Laittomiksi huumausaineiksi luokiteltujen psykedeelien, kuten LSD:n ja psilosybiinisienien terapeuttinen käyttö esimerkiksi masennuksen hoidossa voisi olla mahdollista jo lähitulevaisuudessa, mikäli aineiden lääketieteelliselle tutkimukselle myönnetään tarpeeksi rahoitusta. Näin arvioi Itä-Suomen yliopiston päihdetutkija Markus Storvik MTV3:n Enbuske, Veitola & Salminen -keskusteluohjelmassa torstaina.
Psykedeelisiä kokemuksia ja psykedeelien terapeuttista käyttöä tutkittiin runsaasti jo 1960-luvulla. Tutkimukset kuitenkin tyssäsivät, kun aineet kiellettiin laittomina huumeina ja yleinen mielipideilmapiiri niiden ympärillä kiristyi.
Esimerkiksi LSD julistettiin laittomaksi Yhdysvalloissa ensimmäiseksi Nevadan osavaltiossa ja Kaliforniassa, hippiliikkeen syntymäkodissa. Muu maailma seurasi perästä.
– Silloin syynä oli psykedeelien assosiaatio tiettyjen alakulttuurien kanssa. Pesuveden mukana menivät sitten myös lääketieteellinen käyttö ja tutkimuskäyttö, Storvik kommentoi EVS:sä.
Psykedeelitutkimusta myös Suomessa?
Viime aikoina kiinnostus aiheen ympärillä on kuitenkin jälleen herännyt ja aiheesta on puhuttu runsaasti myös julkisuudessa.
MTV Uutiset kertoi aiemmin suomalaisen aivotutkijan Mona Moisalannäkemyksestä, jonka mukaan "taikasienistä", eli psilosybiiniä sisältävistä sienistä voisi olla apua masennuksen hoidossa.
Moisalan mukaan sienet vaikuttavat aivoalueisiin, jotka ovat masentuneilla yliaktiivisia. Lisäksi ne parantavat tutkijan mukaan aivojen muokkautumiskykykä, mikä voi helpottaa masentunutta pääsemään irti jäykistä ja parantumista haittaavista ajattelumalleista.
Moisalan tutkimusryhmä on hakenut rahoitusta tutkimukselle, jolla näkemykselle haettaisiin tieteellistä uskottavuutta.
Markus Storvikin mukaan psykedeelien käyttö esimerkiksi juuri masennuksen hoidossa voisi olla mahdollista jo lähitulevaisuudessa.
– Mikäli jo tehdyissä pienemmissä tutkimuksissa nähdyt tulokset säilyvät myös suuremmissa ja kalliimmissa tutkimuksissa, silloin voi mennä viidestä kymmeneen vuotta, mikäli rahoitusta löytyy, hän sanoi.