Psykedeeliterapia avaa kirjaimellisesti uusia ajatusratoja – ylilääkäri huolissaan huumehypestä: "Pelkästään sienien popsiminen masennukseen hoitoon ei auta"

Psykedeeliterapialla voisi olla mahdollista ohjelmoida aivot uudelleen. Tästä hyötyisivät ihmiset, joiden ajatusmallit ovat tiukkaan jumiutuneet – kuten masentuneet sekä riippuvuuksista että traumoista kärsivät.

Videolla suomalainen Petri kertoo, miten pääsi yli koko aikuisiän jatkuneesta huumeidenkäytöstä.

Tuntuuko sinustakin joskus siltä, että ihmisten ajatukset tapaavat juosta aina samaa rataa? Ilmiö on totta – rakenteellisessakin mielessä.

– Aivoissa on hyvin vakiintuneita hermoyhteyksiä, jotka toimivat junaradan tavoin. Taustalla on todellisia rakenteellisia synapsitason muutoksia, kun hermosolut ovat tottuneet toimimaan tietyllä tavalla, kertoo HUS:n neurologian ja psykiatrian ylilääkäri Risto Vataja.

Tiukasti pään sisällä istuvista ajattelumalleista käytetään sanaa ruminointi. Se on tyypillistä erilaisille mielenterveyden häiriöistä – kuten masennuksesta, riippuvuuksista tai postraumaattisesta stressireaktiosta – kärsiville henkilöille.

He voisivat löytää avun yllättävästä lähteestä: psykedeeleistä.

Psykedeelit vaikuttavat samoihin välittäjäaineisiin kuin masennuslääkkeet

Hippiajan alussa, 60–70-luvulla, tutkijoita kiinnosti, miten LSD voisi toimia lääkkeenä. Enää LSD ei tutkijoita siinä mielessä kiinnosta.

– Sanalla on paha painolasti, joka assosioi voimakkaasti huumemaailmaan, Vataja sanoo.

Terapiakäytössä tutkittuja psykedeelejä ovat MDMA eli metyleenidioksimetamfetamiini – jonka tuhruinen katukauppaversio on ekstaasi – sekä sienistä saatava psilosybiini.

MDMA ja psilosybiini näyttäisivät vaikuttavan aivoissa reseptoreihin, joihin vaikuttavat myös serotoniinin, noradrenaliinin ja dopamiinin kaltaiset välittäjäaineet. Siis niihin samoihin, joihin muun muassa masennuslääkkeet vaikuttavat. Psykedeelien lääkinnällinen teho ei kuitenkaan perustune samaan mekanismiin kuin masennuslääkkeiden.

– MDMA ja psilosybiini stimuloivat tilapäisesti tiettyjä aivoalueita, mutta se ei välttämättä ole lopullinen mekanismi, Vataja kertoo.

Psykeeliterapia voi ohjelmoida aivot uudelleen

Psykedeelien lääkekäyttöä tutkineet uskovat, että kyseisten huumausaineina tunnettujen aineiden lääkinnällinen teho perustuu aivojen uudelleen ohjelmointiin. Siis, että aivoissa olevien hermosolujen vakiintuneet ja opitut, hermosolujen väliset synapsirakenteet muuttavat yhteyksiään.

Psykedeelejä on testattu lääkkeenä siten, että potilas on ottanut annoksensa terapeutin läsnäollessa. Terapeutin tehtävänä on ”ohjelmoida” ajatuksia uusille potilaan kanssa yhdessä tavoitteeksi määritellyille radoille. Tällaisesta ”psykedeeliterapiasta” on saatu hyviä ja pitkäkestoisia tuloksia nopeasti – jopa vain yhden tai kahden istunnon jälkeen.

– Pelkästään sienien popsiminen masennukseen hoitoon ei auta, vaan mukana on aina oltava terapeuttinen elementti. Muuten vene voi keikahtaa toiseen suuntaan, Vataja sanoo.

Tällöin aivot ohjautuvat väärin – jopa kohtalokkaasti.

Psykedeelit voivat laukaista pahoja mielenterveyden ongelmia

Kannabiksen tiedetään voivan laukaista skitsofrenian, jos kyseiseen mielen sairauteen on altis. Sama yksilötason ongelma on myös psykeedelien lääkinnällisessä käytössä.

– Psykedeelit ovat potentteja keskushermostoon vaikuttavia aineita, minkä vuoksi vaikeimmat ongelmat tulevat keskushermostosta, Vataja sanoo.

Psykedeelit saattavat tuoda esimerkiksi edellä mainitun skitsofrenian tai psykoosireaktion pintaan niiden henkilöiden kohdalla, jotka ovat ongelmille alttiita. Jos psykedeelit joskus tulevat laillisiksi lääkeaineiksi, täytyy niiden käyttäjäkunta seuloa tiukasti.

– Hippiaikaan puhuttiin flashbackeista. Ihmiset saattoivat saada tällaisia käytön jälkeisiä olotiloja tai kroonisia psykoositiloja, joita psykedeelien käyttö laukaisi.

Psykoottinen tila voi aiheuttaa yksilön lisäksi ongelmia muillekin arvaamattoman käyttäytymisen tai liikenneonnettomuuksien muodossa. Vataja kuitenkin huomauttaa, että terapeutin holhouksessa tehdyissä, psykedeelien lääkinnällistä tehoa tutkivissa tutkimuksissa tämä ei ole osoittautunut isoksi ongelmaksi.

Päihdemyönteisyys on kansanterveydelle vaaraksi 

Vataja näkee suuremman ongelman kansanterveydellisellä tasolla.

– Huumeiden avulla sairauksien parantamiseen liittyy hypeä. Vähän kuin marihuana ja kannabis, joiden jotkut ihmiset kokevat olevan terveyttä edistäviä luomujuttuja. Psykedeelien lääkinnällinen käyttö voi lisätä positiivista suhdetta päihteiden käyttöön, mikä on tietysti väestötasolla huono juttu.

Osaltaan ongelmallisena hypen nostattajana saattavat olla verkkosivujen psykedeeliprofeettojen lisäksi yritykset ja niiden kaupalliset intressit.

– Markkinat kehittävät teollisuutta, joka markkinoi ja nostaa positiivista hypeä. Kuten marihuanan kohdalla, jossa kaupallinen kehitys muistuttaa tupakkateollisuutta.

Into voi vielä lopahtaa 

Vataja uskoo, että riskeistä huolimatta psykedeelejä testataan lääkekäytössä lähiaikoina entistä suuremmilla potilasryhmillä.

– Koko ajan lääketieteessä on ilmiöitä et on kauhea into alkuun ja yhtäkkiä huomataan, että haitat ovatkin niin isoja, ettei tälle tielle lähdetä.

Vielä ei voi siis sanoa, että psykedeelit olisivat lääketieteellinen läpimurto. Tällä hetkellä psykedeelit ovat huumausaineita, joiden käyttö on rangaistavaa, mutta myös mahdollisesti käyttäjän terveydelle vaarallista.


Lue myös:

    Uusimmat