääntö tulee voimaan, nikkelipitoisuuksien valvonta tehostuu entisestään. Vaikka nikkelikorujen pitäisi poistua kauppojen hyllyiltä, niitä tuodaan myös vastaisuudessa myyntiin halpatuontimaista.
-Olemme tiedottaneet korujen maahantuojille, että suuri osa testatuista koruista sisältää nikkeliä. Maahantuojat suhtautuivat asiaan hyvin, sillä he eivät halua tuoda nikkelipitoisia koruja markkinoille, kun vaihtoehtojakin on tarjolla, Antti Pönkä sanoo.
(STT)