Tyhjä tuoli odotti Nobelin rauhanpalkinnon saanutta vangittua aktivistia: "Iranin kansa voittaa sorron"

Narges Mohammadi sai tämänvuotisen Nobelin rauhanpalkinnon taistelustaan naisten sortoa vastaan Iranissa sekä työstään ihmisoikeuksien ja vapauden puolesta. 

Iranilainen aktivisti Narges Mohammadi palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla sunnuntaina Oslossa järjestetyssä seremoniassa. 

Mohammadi on tällä hetkellä Teheranissa sijaitsevassa Evinin vankilassa, mutta hänen 17-vuotiaat kaksoslapsensa Ali ja Kiana Rahmani ottivat palkinnon vastaan ja pitivät puheen äitinsä puolesta. 

Seremoniassa Mohammadia edusti symbolisesti hänen muotokuvansa ja tyhjä tuoli. Uutistoimisto Reutersin mukaan tyhjä tuoli korosti sitä, että hän on yksi harvoista palkinnon saajista, joita on estetty osallistumasta seremoniaan rauhanpalkinnon perustamisesta vuodesta 1901 lähtien.

Mohammadi sanoi puheessaan, että iranilaiset voittavat lopulta autoritaarisen hallinnon, joka on menettänyt pätevyytensä ja kannatuksensa. 

Parhaat keinot tämän saavuttamiseen ovat jatkuva vastarinta ja väkivallattomuus.

– Iranin kansa tulee sitkeästi voittamaan sorron ja autoritaarisuuden. Älkää epäilkö, se on varmaa, Mohammadi totesi puheessaan.

Naisten oikeuksien puolestapuhujana toiminut Mohammadi on istunut useita vankeustuomioita. Viimeisimmän tuomionsa hän sai vuonna 2021 muun muassa islamilaisen tasavallan vastaisen propagandan levittämisestä.

Mohammadi onnistui salakuljettamaan Nobel-puheensa ulos sellistään. 

– Kirjoitan tämän viestin vankilan korkeiden, kylmien seinien takaa.

– Minun ja muiden aktivistien elämä Iranissa on ollut jatkuvaa taistelua hengissä pysymisestä, hän lisäsi puheessaan.

Muun muassa CBS on kertonut Mohammadin aloittavan sunnuntaina palkintonsa saadessaan uuden nälkälakon. Hänen aviomiehensä Taghi Rahmanin mukaan nälkälakko on solidaarisuuden ele Iranissa syrijitylle uskonnolliselle vähemmistölle, bahai-yhteisölle, jonka kaksi vangittua johtohahmoa ovat aloittaneet oman nälkälakkonsa. 

Viimeksi Mohammadi oli nälkälakossa marraskuun alussa protestina sille, ettei häntä siirretty sairaalahoitoon ilman hiukset peittävää päähuivia. Mohammadi on kampanjoinut päähuivin eli hijabin pakollista käyttöä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat