Helsingissä noin kolmensadan opiskelijan uskotaan altistuneen koronavirukselle lääketieteellisen tiedekunnan vapaa-ajan tapahtumassa elokuun lopulla.
Asiasta kertoo lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Risto Renkonen Helsingin yliopistosta.
Yliopisto kertoi tiistaina, että muutamilla ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoilla on todettu koronavirustartunta.
Renkosen mukaan noin 300 opiskelijaa osallistui lääketieteellisen uusien opiskelijoiden niin sanottuihin alfajaisiin viime viikon torstaina. Tapahtumaan osallistui suunnilleen 200 ensimmäisen vuosikurssin opiskelijaa sekä noin sata ylempien vuosikurssien opiskelijaa. Tapahtumassa järjestettiin suunnistus, jossa uudet opiskelijat siirtyivät rastilta toiselle ulkotiloissa.
Renkonen kertoo, että ensimmäinen vuosikurssi on siirretty etäopetukseen kahden viikon ajaksi. Myös alfajaisiin osallistuneet ylempien vuosikurssien opiskelijat ovat etäopetuksessa ainakin ensi tiistaihin saakka.
– Meidän on tarkoitus saada heidät kaikki koronatestattua siihen mennessä, Renkonen sanoo.
"Eihän se järkevää ollut"
Renkosen mukaan koronavirustilanteeseen on kiinnitetty jo tähän mennessä paljon huomiota.
– Sitten tulee mielenkiintoinen kysymys, että millä tavalla voimme kontrolloida opiskelijoiden vapaa-ajan toimintaa yliopiston puolelta, Renkonen miettii MTV Uutiset Liven haastattelussa.
– Kyllä sopii harkita sitä, että onko tällaisten isojen tilaisuuksien järjestäminen tässä tilanteessa järkevää. Jälkiviisaudella voidaan sanoa, että eihän se toki järkevää ollut. Varsinkaan niiden opiskelijoiden suhteen, joilla on jo klinikkakurssit käynnissä.
Osallistujalista auttaa ohjaamaan testeihin
Tapahtumaan osallistuneet opiskelijat ovat Renkosen mukaan tiedossa. Tiedekunta oli varotoimena ohjeistanut, että kaikista tilaisuuksista pitää olla nimilistat.
– Sen nimilistan avulla on pystytty kohdistamaan pyyntö käydä koronatesteissä näille henkilöille.
Renkosen mukaan on opiskelijoiden itsensä takia hyvä, että asiaan saadaan nopeasti selvyys.
– Mutta ennen kaikkea tässä tilanteessa, jossa meidän opiskelijat toimivat sairaalassa, on potilasturvallisuuden varmistamiseksi äärimmäisen tärkeää, että opiskelijat eivät ole sairaalassa töissä, jos heillä on epäilyä tartunnasta.
Altistuneiden määrästä uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat.