Puolustusvoimien ylilääkärin mukaan kannabiskokeilujen ei pitäisi estää varusmiespalvelusta – kanta huumeisiin silti äärimmäisen kielteinen: "Onhan se aika kova riski"

Puolustusvoimien psykiatrian ylilääkärin mukaan puolustusvoimien kanta huumeiden käyttöön on äärimmäisen kielteinen, vaikkakaan nuoruuden kannabiskokeilujen ei pitäisi estää varusmiespalvelusta.

Uutisoimme aiemmin, kuinka Varusmiesliiton tietoon on tullut viime aikoina tapauksia, joissa satunnaiset huumekokeilut olisivat johtaneet kutsunnoissa nuoren miehen asepalveluksen hylkäämiseen.

Varusmiesliiton puheenjohtaja Matias Pajula kertoi MTV Uutisille tapauksesta, jossa nuoren miehen kannabiskokeilut vuosien takaa johtivat siihen, että kutsuntalautakunta katsoi henkilön sopimattomaksi varusmiespalvelukseen.

– Isä oli soittanut meille itkien, että hänen poikansa ei pääse armeijaan. Tuntui olevan iso juttu koko suvulle. Halusi kovasti mennä inttiin, täyttämään oman palveluksensa, Pajula kertoi MTV Uutisille.

"C-papereita on kyllä purettu ennenkin"

Tavoitimme puolustusvoimien psykiatrian ylilääkäri Kai Vilkmanin, jonka mukaan satunnaisten kannabiskokeiluiden ei pitäisi johtaa varusmiespalveluksen hylkäämiseen.

Hän kuitenkin kertoo, että edellä kuvatun kaltaisissa tapauksissa saattaa olla takana myös jotain muuta, mikä on voinut johtaa asepalveluksen eväämiseen.

– Näissä tapauksissa selvitämme aina, ettei taustalla ole takana jotain muuta ongelmaa tai syytä. Esimerkiksi välillä ihmisiä, jotka yrittävät ensimmäisen kolmen viikon aikana kaikin tavoin päästä pois armeijasta. Välillä kuulee varusmiehiltä huhuja, joissa kaveri on polttanut tahallaan kannabista jäädäkseen kiinni testeissä ja päästäkseen pois asepalveluksesta, Vilkman kertoo.

Jos tapauksessa on tehty virhearviointi, on puolustusvoimilla myös mahdollisuus purkaa päätös.

– Tämä tapaus ei ole tullut minun tietooni. Tällaiset tapaukset tulevat aina minun tietooni. C-papereita on kyllä purettu ennenkin.

Päihteiden käyttäjä iso riski myös muille varusmiehille

Ylilääkäri Vilkman haluaa kuitenkin teroittaa, että varusmiesten läpikotainen arviointi on osa palvelusturvallisuutta. Palvelusturvallisuus pitää taata kaikille, ja se on hänen mukaansa asia, joka menee kaiken yläpuolelle.

– Jos henkilö käyttää laittomia päihteitä, hänellä on silloin myös kontakteja rikollisiin. Meidän pitää olla palveluksen aikana äärimmäisen varmoja turvallisuudesta, emmekä halua ottaa mitään riskejä.

Vilkmanin mukaan varusmiespalvelus on kokemuksena myös henkisesti ja fyysisesti sen verran rasittava, että huumeet eivät sovi samaan kaavaan.

– Jos siihen väsymykseen ja rankkaan harjoitukseen lisätään vielä päihteet, niin kyllähän se vaikuttaa merkittävästi henkilön käyttäytymiseen. Olen nähnyt nuoria, jotka polttavat kaksi grammaa kannabista päivässä, kyllähän se tuhoaa keskushermostoa. Pitää luottaa siihen asetta kantavaan kaveriin, joka on siinä vieressä. Pitää pystyä toimimaan paineen alla, väsyneenä, poikkeustilanteessa säilyttäen hermonsa.

Palvelusturvallisuuteen liittyy hänen mukaansa paljon samoja lainalaisuuksia kuin esimerkiksi liikenneturvallisuuteen.

– Koulutamme myös esimerkiksi kuljettajia, joiden kyydissä saattaa olla hyvin paljon varusmiehiä lavalla. Päihteet ovat aina riski liikenteessä, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat