Myös pääkaupunki Pekingissä pelätään sulkutilaa koronaviruksen tartuntamäärien lähdettyä kasvuun.
Kiina on ajautunut ahtaalle koronaviruksen omikronmuunnoksen levitessä suurkaupungeissa, ja Shanghai on sulkutilassa jo neljättä viikkoa. Viime viikolla 26 miljoonan asukkaan jättiläiskaupungin päivittäisten uusien tartuntojen viikon keskiarvo kävi yli 3 000 tapauksessa, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston datasta.
Viikkoja jatkunut sulkutila on ollut raskas kaupungin asukkaille, kertoo STT:lle Suomen Shanghain-pääkonsulaattia johtava Pasi Hellman.
– Mieliala (suomalaisillakin) on koko ajan ollut huolestunut, ahdistunut, ja osittain epäuskoinen. Jonkin verran on pelkoa, ei niinkään sairauden pelkoa vaan sen, että jos positiivinen tulos osuu kohdalle, niin ne toimenpiteet ovat vähän rajumpia, silloin viedään keskitettyyn karanteeniin, Hellman kertoo.
Shanghain sulkutilasta levinnyt sosiaalisen median kuvasto on herättänyt kauhistusta länsimaissa asti. Mieleen ovat jääneet parvekkeiltaan huutavat kaupunkilaiset sekä kaduille surmatut lemmikit.
– Elämä on suljettua neljän seinän sisään. Rajoitukset ovat jatkuneet koko kaupungissa lähes neljä viikkoa, mutta suurissa osissa kaupunkia sulkutilat alkoivat jo ennen tätä, Hellman sanoo.
Sulkutilaa pelätään nyt myös 21 miljoonan asukkaan pääkaupungissa Pekingissä, jossa käynnistettiin tiistaina uusi massatestauskampanja.
Lue myös: Nordean analyytikko: Kiina vääristelee talouttaan hurjalla propagandalla – "En usko, että on missään nimessä tällaisessa kasvuvauhdissa"
"Exit-suunnitelmaa ei ole kommunikoitu"
Shanghain sulkutila tarkoittaa pääkonsuli Hellmanin mukaan käytännössä kaikille sitä, että kotoa ei pääse poistumaan muualle kuin kotipihalle. Pihallekin pääsee vain silloin, kun asukkaille tehdään säännölliset koronatestit. Hellmanilla itsellään on joillekin diplomaateille myönnetty kulkulupa virka-asunnolta pääkonsulaattiin ja takaisin.
– Ehkä eniten ihmisiä askarruttava ja painava asia on se, että on hyvin epävarmaa ja epäselvää, millä tavalla tästä tilanteesta tultaisiin pois. Mitään selkeää exit-suunnitelmaa ei ole kommunikoitu.
Shanghain tilanteessa vaikeinta on ollut kaupunkilaisten ruokahuollon ja juomaveden toimitusten turvaaminen.
– Pääsääntöisesti on siirrytty ryhmätilauksiin. Supermarketit ja kaupat toimittavat vain isompia tilauksia taloyhtiö- tai korttelikohtaisesti, Hellman sanoo.
Pääkonsulin mukaan Shanghaissa asuvien suomalaistenkin keskuudessa on ollut tilanteita, joissa ihmiset ovat joutuneet säännöstelemään ruoankulutustaan ja juomavesi on päässyt loppumaan, jolloin asukkaat ovat joutuneet keittämään hanavettä.
Kiinan nollatoleranssilinjaan tuskin muutosta
Shanghain sulkutilalla on valtavat vaikutukset Kiinan ja koko maailman talouteen, onhan kyseessä tavaramäärän liikenteessä mitattuna maailman suurin satamakaupunki. Nordean Suomen pääekonomisti Tuuli Koivu ei usko siihen, että Kiina muuttaisi merkittävästi koronaviruksen nollatoleranssilinjaansa – ainakaan ennen loppuvuoden merkittävää puoluekokousta.
– Tiedämme, että Kiinassa sairaalakapasiteetti ei vastaa länsimaita ja vanhusten rokotekattavuus on huomattavasti heikompi kuin länsimaissa. Kiinalaiset rokotteet eivät ole yhtä tehokkaita. (...) Hongkongin tapauksen valossa on vaikea ajatella, että Kiina ottaisi riskiä ennen puoluekokousta, Koivu sanoo.
Hongkongissa koettiin maaliskuussa kova piikki uusissa koronatartunnoissa ja tautiin liittyvissä kuolemissa, joita nähtiin pahimmillaan satoja joka päivä. Hongkongin tautipiikki on sittemmin taittunut.