Niko Kytösaho jysäytti MM-lentomäessä – paras suomalainen 16 vuoteen: "Täytyy olla munat, että täällä pärjää!"

Suomen Niko Kytösaho sijoittui seitsemänneksi lentomäen MM-kilpailuissa Itävallassa. Seitsemäs sija on paras suomalaissijoitus 16 vuoteen lentomäen MM-kilpailujen henkilökohtaisissa kilpailuissa.

Vuonna 2008 Janne Ahonen oli kolmas Saksan Oberstdorfissa. Janne Happonen täydensi tuolloin suomalaismenestystä viidennellä ja Harri Olli kuudennella sijalla. Tuon jälkeen suomalaisia ei ole ollut kymmenen parhaan joukossa ennen Kytösahoa.

Kytösaho säväytti Kulmin lentomäessä jo perjantaina 232,5 ja 218,5 metrin siivuillaan. Lauantaina viivyttelyjen jälkeen hypätyllä kolmannella kierroksella Kytösaho hyppäsi 215 metriä ja piti kiinni seitsemännestä sijastaan.

– Oli huikea kilpailu. Homma lähti käyntiin kuin unelma, Kytösaho kertoi STT:lle puhelimitse.

Hän viittasi unelma-alulla ensimmäisen kierroksen hyppyynsä.

– Sain siitä sellaisen itseluottamusbuustin. Sen jälkeen halusi vain mennä ja hypätä lisää.

Toinen kierroskin sujui erinomaisesti, joten seitsemäntenä jo avauspäivän jälkeen ollut Kytösaho oli ennen lauantaita mukana jopa mitalikahinoissa aina arvaamattomassa lentomäessä.

Hymy 4,5 tunnin palloilun jälkeen

Tuuli kiusasi MM-kilpailujen läpivientiä pitkin viikkoa, kun esimerkiksi torstain karsinta piti perua.

Suomalaisista Antti Aalto, Eetu Nousiainen ja Kasperi Valto jäivät perjantaina ensimmäiselle kierrokselle.

– Antilta ja Eetulta kilpailu meni poskelleen, mutta ensikertalainen Kasperi oli lähellä toisen kierroksen paikkaa. Kasperi sai puhtaat paperit, päävalmentaja Lauri Hakola muistutti.

Lauantaina koekierroksen peruminen synkensi toisen kilpailupäivän näkymiä. Kolmannen kilpailukierroksen alkua lykättiin neljä kertaa kohti iltaa.

– Tämä oli kova päivä. Palloilimme mäellä 4,5 tuntia. Ja pääsimme hyppäämään kerran, Kytösaho ruoti.

– Sain tehtyä hyvän hypyn.

Neljäs kilpailukierros peruttiin aikataulujen venymisen takia. Itävallan Stefan Kraft nousi kolmannen kierroksen 228 metrin hypyllään maailmanmestaruuteen, Saksan Andreas Wellinger oli toinen ja Slovenian Timi Zajc kolmas. Zajc johti ensimmäisen päivän jälkeen.

– En tiennyt heti, että neljättä kierrosta ei hypätä. Arvelin sen jäävän väliin, koska pimeä oli tulossa, eikä mäessä ole valoja, Kytösaho kertoi.

Rentous löytyi jo harjoituksissa

Päävalmentaja Hakola oli erittäin tyytyväinen, kun Kytösaho sai alkukauden vaikeuksien jälkeen hypättyä ehjän kilpailun, vieläpä kolme hyvää hyppyä.

Kytösaho on kertonut usein siitä, miten kilpailutilanteessa "kuula menee jumiin". Kulmin lentomäessä tuota ongelmaa ei ollut.

– Lentomäki on eri maailma. Jo treenit täällä lähtivät hyvin käyntiin. Täällä on uskallettava vetää täysillä, ja täytyy olla munat, että täällä pärjää. Ajattelin, että vedän 100 lasissa. Kävi miten kävi.