Nokia 7.1 on Nokia-älypuhelimia kehittävän ja myyvän HMD Globalin uusi vaihtoehto keskihintaluokkaan.
5. marraskuuta Suomessa myyntiin tulleessa Nokia 7.1:ssä on vahvat lähtökohdat erinomaiseksi keskihintaiseksi älypuhelimeksi, sillä ominaisuuksissa ei ole hintaluokka huomioiden pahoja puutteita.
Suomessa Nokia 7.1 on saatavilla vain 4 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia sisältävänä parempana malliversiona 379 euron suositushinnalla.
Nokia-älypuhelinten valikoimassa Nokia 7.1 on seuraaja alkuperäiselle Nokia 7:lle, jonka myynti kuitenkin rajoittui lähinnä Kiinaan. Samalla Nokia 7.1 on myös HMD Globalin ensimmäinen puhelin Suomen markkinoille lovella etukameralle ja muille komponenteille näytön yläreunassa.
Nokia 7.1 on myös Suomen markkinoilla vasta toinen uusi Nokia-älypuhelin Nokia 8 Siroccon jälkeen, joka on varustettu takaa lasipintaisella rakenteella.
Kokonaisuutena yksinkertaisen tyylikäs ja laadukkaasti toteutettu rakenne on yksi Nokia 7.1:n merkittävimpiä vahvuuksia. Puhelimen yksityiskohdat on viimeistelty tyylikkäästi ja se istuu käteen erittäin mukavasti. Myöskin kooltaan Nokia 7.1 on nykymittapuulla jopa melko kompakti.
Nokia 7.1:n taakse sijoitettu sormenjälkilukija toimii nopeasti ja varmasti, ja myös sijainti osuu näppärästi etusormen alle. Nokia 7.1:n oikealta kyljeltä löytyvä virta/lukituspainike sen sijaan tuntuu ainakin omaan käteen sijaitsevan hieman liian ylhäällä, mutta kovin suurena ongelmana tätä en itsekään testin edetessä enää kokenut.
Värivaihtoehtoja Nokia 7.1:stä on kaksi – sininen Gloss Midnight Blue ja vaaleampi Gloss Steel. Sinisessä värissä yksityiskohdat on viimeistelty kiiltävin hopeareunoin, kun taas teräsväriversiossa yksityiskohdat ovat ruskean kuparin värisiä.
Nokia 7.1:n tekniset tiedot
- Lasi-alumiinirakenne
- 5,84 tuuman PureDisplay IPS LCD HDR -näyttö lovella yläreunassa 19:9-kuvasuhteella ja Full HD+ -tarkkuudella, Gorilla Glass 3 -lasi
- Sormenjälkilukija takana
- Kaksoiskamera takana ZEISS-linsseillä ja kaksisävyisellä LED-kuvausvalolla
- Pääkamera 12 megapikseliä dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella, 1,28 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla
- Toinen kamera 5 megapikselin kiinteätarkenteinen monokromikamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- 4K-videokuvaus
- 8 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera f/2,0-aukolla
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri (8x 1,8 GHz Kryo 260, Adreno 509 -grafiikkasuoritin)
- 3 tai 4 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 32 tai 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (eMMC 5.1) ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 400 gigatavuun asti)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 300/50 Mbit/s, kategoria 6)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS -paikannus
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- 3 060 milliampeeritunnin akku
- 18 watin Qualcomm Quick Charge 3.0 -pikalataus (lataus tyhjästä 50 prosenttiin 30 minuutissa)
- Mitat 149,7 x 71,18 x 7,99 millimetriä (paksuus 9,14 mm kameran kohdalta)
- Paino 160 grammaa
- Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversio (Android One), Android 9 Pie tulossa marraskuussa
Hyvää Nokia 7.1:ssä
- Onnistunut design ja erinomainen laatutuntuma. Hyvä laatutuntuma on yleisesti ottaen ollut lähes mallista riippumatta uusien Nokia-älypuhelinten valttikortti, eikä Nokia 7.1 ole poikkeus tästä säännöstä. Nokia 7.1:n laatutuntuma on erinomainen ja myös muotoilu onnistunut. Kyljiltään melko suora, mutta hieman reunoja kohti pehmennetty muoto istuu hyvin käteen. Nokia 7.1:n tarjoama tuntuma ei häviä juurikaan monin verroin kalliimmillekaan puhelimille.
- Laadukas näyttö HDR-tuella. Nokia 7.1:n merkittävin erikoisuus on sen hintaluokassa on näytön HDR10-tuki. Näyttö tukee laajemman dynaamisen alueen väritoistoa, ja lisäksi mukana on myös piiri, joka osaa muuntaa tavallisen sisällön reaaliajassa HDR-sisällöksi. Eron tavallisen ja HDR-muunnetun sisällön välillä huomaa parempana, syvempänä väritoistona myös käytännössä. Alle 400 euron hintaluokassa Nokia 7.1:n näyttö on poikkeuksellisen hyvä. Väritoiston lisäksi myös tarkkuus, kirkkaus ja katselukulmat ovat hyvällä tasolla.
- Hyvä kameratoteutus. Myös kamerapuhelimena Nokia 7.1 on hintaluokassaan hyvää tasoa. Takana on 12 megapikselin kamera melko suurella pikselikoolla ja aukolla, mikä luo hyvät edellytykset laadukkaalle hämäräkuvaukselle. Lisäksi toinen takakamera tuo mukaan laadukkaasti toimivan, kuvauskohteen taustan sumentavan boke-efektin.
- Puhdas, aktiivisesti päivittyvä Android. Muiden Nokia-älypuhelinten tavoin Nokia 7.1:ssä on puhdas vakioversio Android-käyttöjärjestelmästä. Vielä puhelimen myyntiin tullessa versiona ja tämän artikkelin julkaisuhetkellä versiona oli 8.1 Oreo, mutta päivitys syksyn uuteen 9 Pie -versioon on luvassa marraskuun aikana. Puhtaan Androidin tarjoama kevyt käyttökokemus on hyvä, ja ehdoton plussa ovat keskivertoa tiheämmät ja nopeammat tietoturva- ja myös versiopäivitykset. Testiperiodin aikana puhelimeen päivittyivät lokakuun tietoturvakorjaukset.
Huonoa Nokia 7.1:ssä
- Suorituskykyä voisi olla enemmänkin. Jos näytön ja kameran osalta Nokia 7.1 loistaa hintaluokassaan, on suorituskyky puolestaan laitteen heikkous. Tätä ei pidä ymmärtää väärin: ei Nokia 7.1 varsinaisesti mikään nuhapumppu ole, mutta sisuksista löytyvä Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri alkaa edustaa jo kuitenkin parhaimmillaankin keskihintaluokan alempaa päätä. Jos graafisesti raskaat pelit muodostavat omasta älypuhelimen käytöstä merkittävän osan, kannattaa katse ehkä suunnata Nokia 7.1:n sijaan muihin vaihtoehtoihin. Muissa tapauksissa suorituskyky on Nokia 7.1:ssäkin ihan riittävä.
- Keskinkertainen akunkesto. Myöskään akunkesto ei ole erityisen hyvällä tasolla. Melko aktiivisella käytöllä akku kestää Nokia 7.1:ssä läpi yhden päivän, muttei kokonaan enää toista. Miellyttävästi Nokia 7.1 kuitenkin tukee akun pikalatausta USB-C-liitäntänsä kautta, mikä ei vieläkään ole täysi itsestäänselvyys 300-400 euron älypuhelimissa, ja mukana toimitetaan 18 watin laturi.
Lisäksi kohtuullisen hinnan vastapainoksi luonnollisesti Nokia 7.1:stä puuttuu joitakin kalliimmista älypuhelimista tuttuja ominaisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi stereokaiuttimet, rakenteen pöly- ja vesitiiviys sekä esimerkiksi langaton lataus. Huomioiden hinta ja verrokit, ei näitä puutteita kuitenkaan voi pitää varsinaisina heikkouksina Nokia 7.1:ssä.
Nokia 7.1:n muotoilu on käteen istuva, mutta ulkonäön kannalta näytön reunukset voisivat toki olla pienemmätkin. Erityisesti näytön alapuolen reunus, ”leuka”, on Nokia 7.1:ssä poikkeuksellisen kookas. HMD Globalin mukaan Nokia 7.1 on kuitenkin sen parhaalla kuuluvuudella varustettu älypuhelin, ja tässä kookkaalla näytön alareunuksella on keskeinen roolinsa antennisuunnittelun helpottajana.
Kamerasovellus jo todella monipuolinen
HMD Globalin Nokia-älypuhelimissa käytetään puhdasta vakioversiota Android-käyttöjärjestelmästä. Tuki-apusovelluksen lisäksi HMD Globalin oma kädenjälki näkyy toiminnoissa runsaasti lähinnä Kamera-sovelluksessa.
Nokia-älypuhelinten kamerasovellusta on pikku hiljaa kehitetty eteenpäin, ja nyt se alkaa olla kasvanut jo varsin monipuoliseksi. Tarjolla on suuri määrä eri kuvaustiloja (vasemmalta oikealta lueteltuna Neliö, Panoraama, Live Bokeh -efekti, Ammattilainen, Valokuva, Video, Hidastus, Intervallikuvaus), joiden välillä voidaan nyt vaihtaa kätevästi etsimen kuvaa sivusuunnassa pyyhkäisemällä.
Markkinoinnissa esiin nostetuista ominaisuuksista myös Nokia 7.1:ssä on mukana Dual Sight -bothie-kuvaus, joka tallentaa kuvan tai videota sekä taka- että etukameralla. Nyt bothie-kuvauksessa uutta on mahdollisuus säätää kahden kameran kuvien koon suhdetta hieman, kun aiemmin bothieissa kamerat jakoivat kuva-alan kiinteästi puoliksi. Lisäksi bothien voi nyt tallentaa peräkkäin kahdessa osassa, eli taka- ja etukameralla voi kuvata halutessaan eri aikaan.
Lisäksi kamerasovellus tukee Googlen Motion-kuvia, jossa tallennetun valokuvan yhteyteen tallennetaan myös pieni pätkä liikkuvaa kuvaa, sekä sisältää integraation Google Lens -kamerahaun kanssa. Tarjolla on myös muutamia erilaisia AR- sekä valaistusefektejä. Jo aiemmin tuttua on live-lähetysmahdollisuus suoraan kamerasovelluksesta Facebookiin tai YouTubeen.
Kuvanlaadultaan Nokia 7.1 on hintaluokassaan hyvä. Ennen kaikkea tämä käy ilmi siinä, että Nokia 7.1 pärjää kohtuullisen hyvin myös hämäräkuvauksessa. Vertailimme Nokia 7.1:tä pari sataa euroa kalliimpaan OnePlus 6T:hen, jonka kanssa Nokia 7.1 on yllättävän lähellä samaa tasoa.
12 megapikselin ja f/1,8-aukon pääkameran rinnalla mukana on 5 megapikselin apukamera, joka on mukana syvyysmittausta varten. Molemmat kamerat on varustettu ZEISS-linsseillä. Kokonaisuus toimii hyvin ja muotokuvissa Live Bokeh -tilassa Nokia 7.1 tekee hyvää jälkeä ja onnistuu useimmiten erottamaan kuvauskohteen varsin terävästi taustasta. Nokia 7.1:n 8 megapikselin etukamera on perushyvä.
Alla jutun lopussa on muutamia esimerkkikuvia Nokia 7.1:n kameralla.
Kannattaako hankkia?
Nokia 7.1 on monin eri tavoin hyvä älypuhelin. Sen tarjoama laatutuntuma on erinomainen, näyttö puhelimen hintaluokassa poikkeuksellisen hyvä ja myös kaksoiskameratoteutus onnistunut. Puhdas Android One -käyttökokemus ja vikkelät päivitykset ovat jo tuttu Nokia-älypuhelinten vahvuus.
Keskihintaluokassa on tarjolla kuitenkin myös monia muita hyviä vaihtoehtoja, kuten suuremmalla 6,5 tuuman näytöllä varustettu Honor 8X, monessa suhteessa vahva Huawei Nova 3 tai tehokkaampi Pocophone F1.
Kovin kilpailija Nokia 7.1:lle on kuitenkin ehkäpä Nokia-älypuhelinmalliston toinen jäsen, kehuttu Nokia 7 Plus, joka lanseerattiin 399 euron hintaan ja on nyt painunut tarjouksissa alle 350 euron. Nokia 7 Plussassa on Nokia 7.1:tä jonkin verran enemmän tehoa (Snapdragon 660), merkittävästi suurempi akku ja näyttö ilman lovea. Myös kameroiltaan Nokia 7 Plus 12 megapikselin pää- ja 13 megapikselin telekameralla 2x optisella zoomilla vetää ainakin paperilla yhä pidemmän korren.
Nokia 7.1:n valttikortteja suhteessa Nokia 7 Plussaan ovat puolestaan huomattavalla tavalla kompaktimpi koko (pituus -8,7 mm, leveys -4,5 mm, paksuus sama) sekä HDR-näytön parempi väritoisto.
Tarjolla on siis 300-400 euron hintaluokassa nyt kaksi varsin vahvaa Nokia-älypuhelinta. Kummankaan valinnalla ei mene puhelimen ostopäätös pahasti pieleen. Kilpailu on kuitenkin kovaa, ja on kiristynyt Nokia 7.1:n hintaluokassa vuoden edetessä. Tarjolla on useita hyviä vaihtoehtoja, joilla kaikilla on omat vahvuutensa mutta myös heikkoutensa. Kokonaisuutena Nokia 7.1 ei nouse massasta muiden yläpuolelle samanlaisella tavalla kuin Nokia 7 Plus keväällä vielä teki, vaikka ihan hyvä älypuhelin onkin.
Alla vertailu- ja esimerkkikuvia Nokia 7.1:llä. Sisällönhallintajärjestelmämme pakkaa kuvia varsin rajusti, joten kuvat löytyvät tarkasteltavaksi myös tästä Dropbox-kansiosta.