"Suurin osa valehtelee" – Kova väite Varusmiesliitolta: Yksikin kannabiskokeilu voi estää armeijaan pääsyn

Suurin osa valehtelee - armeija
Julkaistu 07.09.2019 15:23
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Varusmiesliiton puheenjohtajan mukaan puolustusvoimien kutsuntatoiminta tarvitsisi selkeämpiä linjoja koskien päihteiden käyttöä. Puolustusvoimien mukaan linjat ovat selkeät.

Poliittisesti sitoutumattoman valtakunnallisen varusmiesten edunvalvontajärjestön, Varusmiesliiton puheenjohtaja Matias Pajula väittää, että inttiin pääseminen voi tyssätä siihen, että myöntää kutsunnoissa kokeilleensa huumausaineita.

matias pajulaMatias Pajula on Varusmiesliiton nykyinen puheenjohtaja.

"On ollut tapauksia, joissa on sanottu suoraan, että lähde menemään. Sua ei haluta tänne ollenkaan."

Pajulan mukaan Varusmiesliitto on käsitellyt viime vuosina useita tapauksia, joissa kokeilun myöntäminen on muuttanut kutsuntalautakunnan suhtautumisen tulevaan varusmieheen täysin.

– On ollut tapauksia, joissa on sanottu suoraan, että lähde menemään. Sua ei haluta tänne ollenkaan, Pajula kertoo.

Pajula muistaa erään tapauksen, jossa nuoren miehen palvelukseen astuminen tyssäsi satunnaisiin kannabiskokeiluihin. Asiaa oli yritetty selvittää Varusmiesliiton kautta, tuloksetta.

Kannabiskokeilut ovat nelinkertaistuneet suomalaisessa väestössä vuoden 1992 kuudesta prosentista 24 prosenttiin vuonna 2018. Myös stimulanttien (esimerkiksi amfetamiini, ekstaasi ja kokaiini) kokeilut ovat yleistyneet. Lähde: THL.

– Isä oli soittanut meille itkien, että hänen poikansa ei pääse armeijaan. Tuntui olevan iso juttu koko suvulle. Halusi kovasti mennä inttiin täyttämään oman palveluksensa.

1.03731683Varusmieskoulutuksen saa vuosittain 21 000 suomalaista.All Over Press

"Ei ole varaa jättää viidennestä pois"

Pajulan mukaan pelko hylkäämisestä ajaakin usean tulevan varusmiehen nykyään valehtelemaan kutsuntapapereissa historiastaan, jotta asiasta ei tule selkkauksia.

"Totuus on se, että suurin osa valehtelee siihen lappuun."

Huumekokeiluja ei vain kannata myöntää, jos oikeasti haluaa inttiin.

– Kuulen paljon keskusteluja, että jos on jotain kokemuksa kannabiksen käytöstä, niin älkää myöntäkö sitä. Totuus on, että suurin osa valehtelee siihen lappuun.

– Jos ensimmäisessä kosketuksessa puolustusvoimiin – siinä kutsuntapaperilla – kulttuuri ja henki on sellainen, niin sehän aloittaa heti valehtelukulttuurin.

Pajula toivoo, että puolustusvoimat selkeyttäisi linjaansa sen suhteen, ovatko huumausaineita nuoruudessaan kokeilleet tervetulleita armeijaan vai eivät.

– Varusmiesliiton kanta on se, että meillä ei ole varaa jättää viidennestä miesikäluokasta tulematta sen takia, että on nuoruudessa kokeillut kannabista. Ymmärrän, että ongelmaisia ei haluta armeijaan, mutta olisi tärkeää tehdä ero kannabiskokeilujen ja kovempien huumeiden käytön välille. Kukaan ei tunnu tällä hetkellä tietävän, mikä on käytäntö, Pajula kertoo.

inttiPalveluksen aikana ei saa käyttää huumausaineita.All Over Press

Puolustusvoimat vastaa Varusmiesliiton kritiikkiin

MTV Uutiset tavoitti maavoimien esikunnan kapteenin Timo Miettisen, jonka mukaan satunnaisten kokeilujen ei pitäisi olla este varusmiespalveluksen käymiseen.

"Meillä on nollatoleranssi huumeiden käyttöön."

– Yksittäisten kokeiluiden, mistä on aikaa, ei pitäisi kuitenkaan olla este palvelukselle. Tämä on ihan yleinen linjaus, Miettinen kommentoi MTV Uutisille.

Miettinen kertoo, että jokainen tapaus kuitenkin käsitellään kutsunnoissa tapauskohtaiseksi ja asiaa arvioidaan monelta eri kantilta.

– Jos se on riippuvuusoireyhtymä tai haitallista käyttöä, silloin siitä voi tulla este palvelukseen ainakin määräajaksi. Huumeseulojen kautta katsotaan sitten, onko terve ja tervetullut palvelukseen, hän kertoo.

Miettisen mukaan palveluksen aikana huumeet eivät kuitenkaan kuulu yhtälöön.

– Palveluksen aikana meillä on nollatoleranssi huumeiden käyttöön, hän kertoo.

Tuoreimmat aiheesta

Armeija