Noin 30 kuntaa on päättänyt olla rajaamatta subjektiivista oikeutta päivähoitoon, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ arvioi.
Myös Kuntaliitolla on samansuuntainen arvio. Suurimmista kaupungeista esimerkiksi Helsinki, Espoo, Tampere ja Turku eivät rajaa päivähoito-oikeutta.
Elokuun alussa voimaan tulevan lain mukaan lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa, mikäli vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti. Kuntien ei tarvitse tehdä erillistä päätöstä, jos ne ottavat rajoituksen käyttöön sellaisenaan.
Lain mukaan myös työttömien lapsilla on erityisestä syystä oikeus täysipäiväiseen päivähoitoon. Kunnat ovat suhteutuneet perusteluihin eri tavoin.
– Joissain kunnissa vanhempien ilmoitus riittää, mutta joissakin kunnissa pitää olla esimerkiksi lausunto lääkäriltä tai neuvolasta, OAJ:n erityisasiantuntija Ritva Semi sanoo.
Joissakin päivähoito-oikeutta rajoittavissa kunnissa saatetaan jakaa päivähoitopaikat ensin lain mukaan. Jos paikkoja jää auki, niin ne jaetaan työttömien lapsille. Semi myös muistuttaa, että vaihtoehdot eivät välttämättä ole 20 tai 40 viikkotuntia, vaan tuntimäärä voi olla siltä väliltä.
– Valitettavasti päivähoito olisi hyväksi perheille, jotka eivät välttämättä jaksa, pysty tai osaa puolustaa oikeuksiaan, Semi sanoo.
Säästöt eivät toteudu
Päivähoito-oikeuden rajaamisella hallitus tavoitteli julkiselle sektorille 62 miljoonan euron säästöjä. Kun osa suurista kaupungeista ei rajannut päivähoito-oikeutta, säästöt jäävät huomattavasti pienemmiksi.
Suurin osa päivähoito-oikeuden ennalleen jättävistä kunnista on Etelä- ja Länsi-Suomessa. Osa kunnista rajaa subjektiivista päivähoito-oikeutta, mutta ei suurenna ryhmäkokoja.
– Joissakin kunnissa äänestys noudatteli hallitus-oppositio-asetelmaa, varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta arvioi.
Varhaiskasvatuksessa on noin 230 000 lasta. Jos hallituksen tahto olisi toteutunut kaikissa kunnissa, 11 000 lapsen oikeutta päivähoitoon olisi rajattu.
Kuntien aikeista rajata päivähoito-oikeutta kerrottiin maaliskuussa:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.