Norjalainen tutkijapariskunta on kerännyt alle kahdessa viikossa 14 165 dollaria tarkoituksenaan tuottaa huumeita tutkimus- ja lääkekäyttöä varten.
Joukkorahoituspalvelu IndieGoGo:ssä käynnistetty kampanja on jo kerännyt lähes puolet 30 000 dollarin vähimmäistavoitteesta. Kampanjan perustaneet tutkijat Teri Krebs ja Pål-Ørjan Johansen haluavat valmistaa ekstaasia ja eräistä sienistäkin löytyvää psilosybiini-psykedeeliä jaettavaksi ilmaiseksi laillisia käyttötarkoituksia varten.
Heidän mukaansa näillä aineita voisi käyttää muun muassa alkoholiongelmien ja ahdistuksen hoidossa.
Neuropsykologi Pekka Rapeli HYKS päihdepsykiatriasta ei lämpene tutkimukselle, joka lupaa oikotietä lääketutkimukseen.
Rapeli muistuttaa että ekstaasi ei suinkaan ole vaaraton aine.
– Britanniassa ja Yhdysvalloissa on 2000-luvulla käyty keskustelua ekstaasin turvallisuudesta. Ne katsaukset kyllä kallistuvat siihen suuntaan, että ekstaasia ei voi pitää vaarattomana.
Psilosybiini saattaa puolestaan altistaa jopa kuolemaan johtaville onnettomuuksille.
– Psilosybiiniä ei ole tutkittu yhtä paljon. Se on kuitenkin hallusinogeeni, josta voi tulla kiusallisia seurauksia. Henkilö voi sen tripin aikana tehdä jotain hengelle tai terveydelle vaarallista.
Ajatus nousee esille säännöllisin väliajoin
Norjalaistutkijoiden teoria ekstaasin ja psilosybiinin tehosta mielenterveyshäiriöiden hoidossa ei Rapelin mukaan ole mitenkään uusi.
– Säännöllisin väliajoin tulee hyvinkin vaikuttavalta tahoilta ehdotuksia siitä, että LSD:n tapaisia aineita voitaisiin käyttää terapeuttisissa tarkoituksissa.
– Ajatellaan, että hallusinogeenit, jotka tuottavat voimakkaan myönteisen elämyksen, avaisivat uusia näkökulmia, kun koehenkilö saa laajan yhteyden omaan sieluunsa ja maailmankaikkeuteen, Rapeli kertoo.
Aineiden todellisten vaikutusten tutkiminen on kuitenkin Rapelin mukaan erittäin hankalaa. Norjalaistutkijoiden suunnitelmat eivät myöskään täytä perinteisen lääketutkimuksen kriteerejä.
– Perinteinen lääketutkimus lähtee siitä, että ensin tehdään hurja määrä eläinkokeita ja muita turvallisuusselvityksiä ja sitten vasta hyvin hitaasti mennään ihmiskokeisiin ja nekin ovat tiukasti valvottuja.
– Tässä herää epäilys, että yritetään päästä suoraan uuteen lääkehoitoon ja helposti kannustetaan ihmisiä laittomaan ja vaaralliseen itsehoitoon. Tässä ei olla menossa tyvestä puuhun, vaan aloitetaan suoraan sieltä latvasta, Rapeli kritisoi.