Noin kolmannes suomalaisista kärsii kroonisesta kivusta: "Kipu on varoitussignaali, jonka takia ihmiset usein hakeutuvat vastaanotolle"

12:56img
Videolla kerrotaan, milloin kivun takia kannattaa mennä lääkäriin.
Julkaistu 14.12.2018 15:51
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Monen työntekijän riesana on kipu. Kivusta ja sen lievityksestä keskusteltiin Huomenta Suomessa Työterveyslaitoksen tutkija Tea Lallukan ja terveysasema Aavan erikoislääkäri Eira Roosin kanssa.

Moni suomalainen työikäinen kärsii kivusta, esimerkiksi pää- tai selkäkivusta. Lallukan mukaan karkeasti arvioiden jopa kolmannes suomalaisista kärsii kroonisesta eli yli kolme kuukautta kestäneestä kiputilasta.

– Viime vuonna tehdyn Terveys2000-tutkimuksen tulosten mukaan jopa lähes puolet miehistä ja naisista olivat edellisen kuukauden aikana kokenut selkäkipua, Lallukka kertoo.

– Kipu on varoitussignaali, jonka takia ihmiset usein hakeutuvat vastaanotolle, Roos kertoo.

Kipua on erilaista eikä jokainen koe kipua samalla tavalla. Joku hakeutuu herkemmin lääkäriin säryn takia, kun taas toinen saattaa odotella pitkäänkin ennen kuin hakee apua.

– Eräs potilas oli sellainen, että hän oli menettänyt näkönsä muutamaa päivää aikaisemmin, mutta ei hakeutunut vastaanotolle, koska ei tuntenut kipua, Roos kertoo.

Asiantuntijat kertovat, mitä seuraa, jos kipulääkkeitä syö liiankin huolettomasti. He kertovat myös, millaisia lääkkeettömiä kivunhoitokeinoja löytyy.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi