Nordean analyytikko: Kiina vääristelee talouttaan hurjalla propagandalla – "En usko, että on missään nimessä tällaisessa kasvuvauhdissa"

9:36img
Ukrainan sota: Kiina tasapainoilee Venäjän ja lännen välissä
Julkaistu 27.04.2022 17:18

MTV UUTISET–STT

Samaan aikaan kun koronarajoitusten odotetaan kuristavan taloutta, Kiinaa hallitseva kommunistipuolue pitää kiinni kunnianhimoisista talouden kasvutavoitteistaan. Kiina julkaisema ensimmäisen neljänneksen bkt-kasvu oli 1,3, joka ylitti kaikki analyytikkojen odotukset.

Kerrottu kasvuluku näyttää olevan ristiriidassa monien muiden talousmittareiden kanssa. Nordean Suomen pääekonomistin Tuuli Koivun mukaan näyttääkin siltä, että Kiina on vanhojen tapojensa mukaisesti ryhtynyt manipuloimaan kasvulukujaan propagandatarkoituksissa.

–  Kotitalouksien tulojen kehityksen, työttömyyden nousun ja palvelusektoreiden indikaattoreiden kuten ravintoloiden ja vähittäiskaupan luvut kertovat paljon huonommasta talouskasvusta kuin viralliset bkt-luvut. Vaikuttaa siltä, että tänä vuonna propagandan taso tilastopuolella tulee olemaan hurjaa, Koivu kertoo STT:lle. 

"En usko, että Kiina on missään nimessä tällaisessa kasvuvauhdissa"

Kiinan vallanpitäjien motiivina talouden kasvulukujen epäillyssä väärentämisessä pidetään loppuvuonna järjestettävää puoluekokousta. Talouden todellisten madonlukujen ei haluta varjostavan viiden vuoden välein järjestettävää merkkitapahtumaa. Tänä vuonna 20. kertaa järjestettävän puoluekongressin on määrä siunata maata johtavan Xi Jinpingin vallan jatkuminen.

Puolueen koko vuoden kasvutavoite taloudelle on yhä yli 5 prosenttia.

– En usko, että Kiina on missään nimessä tällaisessa kasvuvauhdissa.

Osaltaan Kiinan talouslukuja hämärtää myös se, ettei tilastojen pito ole teknisesti samalla tasolla kuin monessa muussa maassa eikä tilastoja enää korjailla jälkikäteen.

– Suomessa tilastotieteilijät tekevät parhaansa, mutta joutuvat vuosien jälkeenkin korjaamaan tilastoja jälkikäteen. Kiina harvoin palaa tilastoihin, Koivu sanoo.

Kiinan tuorein tautipiikki on herättänyt jälleen epäilyksiä myös siitä, miten se laskee koronakuolemiaan. Kiinan virallinen koronaviruskuolleisuus on ollut vain murto-osan siitä, mitä omikronmuunnoksen kohdalla on todettu muissa maissa.

Lue myös: Shanghain sulkutila jatkuu jo neljättä viikkoa eikä loppua näy – sisälle suljetut suomalaisetkin ovat keittäneet putkivettä juotavaksi

Tuoreimmat aiheesta

Kiina