Norjassa pakkanen ja pyry vaikeuttavat etsintöjä ja "maasto on kuin jugurttia"– kuntaa varoitettiin rakentamisesta jo vuosia sitten

LK 1.1.2021 Maanvyöry Norja
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 01.01.2021 16:13

MTV UUTISET – STT

Norjassa maanvyörymän jäljiltä on yhä kahden päivän etsinnän jälkeen edelleen kateissa kymmenen ihmistä. 

Pelastustyöntekijöiden operatiivinen johtaja Harald Wislöff sanoo, että eloonjääneitä voi vielä löytyä, jos he ovat jääneet kiinni paikkaan, jossa saa happea. Arviosta kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

– Etsimme edelleen eloonjääneitä. On selvä, että tilanne ei näytä kovin hyvältä, mutta tämä on edelleen pelastusoperaatio eikä vainajien etsintä, Wislöff sanoi.

Sortumapaikalla on pakkanen ja pyry

Sää tapahtumapaikalla on pakkasen puolella ja lunta pyryttää. 

Wislöffin mukaan raunioissa voi kylmyydestä huolimatta selviytyä päivien ajan.

Norjan vesi- ja energiaviranomaisen (NVE) edustaja Toril Hofshagen varoitti tiedotustilaisuudessa, että savimassat voivat lähteä uudelleen liikkeelle.

VG-lehden mukaan pelastustyöntekijöitä yritetään lähettää vyöryalueelle tänään. Operaatiossa on määrä käyttää myös Ruotsista lähetettyä 14 hengen pelastajaryhmää, joka on erikoistunut vaativiin etsintätöihin.

Ruotsalaisten pelastajien yhteyshenkilö Tomas Norberg kertoi ryhmän rakentavan siltaa, jonka avulla päästäisiin noin 40–60 metriä vyöryalueelle. Ryhmän jäsenet eivät ole vielä päässeet jalkautumaan raunioihin.

– Maasto on kuin jugurttia, joten kaikki liikkuminen sinne on tapahtunut helikopterin avulla, mikä on vaikeuttanut työtä, Norberg sanoi.

Lue myös: "Äiti on kateissa" – Nina-tytär kertoi isänsä ja siskonsa selvinneen maanvyöryn tuhoamasta talosta Norjassa

Eloonjääneitä etsitään saven päälle jääneistä taloista

Operaatiojohtaja Ketil Lundin mukaan tarkoitus on päivänvalon aikana edetä 700 metriä pitkän ja 300 metriä leveän vyöryalueen turvallisemmalta puolelta eli lännestä päin.

Tarkoitus ei ole tehdä kaivauksia vaan tutkia savimassojen päälle jääneitä rakennuksia. 

– Olemme valikoineet ne alueet, joilta todennäköisimmin voi löytyä eloonjääneitä, Lund sanoi.

Paikallisen poliisin edustaja Karianne Knudsen kertoi uutistoimisto TT:lle uskovansa, että kadonneista moni on kuollut. 

Vyörymävaaran takia pelastustyö on erittäin vaikeaa

Vyörymävaaran takia pelastustyö on ollut erittäin vaikeaa, eivätkä pelastajat ole toistaiseksi päässeet liikkumaan raunioissa.

Apuna etsinnöissä on käytetty lennokkeja, lämpökameroita ja helikoptereita. Kateissa on sekä aikuisia että lapsia.

Dagbladetin mukaan raunioista pelastettiin uudenvuoden yön aikana kääpiövillakoira Milli, joka saatiin palautettua omistajalleen. 

Maanvyörymä tapahtui Oslon lähistöllä aikaisin keskiviikkoaamuna. Alueelta on evakuoitu noin tuhat ihmistä, mutta evakuointitarpeessa olevia ihmisiä arvioitiin tuoreeltaan olevan pitkälti toistatuhatta. Eilen alueen pohjoispuolelta evakuoitiin vielä 46 ihmistä 14 rakennuksesta.

Onnettomuusalue on vanhaa merenpohjaa, ja syvältä maan alta löytyy suuria savikerroksia.

Kuntaa varoitettiin rakentamisesta jo vuosia sitten

Hydrologi Steinar Myrabö sanoo Eidsvoll Ullensaker Blad -lehdelle varoittaneensa kuntaa jo vuonna 2008, kun aluetta aiottiin alkaa rakentaa. Hän oli silloin Norjan rautatielaitoksen pääinsinööri.

Tuolloin alueella tulvi puro, mistä seurasi eroosiota. Hän kehotti kuntaa silloin keskeyttämään rakennustyöt alueella ja tarkastelemaan vesitilannetta.

– Kukaan ei tiedä, mikä aiheutti tämän romahduksen, mutta tiedän, että kunta ei kuunnellut varoitusta.

Alue oli kuitenkin noteerattu korkeimpaan eli viidenteen riskiluokkaan sortumavaaran takia, kun rakennuslupia myönnettiin vuonna 2005. Norjan geotekninen instituutti NGI vaatii näissä tapauksissa tarkkoja maaperätutkimuksia, ja rakennuttaja Odd Saether sanoo, että ohjeita noudatettiin.

Ilmakuvat alueelta näyttävät, että siellä kasvoi puita ennen rakennustöiden aloittamista. Kun työt valmistuivat, oli kaikki puut kaadettu.

Tuoreimmat aiheesta

Norja