Raakaöljyn hinta voi romahtaa vielä rajusti – WTI-viiteöljyn hinta kävi alimmillaan 12 vuoteen

Öljy
Julkaistu 12.01.2016 23:32

MTV UUTISET - STT

Raakaöljyn hinta voi markkina-arvioiden mukaan vajota tänä vuonna hyvinkin alas.

Vuoden ensimmäisinä päivinä raakaöljyn hinta on tippunut rajusti, ja esimerkiksi Pohjanmeren Brentin tynnyrihinta kävi tiistaina reilussa 30 dollarissa tynnyriltä.

Lisäksi Yhdysvaltain WTI-viiteöljyn tynnyrihinta kävi tiistaina jo alle 30 dollarissa, ensi kerran 12 vuoteen, kertoi uutistoimisto Reuters.

Öljyn hinta-ale sekoittaa rajusti niin maailmanpolitiikan kuin maailmantalouden pakkaa. 
Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä arvioi, että geopoliittiset riskit kasvavat nykyisillä hintatasoilla. Öljynviejämaiden järjestön Opecin jäsenmaista suurin osa on ollut pulassa jo pitkään. 

– Uusia pulaan joutuvia maita ovat vauraimmat Opec-maat Saudi-Arabia, Iran ja Kuwait, sanoo Kärnä.

Venäjän taantuma voi jatkua

Opecin ulkopuolisista öljyntuottajista esimerkiksi Venäjän talous on kärvistellyt isoissa ongelmissa, ja rupla on lasketellut viime aikoina alamäkeä öljyn hinnan laskun myötä. 

Danske Bankin ekonomisti Vladimir Miklashevsky arvioi, että Venäjän talous on tänä vuonna nollakasvussa, mutta riski taantuman jatkumisesta on iso. Ruplan reipas kurssilasku tasapainottaa Miklashevskyn mukaan tilannetta, mutta öljyn hinnan lasku vie merkittävän siivun julkisen sektorin tuloista. Miklashevsky arvioi, että Venäjä joutuukin tekemään lähiaikoina ainakin 10 prosentin leikkaukset budjettiinsa.

– Venäjällä ainoa tie on leikata budjetin menoja. Lähiaikoina tulee arvioita siitä, mistä valtio leikkaa, Miklashevsky sanoo. 

Öljyntuottajamaiden välillä on suuria eroja siinä kuinka suuria ongelmia öljyn hinnan lasku niille aiheuttaa. Yksi parhaimmissa asemissa olevista maista on Norja, jonka monipuolisempi talous ja kelluva valuuttakurssi auttavat sopeutumaan öljyn hintapudotukseen.

– Öljyn hinnanlaskusta huolimatta Norjan talous yltänee pieneen kasvuun tänä vuonna, Miklashevsky ennakoi.

Ylitarjonta jatkuu

Nesteen Kärnän mukaan öljyn ylitarjonnan takia tällä hetkellä ei ole näköpiirissä, että öljyn hinta kääntyisi pysyvämmin nousuun. Markkinoilla on odotettu, että öljyn hinnan lasku alkaisi suitsia tarjontaa ja tasapainottaisi näin markkinoita. Erityisesti on odotettu, että viime vuosina rajusti kasvanut liuskeöljyn tuotanto Yhdysvalloissa alkaisi pienentyä.

– On se vähän vähentynyt, mutta ei sellaista vauhtia kun on odotettu, Kärnä sanoo.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijan Paavo Sunin mukaan näyttääkin siltä, että ylitarjonta jatkuu.

– Hinta painuu, tai pysyy vähintäänkin matalalla ainakin ensi vuoden puoliväliin saakka, Suni arvioi.

Jarruttaa uusiutuvia energiamuotoja

Öljyn hinnan alamäki hidastaa myös uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottoa. Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen arvioi, että tämä koskee lähinnä liikennettä, jossa biopolttoaineet ja sähköautot eivät ole tällä hetkellä yhtä houkuttelevia vaihtoehtoja kuin aiemmin.

Sen sijaan sähköntuotannossa Tynkkynen uskoo aurinko- ja tuulivoiman käytön kasvun jatkuvan nopeana, eikä öljyn maailmanmarkkinahinnan heilahduksilla ole tähän suurta vaikutusta. 

– Käyttökohteissa joissa öljy kilpailee suoraan uusiutuvien kanssa halpa öljyn hinta hidastaa uusiutuvan energiamuotojen käyttöönottoa, Tynkkynen sanoo.

Tynkkynen myös arvioi, että öljyn hinnan ollessa matalla on poliittisesti paljon paremmat eväät lähteä leikkaamaan öljyn käyttöön liittyviä tukia, mikä helpottaa uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottoa.

Tuoreimmat aiheesta

Talous