Ensitunnelmat Honor 8X:stä: Hintaluokkansa kärkikastin älypuhelin kookkaalla näytöllä

Julkaistu 11.10.2018 19:39
Toimittajan kuva

Petri Tapala

petri.tapala@mobiili.fi

Huawein sisarbrändi Honor on viime vuosina julkaissut useita edullisia X-sarjan puhelimia, joista tuorein, Honor 8X, esiteltiin tänään Euroopan julkistustilaisuudessa Tšekin Prahassa. Kyseessä on jälleen hintaluokassaan vahva kilpailija, joka erottuu massasta tyylikkyydellään ja erittäin kookkaalla 6,5-tuumaisella näytöllään. Pääsimme heti tuoreeltaan tutustumaan noin 300 euron hintaluokkaan sijoittuvaan uutuuteen.

Valituille markkinoille suunnattua, vielä suuremmalla näytöllä varustettua Honor 8X Maxia ei Euroopan markkinoilla nähdä, mutta mustana, sinisenä ja punaisena myyntiin saapuva Honor 8X tulee saataville Suomessa vielä lokakuun aikana.

Honor 8X:n suositushinta Suomessa on 299 euroa 64 gigatavun tallennusmuistilla ja 329 euroa 128 gigatavun tallennusmuistilla. Molemmissa versioissa on 4 gigatavua RAM-käyttömuistia. Värivaihtoehtoja ovat sininen, musta ja punainen. Toimitukset Suomessa käynnistyvät viikolla 43 eli 22.-26. lokakuuta.

Honor 8X:n tekniset tiedot

  • Lasi-alumiinirakenne
  • 6,5 tuuman IPS LCD -näyttö lovella näytön yläreunassa, 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselillä (397 PPI)
  • Sormenjälkilukija takana ja kasvojentunnistus etukameralla
  • Kaksoiskamera takana: 20 megapikselin pääkamera PDAF-automaattitarkennuksella ja f/1,8-aukolla sekä 2 megapikselin syvyyskamera
  • Etukamera 16 megapikseliä f/2,0-aukolla
  • Kirin 710 -järjestelmäpiiri (4x ARM Cortex-A73 @ 2,2 GHz + 4x ARM Cortex-A53 @ 1,7 GHz, ARM Mali-G51 MP4 -grafiikkasuoritin)
  • Vähintään 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • Vähintään 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 400 gigatavuun asti)
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS -paikannus
  • Micro-USB-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
  • 3 750 milliampeeritunnin akku
  • Mitat 160,4 x 76,6 x 7,8 millimetriä
  • Paino 175 grammaa
  • Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversio + EMUI 8.2

Silmiä hivelevä ulkonäkö ja tekoälyominaisuuksia

Honor 8X julkaistaan punaisen ja mustan lisäksi sinisenä.

Kauneus on katsojan silmässä, mutta Honor 8X:n muotoilu miellyttänee useimpia. Sulavalinjaisen uutuuden lasista takapintaa ympäröi alumiinista valmistettu kehys ja suurta näyttöä kiertävät varsin ohuet reunukset. Nykytrendin mukaisesti Honor 8X:ssä on näytön yläreunassa pienikokoinen lovi, johon on sijoitettu muun muassa 16 megapikselin etukamera. Puhelimen takaa puolestaan löytyy kaksoiskamera 20 megapikselin pääkameralla ja 2 megapikselin syvyyden tunnistavalla apukameralla.

Honor 8X ei tunnu kädessä niin massiiviselta kuin näytön koosta voisi olettaa.

Honor 8X on hinnaltaan alemman keskiluokan Android-puhelin. Uutuus toimitetaan Android 8.1 Oreo -ohjelmistolla ja valmistajan omalla EMUI 8.2 -käyttöliittymällä varustettuna. Järjestelmäpiiriksi on valittu Huawein oma Kirin 710, joka on selkeä parannus monista edullisemmista Huawei- ja Honor-puhelimista tuttuun Kirin 659:een verrattuna, mutta ei kuitenkaan vedä vertoja esimerkiksi Honor Playn Kirin 970:lle.

Kirin 659:een verrattuna Kirin 710 tarjoaa jopa 75 prosenttia paremman suorituskyvyn yhtä suoritinydintä hyödyntävässä testissä ja 68 prosentin parannuksen moniydintesteissä. Lisäksi Kirin 710:n grafiikkasuorituskyky on Honorin mukaan jopa 130 prosenttia parempi kuin Kirin 659:ssä. Honor 8X tukee myös aiemmista puhelimista jo tuttua GPU Turbo -tehostusta, joka parantaa ruudunpäivitysnopeutta ja vähentää sen vaihtelua sekä pienentää virrankulutusta tuetuissa peleissä.

Euroopan malliversiossa Honor 8X:stä RAM-käyttömuistia on 4 gigatavua ja tallennusmuistia joko 64 tai 128 gigatavua. Mallista riippumatta mukana on lisäksi paikka kahdelle SIM-kortille ja enintään 400 gigatavun microSD-muistikortille samanaikaisesti.

Tekoälyominaisuudet saa kamerassa aktivoitua ruudun yläosasta löytyvällä AI-painikkeella.

Honor 8X:stä löytyy myös joitakin kalliimmista malleista tuttuja ominaisuuksia. Merkittävin näistä lienee tekoälyn hyödyntäminen kamerassa, joka kykenee esimerkiksi tunnistamaan kuvattavia kohteita ja optimoimaan kuvausasetukset olosuhteiden mukaan. Lisäksi mukana on kattavasti vaihtoehtoja valokuvausasetusten manuaaliseen määrittämiseen sekä tietenkin omat kuvaustilansa muun muassa muotokuville ja panoraamakuvaukselle. Etukamera puolestaan sisältää muun muassa aiemmistakin Honor-malleista tutun kauneustilan.

Kehittyneeksi tituleerattuja tekoälyominaisuuksia ei vielä ollut aikaa testata kunnolla, mutta ainakin kuvattavan kohteen tunnistus vaikutti onnistuvan mukavanlaisesti. Hintaansa nähden Honor 8X:n kameralta voitaneen odottaa kuitenkin varsin laadukkaita otoksia. Nopean testihetken aikana otettujen kuvien perusteella kameran jälki on parhaimmillaan erinomaista ja parannusta esimerkiksi edeltäjämalli Honor 7X:ään vaikuttaisi ilahduttavasti tapahtuneen. Zoomausta kuvat eivät oikein kestä, mutta 300 euron hintaluokassa jostakin on toki karsittava.

Laadukas kokonaisuus muutamalla puutteella

Kädessä Honor 8X tuntuu erinomaiselta. Laatutuntuma on korkealla ja pärjää lippulaivamalleillekin, minkä lisäksi sormenjälkilukijan sijoittelussa on jälleen onnistuttu. Valtavan 6,5-tuumaisen Full HD+ -näytön tarkkuus on 2340 x 1080 pikseliä, joka pikselitiheydellä 397 varmasti riittää useimmille. Tuhdista 175 gramman painostaan huolimatta Honor 8X ei tunnu mitenkään massiiviselta, mihin osaltaan vaikuttaa korkea 91 prosentin näyttö-runkosuhde. Ensitunnelmien perusteella näyttö on laadukas ja kirkas, ja soveltuu erinomaisesti esimerkiksi suoratoistopalveluiden käyttöön ja pelaamiseen.

Pöly- ja vesitiiviyttä ei Honor 8X:ssä ole, mikä toki on puhelimen hinta huomioiden odotettuakin. Selkeä puute on kuitenkin se, että puhelimen lataaminen tapahtuu vuonna 2018 jo varsin vanhahtavan Micro-USB-liitännän avulla. Toisaalta mukana on kuitenkin lähimaksamisen mahdollistava NFC-teknologia sekä pidetty 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Kokonaisuutena Honor 8X vaikuttaa pätevältä alemman keskihintaluokan älypuhelimelta.

Honorilla on tällä hetkellä Suomen markkinoilla jo pitkä liuta älypuhelimia, joten uutta puhelinta harkitsevalla riittää valinnanvaraa. Honor 8X:lle vaihtoehtoja tarjoavat etenkin Honor Play, joka runsaan 340 euron hinnallaan tarjoaa esimerkiksi suorituskykyä huomattavasti Honor 8X:ää enemmän. Muilta merkeiltä myös noin 290 euron Huawei P20 Lite ja runsaan 300 euron uunituore Nokia 7.1 ovat myös harkinnan arvoisia vaihtoehtoja.

Ensivaikutelman perusteella varsin edullisesti noin 300 euron hintaluokkaan asemoitu Honor 8X vaikuttaa kuitenkin olevan mainio lisä Honorin jo valmiiksi kattavaan mallistoon.

Tuoreimmat aiheesta

Digi