Vaikka Venäjän yhteydet länsimaihin ovat pahasti jäissä, Norja teki äärimmäisen pitkän evakuointilennon noutaakseen potilaan venäläiseltä tutkimusalukselta Jäämerellä.
Norjan helikopteri teki uskaliaan, noin 900 kilometriä suuntaansa olleen lennon Huippuvuorilta pohjoiseen. Kyytiin poimittiin kiireellistä hoitoa tarvinnut potilas venäläiseltä Severnyi Poljus -alukselta, joka oli juuttunut jäihin. Potilaan tilaa pidettiin liian vakavana hoidettavaksi laivalla.
– Tämä etäisyys oli äärimmäinen raja kopterin toimintasäteelle. Pienimmätkin yksityiskohdat, kuten tuuliolosuhteet ja paino, ovat tärkeitä, kun lennetään noin pitkälle, sanoi Norjan Bodon pelastuskeskuksen tiedottaja Rune Danielsen uutistoimisto AFP:lle.
Lue myös: Maailman suurin lentotukialus saapui Osloon
Longyearbyenistä matkaan lähteneen Super Puma -helikopterin maksimikantama on 866 kilometriä ilman ulkoista lisäsäiliötä. Kopteri täytti tankkinsa Huippuvuorten pohjoisosassa, jonne on varastoitu polttoainetta tämänkaltaisiin arktisiin tehtäviin.
Paluumatkaa varten pelastajat saivat kopteriin kerosiinitäydennyksen 83 metriä pitkällä Severnyi Poljus -laivalla.
Venäjä muutenkin läsnä Huippuvuorilla
Evakuointi onnistui. Venäläinen potilas saatiin kyydittyä Longyearbyeniin, jossa hänet siirrettiin Norjan mantereelle lähdössä olleeseen lääkintälentokoneeseen.
Lue myös: Norjasta turvapaikkaa hakenut entinen venäläinen palkkasotilas haluaa nyt takaisin kotimaahansa – "Jos he tappavat minut, ok"
Tietoa potilaan tilan yksityiskohdista ei annettu julki.
Ennätyksellinen pelastusoperaatio toteutettiin Norjan ja Venäjän arktisia etsintä- ja pelastustoimia koskevien sopimusten mukaisesti huolimatta siitä, että maiden suhteet ovat heikentyneet Venäjän Ukrainassa käymän suursodan alkamisen jälkeen.
Huippuvuorilla Venäjä on muutenkin edelleen näkyvästi läsnä. Huippuvuoret on Norjalle kuuluva demilitarisoitu saaristo, jossa historian oikkujen vuoksi Venäjällä ja muilla mailla on oikeudet esimerkiksi kaivostoimintaan ja kalastukseen.
Vuonna 1920 allekirjoitettu sopimus takasi yhteensä 46 eri maalle tasavertaiset oikeudet Huippuvuorten resursseihin.