Asepalveluksen aloittavat alokkaat kohtaavat aiempaa enemmän muistutuksia siitä, että Puolustusvoimissa on nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle. Viime syksynä alkaneella metoo-aikakaudella aihepiiri on vahvemmin esillä armeijan sisällä.
Uusi joukko varusmiehiä aloittaa palveluksensa maanantaina.
– Kun alokkaat astuvat palvelukseen, siellä ovat kaikki ne asenteet jotka ovat kotoa, koulusta ja muualta yhteiskunnasta tulleet. Meillä se (häirintä) otetaan esiin saman tien, ensimmäisillä oppitunneilla. Sitä ruvetaan korostamaan, kertoo Pääesikunnan tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara.
Sekä Karhuvaara että Varusmiesliiton puheenjohtaja Jaakko Kivistö korostavat sitä, että normaaleilla käytöstavoilla pääsee pitkälle.
– Sitten on aika isoissa ongelmissa, jos siellä alkaa häröilemään. Yhteiskunnan lait pätevät sielläkin, sanoo Kivistö.
– Jos ei niitä (käytöstapoja) ole päiväkodilla tai ala-asteella oppinut, sitten on kyllä tekemistä.
Armeija lupaa nopeaa puuttumista
Miehet ja naiset majoittuvat armeijassa eri tiloissa, mutta esimerkiksi harjoituksissa nukutaan teltassa samassa paikassa.
– Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei laita mitään typerää materiaalia nettiin tai muualle. En halua sellaista tilannetta, että meihin otetaan yhteyttä, kun on joku kuva netissä tai on tapahtunut jotain laitonta, Kivistö toivoo.
Kivistö ja Karhuvaara vakuuttavat, että häirintään syyllistyvät eivät pääse armeijassa pälkähästä.
– Puolustusvoimat suhtautuu vakavasti näihin hommiin, sormien lävitse eivät asiat mene. Sieltä kyllä tulee rangaistusta, Kivistö kertoo.
Karhuvaaran mukaan kaikkiin häirintätapauksiin puututaan, kunhan henkilökunta saa niistä tiedon.
– Aina havaitessa ja jos saadaan tietoa, siihen puututaan heti. Meillä on myös mahdollisuus sanktioida sitä, mitä muualla ei ole, Karhuvaara muistuttaa.
– Kaikki tapaukset, jotka ovat menneet eteenpäin, on ratkaistu. Niistä on tullut sanktiot joko sotilaskurinpitomenettelyssä tai käräjäoikeuksissa.
"Vastusta ryhmäpainetta"
Kivistö kehottaa vastustamaan ryhmäpainetta ja kertomaan aina, jos näkee jotain epäilyttävää.
– Ei kannata pelätä liikaa, että mitä kaverit ajattelevat, vaan toimia fiksusti.
Varusmiesten tasa-arvotutkimus kertoi viime marraskuussa, että joka neljäs nainen on kokenut sukupuolista häirintää varusmiespalvelusta suorittaessaan. Yle ja HS puolestaan kertoivat, että puolustusvoimissa oli pääosin vaiettu ongelmasta.
Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg julkaisi sen jälkeen tiedotteen, jossa hän korosti, että Puolustusvoimat ei hyväksy häirintää. Lindberg ilmoitti Puolustusvoimien kehittävän muun muassa ilmoitusmenettelyä ja järjestävän tasa-arvokoulutusta.