Noin 5 000 suomalaista on saanut koronarokotteen – nykyinen tahti ei riitä kaikkien suomalaisten rokottamiseen kesään mennessä

Suomessa koronarokotteen on saanut arviolta 5 000 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Nykyinen rokotustahti ei riitä koko väestön rokottamiseen kesään mennessä. 

Suomeen on tähän mennessä saapunut yhteensä noin 50 000 annosta Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta, kertoo THL. Tammikuun kahtena ensimmäisenä viikkona rokoteannoksia saapuu arviolta 50 000 annosta viikossa lisää.

Ensi viikolla rokotustahdin on määrä kiihtyä, kun rokottaminen laajenee yliopistosairaaloista perusterveydenhuollon jakelupisteisiin. 

Tähän asti on koronarokotteita on annettu viidessä yliopistollisessa sairaalassa Helsingissä, Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa.

– Maanantaina rokotukset on tarkoitus aloittaa laajemmin koko maassa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

Rokotustahti ei riitä

Nykyinen rokotustahti ei riitä alkuperäisen arvion mukaisen tavoitteen saavuttamiseen eli suomalaisten rokottamiseen kesään mennessä. Suurin hidastava tekijä on rokotteiden saatavuus.

– Kaikki riippuu siitä, milloin Euroopan lääkevirasto antaa hyväksynnän Modernan ja Astra Zenecan rokotteille. Silloin voidaan tehdä realistiset arviot siitä, että onko rokotukset hoidettu kesään tai syksyyn mennessä vai kenties vielä myöhemmin, Nohynek arvioi.

Pfizer-Biontechin rokotetta on tulossa Suomeen yhteensä noin 3,6 miljoonaa annosta. Siksi Suomi tarvitsee myös AstraZenecan ja Modernan rokotteita.

EU:n lääkeviranomaiset arvioivat Modernan rokotetta ensi viikolla. Myös AstraZenecan myyntiluvan toivotaan tulevan tammi-helmikuussa, arvioi Nohynek. 

Nohynekin mukaaan koronarajoituksista voidaan vähitellän alkaa luopua vasta sitten, kun suuri osa väestöstä on rokotettu. Nohynek ei tarkemmin määritellyt, mikä on riittävä osuus väestöstä.

– Täytyy muistaa, että Suomi ei ole yksin. Myöskin Suomen ympärillä pitää olla iso osa väestöstä rokotettu, jotta voimme alkaa elää normaalisti.

Suomessa rokotusvuorossa on yhä ensimmäinen rokotusryhmä eli koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat.

Nohynek arvioi, että parin viikon sisällä rokotuksia voitaisiin laajentaa seuraavaan ryhmään, eli ikääntyneisiin sekä henkilöihin, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia. 

Lue myös:

    Uusimmat