Saksalaisen Der Spiegel -lehden selvityksessä Novak Djokovicin koronatestitodistuksissa on ilmennyt epäjohdonmukaisuuksia.
LUE MYÖS: Novak Djokovic selittää tekojaan positiivisen koronatestin jälkeen – antoi haastattelun kasvokkain testituloksen saatuaan
Australian tennisliitto ja Victorian osavaltion viranomaiset myönsivät Djokovicille poikkeusluvan Australiaan matkustamiseen, vaikka Djokovic ei ole ottanut koronarokotetta, jonka Australia vaatii ulkomaalaisilta.
Poikkeuslupa myönnettiin, koska Djokovicilla oli esittää todistus 16. joulukuuta tehdystä koronatestistä, jonka tulokseksi on kirjattu positiivinen. Asiassa sattui mitä ilmeisimmin jonkinlainen sekaannus, sillä positiivisella testituloksella rokotteen on voinut korvata vain Australiassa asuva ja maahan palaava henkilö.
Niinpä Australiaan matkustanut Djokovic pysäytettiin heti rajatarkastuksen yhteydessä, eikä häntä päästetty maahan. Syynä oli se, ettei Djokovicilla ollut vaadittua koronarokotetta.
Neljä päivää viranomaisten valvomassa hotellissa säilössä oltuaan Djokovicille järjestettiin valituskäsittely, jonka hän voitti, sillä tuomarin mukaan hänen kohdallaan ei ollut menetelty reilusti.
Valituskäsittelyn myötä monet Djokovicin matkustusasiakirjat, muun muassa todistukset hänelle Serbiassa tehdyistä koronatesteistä, ovat tulleet julkisiksi.
Djokovicin asianajajat ovat kertoneet, että positiiviseksi osoittautunut koronatesti tehtiin 16. joulukuuta. Seuraava, negatiiviseksi osoittautunut testi kerrottiin tehdyn 22. joulukuuta. Nämä päivämäärät ilmenevät myös Australian viranomaisten julkaisemista serbialaisista asiakirjoista.
Kun näissä asiakirjoissa olevan qr-koodin kautta aukeavan digitaalisen todistuksen avaa verkkoselaimessa, osoiteriville muodostuu niin sanottu Unix-aika, jota monet käyttöjärjestelmät käyttävät ajan tallennustapana. Unix-aika ilmaisee, kuinka monta sekuntia on kulunut siitä hetkestä, kun vuosi 1969 vaihtui vuoteen 1970.
Positiivisessa, 16. joulukuuta kirjatussa testituloksessa Unix-aikaleima on 1640524880, joka tarkoittaa Suomen ajassa 26. joulukuuta 2021 kello 15.21.20.
Negatiivisessa, 22. joulukuuta kirjatussa testituloksessa Unix-aikaleima on 1640187792, joka tarkoittaa Suomen ajassa 22. joulukuuta 2021 kello 17.43.12.
Se, että Unix-aikaleima on positiivisen testituloksen kohdalla kymmenen päivää pielessä, ei välttämättä tarkoita mitään, sillä it-asiantuntijaryhmä Zeroforschungin saaman selvityksen mukaan aikaleima muodostuu vasta silloin, kun qr-koodin sisältävä pdf-muotoinen testitodistus ladataan ensimmäisen kerran.
Ristiriitaisuudet eivät kuitenkaan pääty tähän.
Digitaalisessa testitodistuksessa on nimittäin kunkin testin yksilöivä id-numero, joka on juokseva luku, joka kasvaa sitä mukaa, mitä myöhemmin testi on tehty.
Djokovicin positiivisessa testituloksessa joulukuun 16. päivältä tuo id-numero on kuitenkin jostain syystä suurempi kuin joulukuun 22. päivältä olevassa negatiivisessa testituloksessa, eli ikään kuin positiivinen testi olisi tehty myöhemmin kuin negatiivinen.
Tarkalleen ottaen 16. päivän numero (7371999) on 51 080 suurempi kuin 22. päivän numero (7320919). Tämä on sikäli mielenkiintoista, että Zeroforschungin selvityksen mukaan Serbiassa raportoitiin 51 081 testiä 22.–26. joulukuuta.
Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että Djokovicin ensimmäisessä, väitetysti 16. joulukuuta tehdyssä testissä Unix-aikaleima antoi päivämäääräksi juurikin 26. joulukuuta.
Ja mikä vielä erikoisempaa.
Kun Der Spiegelin toimittaja ensimmäisen kerran maanantaina avasi digitaalisen version Djokovicin positiivisesta testituloksesta, testin tuloksena näkyi "negatiivinen". Tuntia myöhemmin tulokseksi oli vaihtunut "positiivinen". Arvostettu tennistoimittaja Ben Rothenberg kertoo Twitterissä, että hänelle ja monelle muulle kävi kyseisen todistuksen kanssa samalla tavalla.
Australian avoin tennisturnaus, jonka vuoksi Djokovic matkusti Australiaan, alkaa 17. tammikuuta. Se, onko Djokovic turnauksessa mukana on epäselvää. Australiassa maahanmuutto- ja kansalaisuusasioista vastaava ministeri Alex Hawke voi vielä omalla päätöksellään viedä Djokovicilta viisumin.