Ruotsissa 4 627 rakennusalalla työskentelevää naista on julkaissut vetoomuksensa seksuaalisesta ahdistelusta. Viime viikolla päivälehti Dagens Nyheter puolestaan uutisoi pitkään jatkuneesta seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta liittyen Ruotsin akatemiaan.
– Hän kouri vartaloani vaatteiden päältä ja alta. Halusin vastustaa ja huutaa, mutta halvaannuin kauhusta. En voinut tehdä mitään, makasin vain siinä, kertoo kollegansa ahdistelemaksi joutunut 24-vuotias putkiasentaja Paulina Johansson vetoomuksessa.
Johansson sanoo puhuneensa tapauksesta pomolleen ja sanoi, ettei hän halua enää työskennellä miehen kanssa.
– Pomo sanoi vain okei, eikä kysynyt lisäkysymyksiä.
Ruotsin akatemia valokeilaan
Viime viikolla Dagens Nyheter julkaisi laajan kirjoituksen koskien syytöksiä seksuaalisista väärinkäytöksistä Ruotsin korkeakulttuurielämän ytimessä, Ruotsin akatemiassa.
Lehden mukaan akatemian kirjallisuustoiminnasta vastaavan kirjailijamiehen väitetään vuosien ajan ahdistelleen tai käyttäneen seksuaalista väkivaltaa akatemian naisjäseniä, akatemian jäsenten puolisoita ja tyttäriä kohtaan.
Syytöksiä miestä vastaan esittää 18 naista. Mies kiistää syyllistyneensä mihinkään sopimattomaan käytökseen.
Akatemia käsitteli tapausta kokouksessaan viime viikolla ja katkaisi yhteistyön mieheen, josta Dagens Nyheter käyttää termiä "kulttuurihahmo".
– Selvitämme, onko mies vaikuttanut suoraan tai epäsuorasti akatemian myöntämiin palkintoihin, stipendeihin, tai muuhun rahoitukseen, ja onko hän vaikuttanut akatemian työhön yleensä, totesi akatemian pysyvä sihteeri Sara Danius.
Ruotsin akatemia muun muassa päättää kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajan.
Omistaa arvostetun kulttuuriklubin
"Kulttuurihahmo" omistaa vaimonsa kanssa Tukholman keskustassa maan alla sijaitsevan kulttuuriklubin, joka DN:n mukaan on "legendaarinen paikka kirjallisille lukuilloille, akateemisille esitelmille, tanssille, jazzille, klassiselle musiikille ja teatterille". Klubin vieraina on ollut alan kermaa eri puolilta maailmaa.
Miehen klubi on viime vuosina tehnyt yhteistyötä myös useiden kulttuurialan yritysten ja yhteisöjen kanssa. Näiden joukossa ovat muun muassa Dramaten-teatteri, Ruotsin Pen, ja kustantamot Bonnier, Norstedts ja Ordfront. Se on myös tukenut nuoria kulttuurialan lahjakkuuksia, DN kirjoittaa.