Paljon kirjeitä naisilta saavia vankeja yhdistää heidän saama runsas mediahuomio, sanoo oikeuspsykologi Pia Puolakka.
Törkeistä huumerikoksista 13 vuoden vankeuteen tuomittu Niko Ranta-aho kertoi MTV Uutisten haastattelussa saaneensa 200–300 kirjettä vankilaan.
Lue lisää: Niko Ranta-aholle on tullut satoja kirjeitä vankilaan – kertoo myös väleistään entiseen avopuolisoonsa Sofia Belórfiin
Ilmiö ei sinällään ole uusi. Esimerkiksi joukkomurhaaja Anders Behring Breivikille on satanut rakkauskirjeitä vankilaan.
Oikeuspsykologi Pia Puolakan mukaan yhdistävänä tekijänä tapauksissa on rikoksentekijän saama mediahuomio.
– Luulen, että se koskee ennen kaikkea sellaisia vankeja, jotka ovat vakavan rikoksen kautta saaneet paljon mediajulkisuutta, ja sitä kautta herättää ihmisen huomion ja kiinnostuksen. Heistä tulee vähän niin kuin julkkiksia jossain mielessä, Puolakka sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.
"Joitakin naisia kiehtoo väkivaltaisuus"
Kirjoittajat ovat eritysesti naisia ja vastaanottajat miesvankeja. Myös naisvangit saavat Puolakan oman kokemuksen mukaan kirjeitä, mutta ne tulevat pääosin miesvangeilta.
– Tiedetään, että on olemassa ilmiö, että jotkut naiset kirjoittavat raskaista rikoksista, graaveista väkivaltarikoksista tuomituille vangeille.
– Siinä varmaan on omat syynsä, minkä takia joitakin naisia kiehtoo miehen väkivaltaisuus: tulkitaanko se osoitukseksi miehisyydestä tai siitä, että pystyy tarvittaessa suojelemaan naista. Joissain naisissa se voi paradoksaalisesti herättää turvallisuuden tunnetta, Puolakka kertoo.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
0:36Niko Ranta-aho sanoo nyt katuvansa tekojaan – istuu tuomiotaan jengiosastolla Riihimäen vankilassa.
Hallittavissa oleva kirjesuhde
Puolakan mukaan kirjeenvaihto voi kokemuksena myös erotisoitua.
– Kyseessä on tällainen etäsuhde. Siinä ei tarvitse jakaa arkea tai vaikeita asioita. Vaan se, että toinen osapuoli on vankilassa, voi olla sopivan hallittavissa oleva ja rajattu suhdemuoto henkilölle, jolla olisi muuten ryhtyä varsinaiseen suhteeseen.
Yhdistävä asia kirjeiden lähettäjillä onkin tavassa kiintyä ihmisiin.
– Rikoksentekijät herättävät tunteita nimenomaan siitä ajatuksesta, että rikoksentekijä on jollain tavalla uhri, jota kohtaan herää lämpimiä tunteita.
Tapaus Ranta-aho
Mutta entä sitten Ranta-ahon tapaus? Miksi hän saa kirjeitä naisilta?
Usein kirjeisiin liittyy tuomittua väkivaltarikollinen, mutta Ranta-aho on huumerikollinen.
– Vaikea sanoa. Onko tässä tapauksessa erityisesti julkisuus, joka on herättänyt huomiota. Väkivaltarikosten lisäksi isoista huumausainekaupoista tulee kovia tuomioita tänä päivänä. Ehkä rikoksen kovuusaste näyttäytyy niin, että nämä ovat erittäin suuria ja huomiota herättäneitä rikoksia, Puolakka pohtii.
Ranta-aho kertoi, ettei vastaa kirjeisiin.