Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa patistaa tarjoamaan työkokemusta koulutetuille nuorille.
Siilasmaa on mukana Suomen Mentorit ry:n pilotissa, jossa tarjotaan yli 50 vastavalmistuneelle korkeakouluopiskelijalle työpaikka puoleksi vuodeksi. Työn lisäksi nuoret saavat henkilökohtaista ohjausta urasuunnitteluun ja työnhakuun.
– Viisikymmentä on pieni alku. Meidän pitää pyrkiä siihen, että parin vuoden aikana vähintään kymmenkertaistetaan lukumäärä, toteaa Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.
Risto Siilasmaa mentoroinnista:
-Pelkkä tuki ei ole oikeastaan uskottavaa. Haastaminen tekee tuesta rehellistä, koska kukaan ei ole täydellinen ja kukaan ei tee vain oikeita päätöksiä.
-Joskus yksinkertaiset oivaltavat ajatukset saavat omat ajatukset liikkeelle tavalla, jota muuten ei olisi tapahtunut. Tällaisen kysymyksen tai ajatuksen kautta mentori saattaa auttaa merkittävästi mentoroitavaa.
-Voin kertoa tältä päivältä yhdestä keskustelusta oivaltavan sanamuodon, joka sai ajattelemaan. Se on se, että What is good? On hyvä pohtia sitä, että mikä on hyvää jossakin tilanteessa, kuinka korkealle rima pitää asettaa ja mitkä ovat sekä kvantitatiiviset että kvalitatiiviset kriteerit.
Kyse on yritysten yhteiskuntavastuusta. Siilasmaa muistuttaa, että lähes 5 000 korkeakoulutettua nuorta oli työttömänä vuoden alussa. Hänen mielestään akateeminen työttömyys ja nuorten työttömyys ovat keskeisiä uhkia suomalaista yhteiskuntaa vastaan.
– Jos nuorisotyöttömyys pysyy korkeana tai nousee nykytasolta, meillä on todella vaikeata taloudellisesti pystyä ylläpitämään sitä yhteiskuntajärjestelmää, johon olemme kaikki tottuneet.
Yrityksen yhteiskuntavastuuta korostaa myös tilintarkastusyhtiö KPMG.
– On tärkeää, että nuorilla säilyy usko siihen, että Suomessa voi työllistyä ja menestyä, toteaa KPMG:n toimitusjohtaja Raija-Leena Hankonen.
KPMG on jo vuosittain palkannut kymmeniä nuoria lyhyisiin harjoittelusuhteisiin. Kokemukset ovat hyviä.
– Nämä nuoret, koulutuetut ihmiset ovat äärimmäisen vastuullisia ja sitoutuneita, erittäin hyviä työntekijöitä, sanoo Hankonen.
– He menevät suoraan oikeisiin hommiin, ihan sinne asiakasprojekteihin ja asiakastiimeihin tekemään töitä.
Tukena on aina joku joka opastaa ja neuvoo.
– Meidän kokeneimmat työntekijämme ovat oppineet siihen ja sisäistäneet, että se on osa tätä meidän työtämme.
"Mentori kyseenalaistaa asioita"
Yksi Suomen Mentorit ry:n pilotin kautta puolen vuoden työsuhteen saanut on Salla Lindholm. Vaasasta valmistunut hallintotieteiden maisteri kiittelee sitä, että mentori kyseenalaistaa asioita.
- Ihminen pystyy päänsä sisällä miettimään näitä uraan liittyviä asioita ihan tolkuttoman kauan. Mutta kun niitä ajatuksia pitää kirjoittaa tai selittää, ne saavat uuden muodon, toteaa Lindholm.
Kun vakituiset työt ovat kortilla, mentori kannustaa pitämään työnhaussa tavoitteen korkealla.
– Ulkopuolisilta saattaa tulla sellaisia kommentteja, että pitää nyt vaan joku työ saada. Mutta ratkaisu ei ole se, että vain haet johonkin töihin. Sen täytyy olla myös työtä, joka palvelee uranäkemyksiä ja mielenkiintoa.
Suomen Mentorit ry:n pilottiohjelmassa ovat mukana muun muassa Nokia, UPM, Sanoma, Wärtsilä, Cocomms, Outotec, SRV ja KPMG.
Tietoa hausta, avoimista paikoista ja ohjelmasta: www.suomenmentorit.fi