72-vuotias Jean-Claude ”Kulturprofilen” Arnault on keskushenkilö Ruotsin akatemian kriisissä. Maailmalla se näkyy niin, ettei Nobelin kirjallisuuspalkintoa tänä vuonna jaeta.
Raiskattu nainen teki rikosilmoituksen vuonna 2011. Kyse oli kahdesta samana vuonna tapahtuneesta raiskauksesta. Syyttäjän mukaan toisessa raiskauksessa Arnault on käyttänyt väkivaltaa ja toinen on tapahtunut naisen nukkuessa.
Rikosilmoituksen vastaanottanutta poliisia kuultiin oikeudenkäynnissä todistajana.
– Mielestäni hän oli kertomuksessaan hyvin uskottava. Kuulustelun aikana hän itki ja tärisi useaan kertaan. Erityisen vaikeaa hänen oli kuvailla, miten hyväksikäyttö tapahtui, poliisi on kuvaillut kuulustelutilannetta.
Tukholmassa taidekeskusta johtava Arnault on koko ajan kieltänyt kaiken.
Myös akatemian uskottavuus murentunut
Jean-Claude Arnaultin uskottavuus on kuitenkin murentunut pala palalta ja samalla näin on käynyt Ruotsin akatemialle.
Akatemian kriisin keskiössä on nimittäin juuri Arnault, joka on akatemian entisen jäsenen, runoilija Katarina Frostensonin aviomies sekä entisen pysyvän sihteerin Horace Engdahlin läheinen ystävä.
Ei siis ihme, että mitään ei tapahtunut vuonna 1996, kun taitelija Anna-Karin Bylund lähetti akatemialle kirjeen, jossa hän syytti Arnaultia seksuaalisesta ahdistelusta. Päinvastoin Arnault sai jatkossakin rahoitusta kulttuuritoiminnalleen.
Professori Sara Danius valitiin Ruotsin akatemian pysyväksi sihteeriksi vuonna 2015. Hänen uskottiin piristävän ja uudistavan akatemiaa. Myöhemmin Danius kertoi itsekin joutuneensa "Kulturprofilenin" epämiellyttävän ehdotuksen kohteeksi.
Tiukempi paikka Arnautille tuli vasta vuosien päästä eli vuonna 2017. Tuolloin Dagens Nyheter julkaisi 18 naisen kokemukset Arnaultin seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta. Vasta nyt akatemia katkaisi välinsä mieheen.
Kansa ilmoitti kantansa hashtageilla
Voimme vain kuvitella, mitä akatemiassa on tapahtunut, kun vastakkain ovat rikosilmoitukset seksuaalisesta väkivallasta ja vuosia kestäneet läheiset ystävyyssuhteet.
Akatemiassa ilmapiiri kiristyi ja tämän vuoden huhtikuussa Sara Danius jätti paikkansa. Horace Engdahl on kuvaillut häntä akatemian historian huonoimmaksi sihteeriksi.
Lähtöpassit johtivat kuitenkin äänekkäisiin vastalauseisiin etenkin sosiaalisessa mediassa. Hashtagit #knytblus ja #knytblusförsara olivat ahkerassa käytössä ja ruotsalaisnaiset - jopa jotkut miehet - pukeutuivat Daniuksen suosimaan huivikauluspuseroon. #metoo oli tehnyt selväksi, että kansalaiset eivät antaisi asian olla.
Vielä mielenkiintoisammaksi tilanteen teki se, että Daniuksen kanssa akatemiasta lähti myös Arnaultin vaimo Katarina Frostenson. Vuonna 2017 Dagens Nyheter uutisoi Arnaultin vuotaneen kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajia etukäteen ja useampaan kertaan. Tapahtuneesta syytettiin Frostensonia.
Mikä on akatemian tulevaisuus?
Voi sanoa, että kaksi naista sai lähteä yhden miehen takia. Myöhemmin Horace Engdahl on kuitenkin väläyttänyt mahdollisuutta, että Frostenson otettaisiin takaisin akatemian jäseneksi.
Tämän päivän tapahtumien perusteella näin tuskin tulee käymään. Jean-Claude Arnault istuu nyt vangittuna odottamassa tuomiotaan. Syyttäjä vaatii hänelle vähintään kolmen vuoden vankeutta.
Tuleva näyttää, mitä tämä kaikki tarkoittaa Ruotsin akatemialle. Tällä hetkellä se näyttäytyy maailmalle niin, että akatemia ei tänä vuonna valitse Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaa.
Akatemian entinen pysyvä sihteeri Sara Danius puolestaan palkittiin pari päivää sitten Eva Mobergin palkinnolla. Peruste kuului näin: "Uraauurtava ajattelija ja tärkeä ääni patriarkaalisten rakenteiden purkamisessa".