Norjan ammattilaisraadin jäsen pyytää anteeksi Israelin Norjalta saamia pisteitä

Israelin euroviisuedustaja Eden Golan kertoi tunnelmistaan finaalin jälkeen 0:54
Katso myös: Israelin euroviisuedustaja kertoi tavoitteensa finaalin jälkeen.

Israel sai viisufinaalissa Norjan ammattilaisraadilta kahdeksan pistettä.

Norjan ammattilaisraatiin Euroviisuissa kuulunut artisti Daniel Owen pyytää Instagram-videollaan anteeksi, että Norjan ammattilaisraati antoi Israelille 8 pistettä euroviisufinaalissa. Tämän vuoden Euroviisuissa Israelia edusti 20-vuotias Eden Golan kappaleella Hurricane, ja maa sijoittui finaalissa viidenneksi.

Instagram-videollaan Owen kertoo, että Israelin Norjalta saamat pisteet tulivat yllätyksenä hänellekin.

– Viimeisten tuntien aikana on tullut viesti- ja kommenttitulva koskien Norjan ammattilaisraadin, johon kuuluin, Israelille jakamia kahdeksaa pistettä Euroviisuissa. Tämä tuli minulle yhtä suurena yllätyksenä kuin teillekin, Owen kertoo videollaan.

Owenin mukaan jokainen ammattilaisraatiin kuuluva henkilö äänesti itsenäisesti ilman mahdollisuutta keskustella muiden raadin jäsenten kanssa omien pisteiden jakautumisesta eri maiden välillä.

Mahdollisuutta keskustelulle muiden raadin jäsenten kanssa ei Owenin mukaan ollut, jotta raatilaiset eivät voisi vaikuttaa toistensa pisteisiin ja jotta arviointi sujuisi reilusti. 

– Sen vuoksi minulle on tärkeää selventää, etten ollut mukana jakamassa Israelille pisteitä, Owen kertoo videolla.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Owenin mukaan raadeille näytettiin ennen lähetystä video, jossa korostettiin, ettei raatilaisten tule suosia tai syrjiä yhtäkään osallistujaa muun muassa kansallisuuden, sukupuolen, poliittisten näkemysten tai minkään muun syyn kuin kappaleen ja esityksen perusteella. Videolla myös Owenin mukaan ohjeistettiin, ettei raatilaisten tule antaa poliittisten näkemysten vaikuttaa siihen, miten nämä arvioivat kappaleita ja/tai artisteja.

– Tämänhetkisen tilanteen valossa minun oli mahdotonta olla huomioimatta tätä. Se, mitä Palestiinassa tapahtuu, on sydäntä särkevää, enkä voi millään tavalla tukea Israelin toimia. Mielestäni Israelin ei olisi kuulunut saada osallistua Euroviisuihin lainkaan, Owen sanoo videolla.

– Euroviisut mainostaa mottoa "United by Music", mutta kun juhlat loppuvat ja musiikki lakkaa, tilanne jatkuu samanlaisena. Tämä on jotain, mitä emme voi olla huomioimatta. Vaikken ollutkaan mukana pisteiden jakamisessa Israelille, haluan silti pyytää anteeksi, että norjalaisraati teki niin. Sydämeni ja kaikki tukeni menevät Palestiinalle. Vapaa Palestiina, hän päättää videonsa. 

Israel sai yleisöltä toiseksi eniten pisteitä euroviisufinaalissa. Ammattilaisraadeilta Israel sai kaikkiaan 52 pistettä.

Suomen ammattilaisraadilta ei liiennyt Israelille lainkaan pisteitä, mutta suomalaiselta yleisöltä se sai peräti 12 pistettä, eli korkeimmat pisteet.

Israelin osallistumista tämän vuoden Euroviisuihin on kritisoitu voimakkaasti maan Gazassa käymän sodan vuoksi. Malmössä nähtiin Euroviisujen finaalipäivänä mielenosoituksia, joissa vastustettiin Israelin osallistumista Euroviisuihin.

Lue myös:

    Uusimmat