Nokia-puhelinyhtiö HMD Global on julkistanut uuden Nokia 8.1 -älypuhelinmallin kansainvälisille markkinoille. Kyseessä on sama puhelin, joka julkistettiin jo 16. lokakuuta Kiinan markkinoille Nokia X7 -mallinimellä.
Takaa lasipintainen Nokia 8.1 on varustettu kookkaalla 6,18 tuuman HDR PureDisplay -näytöllä, ZEISS-optiikan sisältävällä kaksoiskameralla, Qualcommin Snapdragon 710 -järjestelmäpiirillä sekä 3 500 milliampeeritunnin akulla.
Nokia 8.1:n myynti on alkamassa tammikuussa ja kansainvälinen suositushinta on 399 euroa. Suomen osalta myynnin aloituspäivästä ja tarkasta hinnasta tullaan kertomaan hieman myöhemmin.
HMD Globalilla uusi Nokia 8.1 mielletään seuraajaksi sekä Nokia 7 Plussalle että Nokia 8:lle, ja niiden myynti on pikku hiljaa loppumassa uusien mallien tieltä. Molemmat edeltäjät ovat olleet varsin onnistuneita tuotteita, ja tässä huippupuhelinten alapuolelle hinnaltaan jäävässä kategoriassa HMD Globalin Nokia-älypuhelimet ovat pärjänneet hyvin.
”Olemme saavuttaneet loistavaa menestystä rahalle vastinetta tarjoavien lippulaivamallien kategoriassa jokaisen tämän luokan uuden älypuhelimemme tuodessa uusia premium-ominaisuuksia faneillemme. Nokia 8.1:llä viemme kehitystä segmentissä vielä eteenpäin. Tarjoamme kiihdytetyn suorituskyvyn ensiluokkaisella suoritinarkkitehtuurilla, kaksoiskameran alan johtavalla kennolla, optisella kuvanvakaimella ja ZEISS-optiikalla loistavan hämäräkuvauksen saavuttamiseksi, sekä uuden PureDisplay HDR -näyttöteknologian”, kommentoi HMD Globalin tuotteista vastaava johtaja Juho Sarvikas.
Marraskuun alussa myyntiin tulleesta suositushinnaltaan 379 euron Nokia 7.1:stä uusi Nokia 8.1 eroaa teknisesti muun muassa hieman suuremmalla näytöllä, korkeamman tason kameroilla sekä pykälän tehokkaammalla järjestelmäpiirillä ja suuremman kapasiteetin akulla.
Yhteistä Nokia 7.1:lle ja Nokia 8.1:lle on niiden näytön tuki HDR-toistolle, eli laajemman dynaamisen alueen väreille. HDR-tuen myötä HMD Global markkinoi myös Nokia 8.1:n näyttöä PureDisplay-nimellä.
Nokia 8.1:ssä näytön koko on 6,18 tuumaa ja tarkkuus 2246×1080 pikseliä. Yläreunassaan varsin leveän loven sisältävän näytön kuvasuhde on siis 18,7:9. Vaikka lovi on leveä, ei se kuitenkaan sisällä 20 megapikselin etukameraa ja tavanomaisia antureita kummallisempaa tekniikkaa. Oletuksena lovi on piilotettu mustalla tilapalkilla ilman asetusta tämän muuttamiseksi.
Muotoilultaan Nokia 8.1 edustaa jo tuttua muotokieltä. Edessä on yläreunan leveän loven lisäksi myös näytön alapuolella merkittävän kokoinen reunus, josta löytyy Nokia-logo. Näyttö-runkosuhteeksi HMD Global ilmoittaa 81 prosenttia. Takaa Nokia 8.1 on lasipintainen. Alumiinista runkoa kyljillä puolestaan kiertää kiiltävä timanttileikattu ”nauha”, jollainen on nähty aiemmin muun muassa Nokia 7 Plussassa. Se tuo puhelimen ulkonäköön mukavaa ryhtiä ja samalla myös erottuvuutta älypuhelinten massasta.
Värivaihtoehtoja Nokia 8.1:stä on kolme kappaletta: sininen Blue/Silver, harmaa Steel/Copper ja ruskehtava Iron/Steel. Näistä viimeksi mainittu ei ainakaan alkuvaiheessa tule kuulumaan valikoimaan Suomessa. Suomeen saapuvista värivaihtoehdoista sinisessä on hopeanvärinen reuna ja harmaassa kuparinvärinen.
Nokia 8.1 istuu käteen melko mukavasti. Takaa löytyvän sormenjälkilukijan sijainti on onnistunut. Laatutuntuma puhelimessa on erinomaiselle tasolla: rakenne tuntuu erittäin jämäkältä ja viimeistelyssä on jälleen onnistuttu.
Sisuksista Nokia 8.1:stä löytyy Qualcommin Snapdragon 710 -järjestelmäpiiri, joka Qualcommin hierarkiassa edustaa keskiluokan parasta muttei kuitenkaan huipputason 8-satasarjaa. Viime vuoden Nokia 8 on varustettu tuolloin Qualcommin tehokkaimmalla Snapdragon 835:llä. Pian päättyvänä vuonna HMD Globalilta ei näytä tulevan lainkaan tämän vuoden Snapdragon 845 -huippupiirillä varustettua älypuhelinta, kun huhutun Nokia 9 PureView’n julkistus on siirtynyt ensi vuoden puolelle.
Suorituskyvyltään Snapdragon 710 on kohtalaisen hyvä, mutta kuitenkin heikompi kuin esimerkiksi Nokia 8:ssa käytetty Snapdragon 835. Snapdragon 710 -puhelinten taso eri suorituskykytesteissä, kuten GeekBench ja AnTuTu, on yleisesti noin 5-15 prosenttia Snapdragon 835 -puhelimia heikompi. Nokia 8.1:ssä käytetään myös hitaampaa eMMC 5.1 -tallennusmuistiväylää, joka vaikuttaa jokapäiväiseen käytön vikkelyyteen esimerkiksi sovellusten avaamisen osalta. Sisäistä tallennusmuistia on 64 gigatavua ja RAM-käyttömuistia 4 gigatavua.
Tehojen puolesta Nokia 8.1 onkin hieman pinteessä, sillä sen kanssa suunnilleen samassa tai jopa edullisemmassa hintaluokassa on tarjolla huomattavasti tehokkaampia Snapragon 845:llä varustettuja älypuhelimia, kuten OnePlus 6 ja 6T, Xiaomin Mi MIX 2S ja Pocophone F1, Asus ZenFone 5z ja myös Sony Xperia XZ2. Myös kevään Samsungin Galaxy S9 ja S9+ ja Huawein P20 ja P20 Pro -puhelimet ovat kovia haastajia Nokia 8.1:lle.
Snapdragon 710 valmistetaan kuitenkin Snapdragon 845:n tavoin 10 nanometrin tuotantoprosessilla, mikä tuo etuja virrankulutuksessa aiempiin piireihin verrattuna. Yhdessä 3 500 milliampeeritunnin akun kanssa Nokia 8.1:n pitäisikin tarjota hyvä akunkesto, mutta tämä selviää vasta pidemmässä testissä. HMD Globalin mukaan akunkesto yltää kahteen päivään tavanomaisella käytöllä. Mukana toimitettavalla 18 watin pikalaturilla akun pitäisi täyttyä tyhjästä puolilleen 30 minuutissa.
Kameroiden osalta Nokia 8.1 jatkaa yhteistyötä ZEISSin kanssa ja kameroissa on käytössä ZEISS-optiikka. Pääkameran tarkkuus on reilut 12 megapikseliä. Kenno on Sony IMX363, ja se tarjoaa nopean dual pixel PDAF -automaattitarkennuksen sekä 1,4 mikronin pikselikoon. Lisäksi kamera on varustettu myös suhteellisen kookkaalla f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, joten edellytysten hyvään kuvaanlaatuun pitäisi olla kasassa.
Toisena kamerana takana on tarkkuudeltaan 13 megapikselin kiinteätarkenteinen kamera, jota hyödynnetään syvyysinformaation tallentamiseen. Toisin kuin Nokia 7 Plussassa tai Nokia 8 Siroccossa, ei Nokia 8.1:ssä siis ole toisena kamerana optisen zoomin tuovaa telekameraa tai vaihtoehtoisesti laajakulmakameraa. Tämä on sääli, sillä toisen kameran hyödyntäminen käytännössä vain taustan sumentavaan boke-efektiin tuntuu hieman haaskaukselta.
Nokia 8.1:n etukameran tarkkuus on poikkeuksellisen korkeat 20 megapikseliä, mutta f/2,0-aukolla varustetussa kamerassa hyödynnetään neljän pikselin yhdistämistä yhdeksi, jolla saavutetaan enemmän valoa kuviin laskennallisella 1,8 mikronin pikselikoolla.
Kamerasovelluksessa mukana on edelleen muun muassa bothie-kuvaus eli taka- ja etukameran yhdistävä Dual-Sight-tila. Nokia 8.1:ssä kamerassa hyödynnetään myös tekoälyä, joka osaa tunnistaa kuvauskohteen 18 eri tilanteesta (esimerkiksi ruoka, maisema ja niin edelleen) sekä optimoida kuvan säädöt sen perusteella. Lisäksi tekoälyllä on roolinsa myös kuvauskohteen taustan sumentavassa Bokeh-muotokuvatilassa sekä kasvoja silottelevassa kaunistustoiminnossa.
Lisäksi kamerasovellus tukee Googlen Motion-kuvia, jossa tallennetun valokuvan yhteyteen tallennetaan myös pieni pätkä liikkuvaa kuvaa, sekä sisältää integraation Google Lens -kamerahaun kanssa. Tarjolla on myös muutamia erilaisia AR- sekä valaistusefektejä. Jo aiemmin tuttua on myös live-lähetysmahdollisuus suoraan kamerasovelluksesta Facebookiin tai YouTubeen.
Käyttöjärjestelmäversiona Nokia 8.1:ssä on heti tuorein Android 9 Pie, tietenkin puhtaana vakioversiona. Puhelin kuuluu myös muiden Nokia-älypuhelinten tavoin Android One -ohjelmaan, joka takaa puhelimelle ajantasaiset tietoturvapäivitykset kolmen vuoden ajan sekä tiettyjä etuja ohjelmistossa, kuten digitaalisen hyvinvoinnin kokonaisuuden.
Kokonaisuutena Nokia 8.1 tarjoaa Nokia-älypuhelimissa viime ja tänä vuonna jo tutuksi käyneitä vahvuuksia, kuten erinomaisen laatutuntuman ja puhtaan Android-kokemuksen. Suorituskyvyn puolesta ei ole todennäköisesti tarjolla aivan parasta vastinetta rahalle, mutta vastapainoksi Nokia 8.1:ssä on laadukas näyttö HDR-tuella sekä lupaavalta vaikuttava kamera. Lisäksi selkeä etu puhelimessa on hyvä päivitystuki, ja tulevia Android-versiopäivityksiä sopii odottaa puhelimelle ensimmäisten joukossa.
Nokia 8.1:n tekniset tiedot
- Lasi-alumiinirakenne
- 6,18 tuuman IPS LCD HDR PureDisplay -näyttö lovella yläreunassa ja 2246×1080 pikselillä eli 18,7:9-kuvasuhteella
- Sormenjälkilukija takana
- Kaksoiskamera takana: 12 megapikselin pääkamera Sony IMX363 -kennolla, dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella, 1,4 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, 13 megapikselin kiinteätarkenteinen kamera, ZEISS-optiikka, kaksisävyinen LED-kuvausvalo
- 4K-videokuvaus (tilaäänen tallennus 2 mikrofonilla)
- 20 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera 0,9 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 710 -järjestelmäpiiri (2x 2,2 GHz Kryo 360 Gold + 6x 1,7 GHz Kryo 360 Silver, Adreno 616 -grafiikkasuoritin)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (eMMC 5.1) ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 400 gigatavuun asti)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 6, 300 Mbit/s)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- 3 500 milliampeeritunnin akku 18 watin pikalatauksella (Quick Charge 3.0)
- Mitat 154,8 x 75,76 x 7,97 millimetriä
- Paino 178 grammaa
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio (Android One)