Ruotsalaiskomissaarilta tiukka lausunto siirtolaisista: "Väkisin ja välittömästi"

2:06img
KATSO MYÖS: Brysselin terrori-isku kohdistui ruotsalaisiin faneihin – tutkija uskoo Ruotsin terroriuhan jatkuvan vielä pitkään
Julkaistu 19.10.2023 10:12

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

STT

EU-ministerit keskustelevat tänään muun muassa laittomista siirtolaisista. 

EU:n sisäasioista vastaava ruotsalainen komissaari Ylva Johansson on lausunut tiukasti unionin alueella oleskelevista laittomista siirtolaisista. 

Johanssonin mukaan on tärkeää tehostaa niiden siirtolaisten palauttamista, joilla ei ole oikeutta oleskella EU:n alueella. 

Hänen mukaansa palautuksia tehdään nykyään jo enemmän, mutta toimia tulee tehostaa esimerkiksi nopeuttamalla palautuspäätöksiä.  

– Ne henkilöt, jotka voivat olla turvallisuusriski, pitää palauttaa väkisin ja välittömästi, Johansson sanoi Reutersin mukaan. 

Lue myös: Patrick, 60, oli yksi hirmuteon uhreista Belgiassa – perhe julkaisi koskettavan kirjeen

Ministerit koolla

Myös EU-komission varapuheenjohtaja Margaritis Schina sanoi tänään, että EU:n säännöt laittomien siirtolaisten palauttamiseksi eivät ole riittäviä. 

Hänen mukaansa komissiossa on esillä uusia ehdotuksia keskustelua varten. 

EU:n maahanmuutosta vastaavat ministerit keskustelevat aiheesta tänään Luxemburgissa. Suomesta kokoukseen osallistuu sisäministeri Mari Rantanen (ps.).  

Lue myös: Onko ruotsalaisten syytä pelätä? Tämä Brysselin terrori-iskusta tiedetään

Taustalla epäilty terroriteko Brysselissä

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson vaati aiemmin tällä viikolla, että EU:n rajavalvontaa on tiukennettava.

Maanantai-iltana kaksi ruotsalaista jalkapallokannattajaa kuoli ja kolmas haavoittui, kun heitä ammuttiin Brysselissä ennen Belgian ja Ruotsin välistä jalkapallon miesten EM-karsintaottelua. Epäilty ampuja kuoli toissa päivänä poliisin pidätystilanteessa.

Epäilty ampuja oli tunisialainen mies, jonka turvapaikka-anomukset oli hylätty 2011 Norjassa ja 2020 Belgiassa. Lisäksi mies oli oleskellut luvattomasti Ruotsissa vuosina 2012–14.

Tuoreimmat aiheesta

EU