Kiinan hallinnolla on suuri vastuu siitä, että rauhannobelisti Liu Xiaobo kuoli "ennenaikaisesti", toteaa Nobel-komitea tiedotteessaan. Komitea pitää järkyttävänä, että pitkälle edennyttä maksasyöpää sairastavaa Liuta ei siirretty paikkaan, jossa hän olisi saanut asianmukaista hoitoa ennen kuin oli jo myöhäistä.
Saksa ja Yhdysvallat olivat tarjoutuneet hoitamaan Liuta, mutta Kiinan mukaan niiden ei pitäisi sekaantua maan sisäisiin asioihin.
Liu siirrettiin viime kuussa vankilasta vartioituun kiinalaiseen sairaalaan, missä hän kuoli 61-vuotiaana torstaina.
Liulle myönnettiin rauhan Nobel hänen työstään Kiinan ihmisoikeuksien hyväksi vuonna 2010. Liu ei päässyt noutamaan palkintoaan, koska hän suoritti kumouksellisesta toiminnasta saamaansa vankeustuomiota Kiinassa. Liuta kunnioitettiin seremoniassa tyhjällä tuolilla, jolle Nobel laskettiin.
– Meidän täytyy nyt hyväksyä se fakta, että hänen tuolinsa tulee olemaan ikuisesti tyhjä. Samaan aikaan olemme vakuuttuneita siitä, että että Liu säilyy voimakkaana symbolina kaikille, jotka taistelevat vapauden, demokratian ja paremman maailman puolesta, kommentoi norjalaisen Nobel-komitean puheenjohtaja Berit Reiss-Andersen tiedotteessa.
Liuta ylistetään kansainvälisesti
YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein ylisti tiedotteessaan Liuta "demokraattisten arvojen ruumiillistumaksi".
– Ihmisoikeusjärjestöt Kiinassa ja ympäri maailman ovat menettäneet periaatteellisen taistelijan, joka omisti elämänsä ihmisoikeuksien rauhanomaiselle ja johdonmukaiselle puolustamiselle sekä edistämiselle, Zeid toteaa.
Saksan liittokansleri Angela Merkelin edustaja välitti Merkelin surunvalittelut.
– Suren Liu Xiaoboa, rohkeaa ihmisoikeuksien ja sananvapauden puolesta taistelijaa. Sympatiani Liun perheelle, edustaja Steffen Seibert kirjoitti Twitterissä Merkelin puolesta.