Kevään norppalive lyö ennätyksiä! Pullervon ja kumppaneiden kellimistä katsottu jo yli 300 000 kertaa

1:15img
Julkaistu 12.05.2018 07:55
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Saimaannorppien rantakivellä köllöttelyä on käyty katsomassa tällä viikolla jo yli 300 000 kertaa WWF:n tämän kesän Norppalivessä. Suora lähetys tutulta norppakiveltä alkoi tiistaina.

Saimaannorppien löhöilyä on voinut seurata tiistaista asti suorassa lähetyksessä WWF:n Norppalivessä, ja katsojia onkin piisannut. WWF:n digitaalisen viestinnän kehityspäällikkö Justus Hyvärinen kertoo, että kolmena ensimmäisenä päivänä ovat ennätykset paukkuneet.

– Kolmen ensimmäisen päivän katselukerrat ovat noin 13 prosenttia viimevuotista suurempia. Katselukertoja oli kertynyt eiliseen perjantaihin mennessä noin 270 000. Kertakatselu on kestänyt vajaat 4 minuuttia, Hyvärinen summaa.

Norppalivessä kuvataan tänä vuonna samaa kiveä kuin liven ensimmäisenä vuonna, eli keväällä 2016. Tänä vuonna Norppalive on toisaalta osa laajempaa livekamerasivustoa, WWF:n Luontoliveä. Norppien lisäksi sen välityksellä voi seurata myös metsäpeuroja ja liito-oravaa ja kuunnella luontoääniä. Luontoliven kameroita oli katseltu ennen Norppaliven avaamista noin 200 000 kertaa.

Tänä vuonna ennätyksellisen monta norppaa livekuvissa

Tänä vuonna Norppalive sai hyvän alun, kun Pullervo löysi kantapaikkansa jo samana iltana kuin suora lähetys alkoi. WWF:n viestinnän asiantuntija Joonas Fritze kertoo, että kuvissa on nähty tänä vuonna lyhyessä ajassa kaksi muutakin norppaa.

– Kaikkiaan niitä on ollut samaan aikaan livessä ennätysmäärä, eli kolme: kaksi kivellä köllöttelemässä ja kolmas uimassa. Viime vuonna oli vain Pullervo ja ensimmäisenä vuonna Pullervon lisäksi Siiri-niminen naarasnorppa.

”Norppia on koomistakin seurata”

Miksi Norppalive sitten jaksaa kiinnostaa? Fritze uskoo, että yksi syy on se, että saimaalaisen järvimaiseman katsominen rauhoittaa sielua.

– Norppa itse on uhanalainen, myyttinen suomalainen laji, jonka kaikki tietävät mutta harva on nähnyt. Se on tavallaan suomalaisen luonnonsuojelunkin symboli. Myös maisema itsessään on rauhoittava ja viehättävä. Vaikka norppaa ei aina näkyisikään, maiseman tuijottelu voi olla meditatiivista. Ja kun norppa tulee kuvaan, se on ilahduttavalla ja positiivisella tavalla vähän koomista, sitä on hauska ja ilo katsella. Ja norppa pysyy kuvassa pitkään, eli siitä ehtii kertoa niin monelle kaverille, että syntyy yhteisöllinen kokemus.

Kahden viime vuoden aikana Pullervon köllöttelyä on katsottu kaikkiaan yli viisi miljoonaa kertaa. Fritzen mukaan siitä on ollut suuri hyöty norppatyölle.

– Olemme samanaikaisesti pyörittäneet En kalasta verkoilla -kampanjaa, jossa me kannustamme Saimaalla asuvia ja mökkeileviä vapaaehtoisesti luopumaan verkkokalastuksesta, eli jättämään verkot Saimaalla kuivumaan. Sitoumusten määrä on lisääntynyt selvästi Norppaliven ansiosta. Vuonna 2016 määrä kasvoi lähes 200 prosenttia.

Köllöttävät norpat eivät pitäneet kiirettä huoltomiesten takia

Fritze kertoo, että tämän kesän Norppaliven kuvakulmaan on tehty eilen perjantaina pieni muutos, jonka ansiosta eläimet näkyvät nyt aiempaa paremmin.

– Kuvakulma oli päässyt tippumaan alkuasennuksen jälkeen niin, että taaimmaisella kivellä ollut norppa ei näkynyt kokonaan eikä välillä näkynyt myöskään etualalla ollutta Pullervoa. Nyt kuvakulmaa on vaihdettu niin, että pitäisi olla ihan priimaa norppien katseluun.

Lue myös: 

Pullervo, liito-oravat ja metsäpeurat kiinnostavat livekameroissa – tällä videolla näet eläinvideoiden parhaat palat!​​​​​​​

Norpat eivät tehneet työtä korjaajille liian joutuisaksi.

– Jouduimme odottamaan korjausliikkeen tekemistä näin kauan, koska norpat olivat kivillä käytännössä tauotta kolme vuorokautta. Hyvin sitkeitä olivat köllöttelyssään, Fritze naurahtaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa