Turkulaisen Inkeri Seppälän jääkiekkotarina vetää maalivahti Noora Rädyn mielen synkäksi.
Seppälä, 16, kirjoitti viikonloppuna Facebookissa, minkälaisen joukkuekiusaamisen kohteeksi hän on siskonsa kanssa joutunut turkulaisessa poikajoukkueessa. Seppälän tarinaa on jaettu tuhansia kertoja, ja he ovat saaneet lukuisia kannustusviestejä sosiaalisen median kautta.
KJT:n riveissä kiekkoja miesten Suomi-sarjassa torjuva Noora Räty lähettää tytöille omat terveisensä.
- He ovat rohkeita ottaessaan asian esille. Moni on varmasti pysynyt hiljaa näistä asioista, Räty kertoo MTV Sportille.
- Olen viime aikoina kuullut pari muutakin samanlaista juttua. Tämä on tärkeä asia, joka pitää ottaa esille, koska hyville tytöille paras paikka on pelata ja kehittyä poikien kanssa. Jos tyttö on tarpeeksi hyvä pelaamaan poikien kanssa, mielestäni hänen kuuluu olla siellä. Poikien pitää vain hyväksyä se, että tytöt voivat olla yhtä hyviä kuin pojat, Räty alleviivaa.
Seppälän kertoma tarina nostaa Rädyllä tunteet pintaan.
- Kyllä se pistää vihaksi. Jokaisen pelaajan pitäisi olla joukkueessa samanarvoinen. Ihan sama, onko tyttö vai poika. Jotenkin haluaisin, että jokainen poika, joka on siinä joukkueessa, laitettaisiin vaikka päiväksi tyttöjoukkueen mukaan. Sitten he tietäisivät, millaista se on, Räty toteaa.
Rädyn mielestä on hienoa, että joukkueen valmentajat ovat puuttuneet asiaan.
- Vanhempienkin pitäisi ottaa asia esille. Jos vanhemmat puuttuvat asiaan, pojatkin alkavat tajuta, ettei tämä ole okei.
"Teinivuodet vaikeimpia"
Rädylle, 26, on kertynyt kokemusta miesten puolelta Mestis-tasolta saakka. Hän aloitti kiekkouransa jo 4-vuotiaana poikien kiekkokoulussa ja treenasi poikien kanssa aina siihen saakka, kunnes siirtyi pelaamaan Minnesotan yliopistoon.
- Mulla oli parhaat kaverit niissä joukkueissa. En ikinä joutunut kiusaamisen kohteeksi oman joukkueen puolesta, mutta vastustajilta tuli välillä piikittelyä. Jos vastustaja piikitteli, jengikaverit alkoivat puolustaa mua. En itse välittänyt siitä, torjuin vain kiekot ja annoin tekojen puhua puolesta.
- Teinivuodet olivat kaikista vaikeimmat poikien kanssa pelatessa. Silloin olisi ehkä halunnut pelata tyttöjen kanssa. Mutta kun teinivuodetkin olivat menneet ohi, halusi taas poikien kanssa pelaamaan.