Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Jarmo Mäkelä on eritäin tyytyväinen Norjan Nobel-komitean valitsemiin rauhanpalkinnon saajiin.
Palkinnon saivat kaksi sananvapauden puolesta työskentelevää toimittajaa, filippiiniläinen Maria Ressa ja venäläinen Dmitri Muratov.
– He ovat ilman muuta ansainneet palkinnon, Mäkelä sanoo STT:lle.
Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestö tuntee kummatkin palkinnonsaajat hyvin.
– Maria Ressa on henkilö, jonka puolesta olemme kampanjoineet useiden vuosien ajan. Hänhän on joutunut omassa maassaan jatkuvan ahdistelun kohteeksi ja ollut useampaan kertaan oikeudessa, jossa edustajamme on ollut häntä puolustamassa, Mäkelä sanoo.
Ressa, 58, on Filippiinien ensimmäisiä tutkivia toimittajia ja Rappler-uutissivuston perustaja ja toimitusjohtaja.
Norjan Nobel-komitean mukaan Ressa ja Muratov palkitaan "pyrkimyksistä turvata ilmaisunvapautta, joka on demokratian ja kestävän rauhan edellytys".
– Ressa on keskittänyt kriittisen huomionsa (Filippiinien presidentti Rodrigo) Duterten hallinnon kiistanalaiseen, murhanhimoiseen huumeiden vastaiseen kampanjaan, sanoi Nobel-komitean puheenjohtaja Berit Reiss-Andersen.
Ressa sanoi Norjan TV2:lle palkinnon antavan hänelle ja hänen kollegoilleen "valtavasti energiaa jatkaa taistelua".
– Maailma ilman faktoja tarkoittaa maailmaa ilman totuutta ja luottamusta, hän sanoi Rappler-uutissivustonsa haastattelussa.
Muratov omisti palkinnon lehdelleen ja sen surmatuille toimittajille
Muratov, 59, on Novaja Gazeta -lehden päätoimittaja. Hän on puolustanut sananvapautta riippumattomassa lehdessään, jolla Nobel-komitean mukaan on "pohjimmiltaan kriittinen asenne valtaa kohtaan".
Novaja Gazetan perustamisen jälkeen kuusi lehden toimittajaa on surmattu.
Surmattujen joukossa on Anna Politkovskaja, joka kirjoitti muun muassa paljastavat artikkelit Tshetshenian sodasta.
– Surmista ja uhkauksista huolimatta päätoimittaja Muratov on kieltäytynyt hylkäämästä lehtensä riippumatonta toimintatapaa, Reiss-Andersen sanoi.
Muratov omisti palkintonsa Novaja Gazetalle ja sen surmatuille toimittajille ja avustajille.
– En voi ottaa tästä kunniaa. Se on Novaja Gazetan kunnia, kertoi venäläinen uutistoimisto Tass.
Varapäätoimittaja Kirill Martynov sanoi palkinnon tulleen "oikeaan aikaan", kun "useat vahvat voimat Venäjällä haluavat, ettei Venäjällä olisi enää lehdistöä vaan vain propagandaa".
"Sellaiset henkilöt kuin Dmitri Muratov ovat todellisia sananvapauden sankareita"
Mäkelän mukaan tilanne Venäjällä on varsinkin viimeisen puolentoista vuoden aikana huomattavasti heikentynyt.
– Sellaiset henkilöt kuin Dmitri Muratov ovat todellisia sananvapauden sankareita, kun ottaa huomioon kuinka kireäksi tilanne siellä on mennyt, Mäkelä sanoo.
Kun tieto Muratovin palkinnosta tuli julkisuuteen, Kreml onnitteli häntä. Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Muratov on "etevä ja rohkea".
Mäkelän mukaan mitään muuta Kreml ei oikein voinut kuin onnitella, kun näin onnettomasti kävi, että Moratov sai rauhanpalkinnon.
Venäjän tilanteesta Mäkelä muistutti, että Putinin aikana 37 toimittajaa on murhattu.
– Hyvin harva näistä murhista on saatu millään luotettavalla tavalla selvitettyä.