Norjalaismedia: Ruotsalaismiesten ampumisesta Brysselissä epäilty oli anonut turvapaikkaa Norjasta

8:52img
Katso myös mitä Riotsissa ajatellaan Brysselin ampumatragediasta
Julkaistu 18.10.2023 13:54

MTV UUTISET – STT

Brysselissä kahden ruotsalaisen jalkapallokannattajan ampumisesta epäilty mies oli anonut turvapaikkaa Norjasta vuonna 2011, kertoo norjalaislehti VG. Norjan maahanmuuttovirasto on vahvistanut asian lehdelle.

Maahanmuuttoviraston mukaan tunisialaismies oli anonut turvapaikkaa Norjasta kesäkuussa 2011, mutta anomus hylättiin ja mies palautettiin marraskuussa 2011 Italiaan.

Eilen kerrottiin, että mies oli anonut turvapaikkaa Belgiasta vuonna 2020, mutta myöskään tätä hakemusta ei hyväksytty. Lisäksi mies oli oleskellut luvatta Ruotsissa vuosina 2012–2014 ja istunut myös vankilassa Ruotsissa ennen kuin hänet siirrettiin toiseen EU-maahan.

Lue myös: Ruotsin ja Belgian pääministerit muistavat Brysselissä ammuttuja ruotsalaisia

Kristersson: Rajavalvontaa tiukennettava

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson piti keskiviikkona mediatilaisuuden Brysselissä yhdessä Belgian pääministerin Alexander De Croon ja EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa. Kristerssonin viesti tilaisuudessa oli selkeä: EU:n on tiukennettava rajavalvontaa.

Kristersson, von der Leyen ja De Croo korostivat, että lisäksi luvatta EU-jäsenmaissa oleskelevien ihmisten karkottamista on parannettava, kuten myös ihmisten henkilötietojen jakamista EU-maiden välillä.

Kristersson sanoi myös ymmärtävänsä, että monet ruotsalaiset ovat peloissaan ja vihaisia maanantain ampumisten jälkeen.

– Meidän on suojeltava yhteiskuntaamme ja puolustettava arvojamme. Me emme luovu niistä. Me emme ole niitä, jotka muuttavat elämäntapaamme, Kristersson sanoi.

Belgian pääministeri De Croo sanoi, että Belgia on lisännyt poliiseja alueille ja paikkoihin, joita yhdistetään Ruotsiin.

– Jatkamme sitä niin kauan kuin on tarpeellista, De Croo lupasi.

Ennen keskiviikon mediatilaisuutta Kristersson ja De Croo vierailivat paikalla, jossa ruotsalaiskannattajia ammuttiin. Kristersson oli kietonut kaulaansa Ruotsin jalkapallomaajoukkueen kannatushuivin.

– Näyttää siltä, että se oli terrorihyökkäys Ruotsia vastaan vain siksi, että he olivat ruotsalaisia. Se on jo sinänsä tragedia, Kristersson sanoi.

Lue myös: Onko ruotsalaisten syytä pelätä? Tämä Brysselin terrori-iskusta tiedetään: "Hän nimenomaan etsi ruotsalaisia"

Tuoreimmat aiheesta

Bryssel