Norjan hiihtoliitto on esittänyt Therese Johaugille maan arvostetuimman urheilupalkinnon antamista. Nyt maassa kiistellään siitä, onko dopingista kärynnyt Johaug kelvollinen voittamaan sitä.
Johaugin urheilulliset meriitit hakevat vertaistaan. Hiihdossa kaiken mahdollisen voittanut kestävyyslahjakkuus on osoittanut poikkeuksellisia kykyjään myös maastojuoksussa ja yleisurheiluradalla.
Tällä hetkellä Johaug on hallitseva Norjan mestari sekä maastohiihdossa että 10 000 metrin juoksussa.
Näillä meriiteillään Johaug ansaitsisi urheilullista monipuolisuutta korostavan Egebergs Äresprisin eli Ferdinand Julian Egebergin nimeä kantavan kunniapalkinnon.
Palkintoa ei jaeta joka vuosi. Viimeksi se myönnettiin vammaisurheilija Birgit Skarsteinille hänen saavutuksistaan sekä hiihdossa että soudussa.
Sitä ennen Egebergin palkinto myönnettiin vuonna 2015 maastohiihdon lisäksi yleisurheilussa meritoituneelle Astrid Uhrenholdt Jacobsenille.
Viime vuosikymmenellä palkinto luovutettiin yhteensä kuudelle eri urheilijalle.
"Dopingtuomio ei ole pikkuasia"
Nyt Norjassa kiistellään siitä, voiko Johaugille myöntää Norjan urheilun arvostetuinta palkintoa, sillä sen saajalta edellytetään monipuolisuuden lisäksi sitä, että hän on hyvä roolimalli, joka vaalisi urheilun perusarvoja.
Johaugista puhuttaessa kiistanalaista onkin, voiko häntä pitää hyvänä roolimallina, sillä hän on urallaan kärähtänyt dopingista. Hiihtäjätähti kärsi dopingrikkomuksestaan 18 kuukauden mittaisen kilpailukiellon.
Norjassa mielipiteet ovat jakautuneet kahtia asiasta. Palkinnon myöntämistä kiivaimmin on vastustanut urheiluoikeuden asiantuntija Robin Mackenzie-Robinson.
– Norjan uskottavuus antidopingmaana tulee saamaan osuman erityisesti kansainvälisellä tasolla, jos dopingista tuomittu urheilija on ehdokkaana tällaiseen palkintoon. Kunniapalkinnossa ei ole pelkästään kyse urheilullisista asioista, Mackenzie-Robinson sanoi NRK:lle viime vuonna.
Johaugin puolustajien mielestä hiihtäjää ei voi pitää dopinghuijarina, sillä hän on osoittanut saaneensa kiellettyä ainetta kehoonsa erehdyksissään käytettyään klenbuterolia sisältänyttä lääkevoidetta huuleensa.
Mackenzie-Robinsonin mukaan dopingrikkomuksen pitäisi silti evätä mahdollisuus Egebergin palkinnon voittamiseen.
– Jos olisit sanonut minulle viisi vuotta sitten, että dopingista kärynnyt norjalainen urheilija olisi ehdolla, niin en olisi uskonut sinua. Dopingtuomio ei ole pikkuasia. Vaikka kyseessä ei ole dopingin tietoinen käyttö, on se silti dopingtuomio.
"Hän ei voi saada Egebergin kunniapalkintoa"
Viime viikonloppuna Norjan TV2 uutisoi, että maan hiihtoliitto on ehdottanut Johaugille palkinnon myöntämistä. Liitto päätti asiasta aiemmin tänä keväänä.
Norjan yleisradion NRK:n urheilukommentaattori Jan Petter Saltvedt pitää Johaugille palkinnon myöntämistä huonona ajatuksena.
Saltvedt muistuttaa, että Johaugin dopingrikkomusta ei voida käsitellä vain erillisenä tapauksena, vaan on otettava sen laajempi konteksti huomioon. Hän viittaa tällä urheilun taisteluun dopingia vastaan.
– Johaug sai rikkeestään yhden ankarimmista dopingiin liittyvistä rangaistuksista, joka norjalaiselle urheilijalle on annettu. Se ei tee hänestä huijaria tai douppaajaa, mutta kuitenkin dopingista tuomitun.
– Siksi hän ei voi saada Egebergin kunniapalkintoa. Tätä kriteeriä ei vain voida ylenkatsoa, kun kolmehenkinen komitea tekee päätöksensä asiasta, Saltvedt kirjoittaa sunnuntaina julkaistussa artikkelissaan.
Egebergin palkinnon jakamista aiotaan viivyttää koronaviruspandemian vuoksi tänä vuonna myöhempään ajankohtaan, mikäli se ylipäätään päätetään jakaa. Palkintokomitean puheenjohtajan Börre Rognlienin mukaan tänä vuonna on tarjolla useampi hyvä ehdokas.
Myös norjalaishiihtäjä Didrik Tönsethiä on pidetty hyvänä ehdokkaana voittajaksi. Hän on Johaugin tavoin kilpaillut hiihdon lisäksi kestävyysjuoksussa.