Nyt puhuu 10 kertaa Israelin euroviisua äänestänyt PS-poliitikko, joka ei ole aiemmin äänestänyt viisuissa lainkaan

Jos Suomen kansa olisi saanut päättää, ensi keväänä Euroviisut järjestettäisiin Israelissa. Erityisesti perussuomalaisten poliitikot olivat aktiivisia Israelin äänestäjiä. 

Euroviisut Ruotsin Malmössä päättyivät lauantaina Sveitsin voittoon. Jälkipuinnin keskiössä erityisesti Suomessa huomio on kuitenkin kiinnittynyt viidenneksi sijoittuneen Israelin menestykseen. 

Yleisöäänestyksessä Suomi antoi täydet pisteet Israelille, jonka osallistumista tämän vuoden Euroviisuihin kritisoitiin laajasti maan sotatoimiensa vuoksi. Suomen asiantuntijaraadilta puolestaan ei Israelille pisteitä herunut. 

Israel nousi vedonlyöntitilastoissa kärkikahinoihin jo semifinaalin jälkeen. Suomessa monilla keskustelufoorumeilla ja sosiaalisessa mediassa alkoi loppuviikosta näkyä kampanjoita, joissa kehotettiin äänestämään Israelia. 

Tänä vuonna poikkeuksellisen monet perussuomalaisten poliitikot innostuivat kertomaan sosiaalisessa mediassa omista suosikeistaan. Yksi heistä oli espoolainen kaupunginvaltuutettu Ari Ampuja.

– Israel on euroviisufinaalissa. Äänestetään lauantaina kaikki Israelia. Hyvä biisi ja ainoa demokratia Lähi-Idässä. Lisäksi vasemmistolaiset vihaavat Israelia eli 3 hyvää syytä äänestää Israelia, Ampuja julkaisi X:ssä perjantaina. 

MTV Uutiset kysyi Ampujalta maanantaina, äänestikö hän Israelia.

– Kyllä äänestin. 

Kuinka monta kertaa äänestit?

– Kymmenen kertaa äänestin. 

Mitä pidit kappaleesta?

– Mielestäni se on hyvä kappale.

Oliko muitakin syitä äänestää Israelia? 

– Oli tietenkin. Poliittinen - halusin myös tukea Israelia. Minua ärsyttää tämä vasemmistolaisten touhu. 

Tukee Israelin toimia Gazassa

Ampuja sanoo, että vasemmisto yrittää tehdä Israelista ”konnan” pyrkimyksillään sulkea maa pois Euroviisuista. Hän uskoo, että Israelin äänestämisellä oli suuri merkitys. 

– Koko Eurooppa osoitti, että eurooppalaiset kansat ovat Israelin tukena.

Ampuja sanoo, että olisi saattanut äänestää Israelia, vaikka kappale ei olisikaan ollut hänen mieleensä. Aikaisemmin hän ei ole äänestänyt Euroviisuissa lainkaan. 

Mielipiteet Israelin ja Hamasin välisestä konfliktista ovat jakaneet Suomen kansaa vahvasti jo aiemmin, ja Euroviisujen aikana keskustelu on ollut erityisen kiivasta. Ampujaa vastakkainasettelu ei hetkauta.

– Minulla koko oma poliittinen elämäni on sitä. 

Ampujan mukaan "Palestiina-fanit" ovat toimineet yhtä lailla poliittisesti kritisoidessaan Israelin osallistumista. Hän kokee tärkeäksi, että oikeisto osoitti tukensa Israelille. 

Puollatko siis Israelin toimia tällä hetkellä Gazassa? 

– Puollan ilman muuta. 

Israel jatkoi läpi viisuviikon iskujaan Gazaan. YK:n mukaan sen järjestöiltä on loppumassa kaikki aiemmin Gazan kaistalle kuljetettu humanitaarinen apu. 

Poliittiseen Israelin kannustukseen liittyivät omilla tileillään useat muutkin oikeistopoliitikot. Muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Atte Kaleva kehotti X:ssä yli 30 tuhatta seuraajaansa äänestämään Israelia, jottei ”islamismille olisi sijaa Suomessa”. 

– Näytetään tänään yhdessä, ettei islamismille ja laitavasemmiston #woke-rasismille ole sijaa Suomessa. Äänestetään Israel voittoon!

Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen hehkutti useassa päivityksessään Israelin menestystä ja antoi kritiikkiä Ylelle. 

Ministerikin hehkutti

Myös elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) ilmaisi poliittisen tukensa Israelille ja toivoi maan menestystä. 

– Israelin euroviisuvoitolla olisi lukuisia myönteisiä vaikutuksia. Ensinnäkin se opettaisi ”Kauft nicht bei Juden” (älä osta juutalaisilta) -henkisten boikottien kannattajille sen, etteivät tuollaiset protestit kannata. Ne kääntyvät vain itseään vastaan.

Julkaisunsa lopussa Rydman kuitenkin toivoi, että politiikka ja laulukilpailu jätettäisiin erilleen toisistaan. 

– Se olisi kaikkien etu.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä totesi, ettei Euroviisut kiinnosta, mutta Israelille hän soisi menestystä. 

– Minua eivät kiinnosta euroviisut yhtään, mutta hienoa ”yleistilanteellisesti arvioiden” jos Israel pärjää.

Myös anonyymilla keskustelupalstalla Ylilaudalla kuhistiin ennen viisufinaalia. 

– Muistakaa äänestää Israelia Euroviisuissa niin vassareita ja muslimeita v*****aa mahdollisimman paljon, alkaa eräs viestiketju. Kyseinen kommentti on saanut satoja tykkäyksiä.  

Ylen mukaan Euroviisujen finaalia seurasi keskimäärin 1,2 miljoonaa suomalaista. Viime vuonna vastaava luku oli 1,7 miljoonaa.

Katso video, kun sadat vastustivat Malmössa Israelin osallistumista Euroviisuihin

Lue myös:

    Uusimmat