Öljyn hinnan raju lasku osuu maailmantalouden kannalta hyvin hankalaan paikkaan, sanoo Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu STT:lle.
Jos öljyn hinta jää pitemmäksi ajaksi 30 dollarin pintaan, monille öljyä tuottaville maille koituu suuria ongelmia, sillä niiden valtionbudjetit on rakennettu selvästi korkeamman hinnan varaan.
Hinnan lasku on myös Suomelle ja sen viennille huono uutinen, koska se heikentää Suomelle edelleen tärkeän vientimaa Venäjän näkymiä. Hinnan lasku uhkaa viedä pohjan presidentti Vladimir Putinin investointiohjelmalta, johon oli ladattu suuria toiveita.
Samalla heikkenevät näkymät Venäjän talouskasvulta, jonka odotettiin jatkuvan ainakin maltillista tahtia tänä vuonna.
– Suhde öljyn hintaan on muuttunut länsimaissa. Aiemmin ajateltiin, että matala hinta on meille etu ja alentaa kustannuksia. Nyt olemme yhä enemmän riippuvaisia öljymaiden kysynnästä, meidän vientimme suuntautuu sinnekin, Koivu sanoo.
Koronavirus luo epävarmuutta
Samalla koronaviruksen leviämisen aiheuttama epävarmuus painaa kuluttajien luottamusta ja kysyntää EU-maissa, jotka nekin ovat vientiriippuvaiselle Suomelle tärkeitä.
– Italian rajut toimet merkitsevät, että Euroopassakin ihmiset sulkeutuvat koteihinsa ja vähentävät kulutusta.
Kiinassa koronaviruksen torjuntatoimet merkitsevät, ettei virallista talouskasvutavoitetta saavuteta tänä vuonna. Alkuperäinen ennuste oli, että talous kasvaisi kuuden prosentin tahtia, mutta alkuvuoden menetyksiä ei ehditä loppuvuoden aikana millään kuroa umpeen, Koivu toteaa.