Nimetäänkö Jori Lehterä Leijoniin? Tulokasluotsi Antti Pennaselle mehevä ehdotus

HIFK:n tulikuuma ylivoima toimii – Pakarinen lakaisee maalin 1:17
Lehterän ja Pakarisen yhteistyö toimii – tässä tyylinäyte ylivoimapelistä

HIFK:n supervireistä ykköskenttää johtava Jori Lehterä saattaa kuulla ensi viikolla kutsuhuudon Leijonista, mikäli MTV Urheilun asiantuntijoita Sami Kapasta ja Ari Vallinia on uskominen.

Lehterä, 36, on ollut syksyn aikana hurjassa vedossa. Helsinkiläisten ykkösketjun sentteri on takonut 16 ottelussa peräti 28 tehopistettä. Lukema oikeuttaa SM-liigan pistepörssin kärkipaikkaan.

Lehterä siirtyi SM-liigaan ja Tapparaan kaudella 2022–2023. Tuolloin hän palasi maajoukkueeseen vuosien tauon jälkeen juurikin Suomen EHT-turnauksessa. Viime kaudella maajoukkueotteluita ei tilille kertynyt. Lehterä on edustanut Leijonia olympialaisissa ja kahdesti MM-tasolla.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue eli Leijonat esiintyy marraskuussa ensimmäistä kertaa Antti Pennasen alaisuudessa. EHT-kiertueen ensimmäinen tapahtuma, Karjala-turnaus, pelataan perinteiseen tapaan Suomessa. 

Helsingin jäähallissa miteltävä kiekkoturnaus saattaa merkitä Lehterän paluuta Leijoniin parin vuoden tauon jälkeen, uskovat Sami Kapanen ja Ari Vallin. 

– Jos vain roolitus on oikea, niin miksi ei? Riippuu ihan, mitä haetaan. Hän on Liigassa näyttänyt olevansa edelleen aivan kolmen parhaan pelaajan joukossa, Kapanen sanoo. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Huippuvireistä keskushyökkääjää on vaikea ohittaa spekulaatioissa. Kapasen mukaan Lehterä olisi varmasti hyödyksi etenkin ylivoimapelissä. Omintakeisesta luistelustaan tunnettu taituri ei ole koskaan ollut kaukalon nopein.

– Se (liikenopeus) on hänen kohdallaan ehkä sellainen ainoa kysymysmerkki kv-tasolla, Kapanen jatkaa.

Vallin kehaisee Lehterän löytäneen uutta pontta kuluvan nappisyksyn aikana.

– Liike on ollut kohtalaisen hyvää, parempaa kuin viime vuonna. Hyvä kesä näkyy. Terävyyttä on tullut liikkeeseen. Hän pääsee tilanteisiin ja saa enemmän aikaa kiekon kanssa.

– Jos hänellä itsellään on halukkuutta kevään MM-kisoihin, niin varmasti lähtee (Karjala-turnaukseen).

"Ei voi jättää pois"

Lehterä on ollut keskeinen pala HIFK:n tulikuumaa ykkösvitjaa yhdessä Kristian Vesalaisen ja Iiro Pakarisen kanssa. Vesalainen (9+11=20) on pistepörssissä neljäntenä. Peräti 15 osumaa ja 19 tehopistettä haalinut Pakarinen on maalipörssissä toisena. Hän on enää viiden kihautuksen päässä yhden kauden ennätyksestään. 

Kapanen nostaakin Pennaselle esiin valmiin vaihtoehdon. Hän tarjoaa HIFK:n kärkikolmikkoa kokonaisuudessaan Leijoniin.

– Tekisi mieli nähdä, miten se toimisi kansainvälisellä tasolla. Heillä on mennyt niin hyvin nyt HIFK:ssa. Pelaavat hienosti toisiaan kompaten.

– Ihan uskomaton syksy ollut kaikilla. Vesalainen on taas löytänyt lyönnin, Pakarinen on ihan huippuvedossa. Koko ketju sellaisenaan sinne kokonaan, Vallin komppaa.

Vallin on varma, että kauden ensimmäistä maajoukkuetta kokoava Pennanen on hereillä.

– Ei millään voi jättää pois (suunnitelmista). Ketju tekee joka pelissä tulosta. Jos ja kun se on Pennasella ajatuksissa, niin totta kai hän haluaa nähdä sen tositoimissa kansainvälisessä kaukalossa.

Lehterän, Vesalaisen ja Pakarisen mahdollisista Leijonat-kutsuista löytyy myös varjopuoli, joka koskee seurajoukkuetta.

– HIFK:n ykkösketju pelaa aika rajuja minuutteja. Jossain vaiheessa olisi hyvä puhaltaakin ja vähän treenata loppukautta ajatellen, Vallin toteaa.

Kolmikko pelaa lähemmäs 20 minuutin keskiarvolla. Se on hyökkääjälle paljon. Loukkaantumisista kärsinyt HIFK tuskin asettuu kuitenkaan poikkiteloin, mikäli kärkiketju kutsutaan maajoukkuetehtäviin.

– Harvoin joukkueet vastaan asettuvat, kunhan ei joudu jokaista leiriä kiertämään. Yleensä "Karjalaan" on paras EHT-joukkue on rakennettu, silloin ainakin Lehterä kuuluu sinne, Vallin päättää.

Karjala-turnaus pelataan 7.–10. marraskuuta Helsingin jäähallissa. Leijonien turnausjoukkue nimetään maanantaina 27. lokakuuta.

Lue myös:

    Uusimmat