Nöyryytettyä Putinia epäillään jo Venäjälläkin: "On hieman kylmäävää ajatella, mitä sieltä saattaa tulla"

3:24imgKrimin sillan räjäytys oli Putinille nöyryytys, johon hänen on pakko vastata – mitä Venäjän turvallisuusneuvoston kokoukselta voidaan odottaa?
Julkaistu 10.10.2022 09:25
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Venäjän presidentti Vladimir Putinin on jo vaikea väistellä arvostelua, joka yltyy maan sisällä nöyryyttävien tappioiden kasautuessa.

Kertshinsalmen sillan räjähdys oli tappiona symbolinen ja poliittinen, mutta myös käytännöllinen, kuvailee Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro Uutisaamussa.

– Siltahan oli Putinin lempilapsi, hänen niin sanottu voimanäytteensä, jolla laittomasti miehitetty Krim kytkettiin Venäjän mantereeseen.

– Se on siinä mielessä iso arvovaltatappio, että tähän asti Ukrainan kyky ulottua Krimille tai sen infrastruktuuriin on ollut rajallinen.

Teksti jatkuu videon jälkeen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Ukraina on onnistunut tekemään joitain iskuja Krimin alueelle, mutta Kertshinsillan vaurioittaminen on huomattavasti merkittävämpi kuin mikään aiempi isku.

Kun tämä nöyryytys lisätään siihen arvosteluun, mitä Venäjällä nyt kuullaan huonosti etenevää sotaa kohtaan, ovat vaikutukset huomattavia.

– Ei edes yksi pisara, vaan yksi kivi tässä Putinin sodan taakassa, Kangaspuro sanoo.

Teksti jatkuu videon jälkeen.

2:24imgNäin Kangaspuro arvioi sillan räjäytyksen vaikutuksia Putinin arvovaltaan yltyvän kritiikin keskellä.

"Kokous jättää kaikki vaihtoehdot auki"

Putin on kutsunut Venäjän turvallisuusneuvoston koolle käsittelemään Kertshinsillan viikonloppuista räjähdystä.

Kangaspuro uskoo Putinin yrittävän tällä vastata yhä voimistuvaan kritiikkiin siitä, että sotaa johdetaan huonosti eikä sotaa käydä vielä ”molemmin käsin”.

– Turvallisuusneuvoston kokoontuminen jättää kaikki vaihtoehdot [auki], jos resursseja löytyy ja uusia keinoja on mahdollista ottaa käytettäväksi.

Kangaspuron mukaan neuvoston kokous on suurelta osin kotimaiselle yleisölle suunnattu näytös, jonka tarkoitus on osoittaa Putinin päättäväisyyttä ja Venäjän menestystä.

– Niin feikkiä kuin se tällä hetkellä onkin, Kangaspuro lisää.

Vaikka näytös on suunnattu kotimaiselle yleisölle, sen seurauksia ei pidä vähätellä.

– Tämä on iso asia. On tietysti sekä kiinnostavaa että hieman kylmäävääkin ajatella, mitä sieltä saattaa tulla, Kangaspuro sanoo.

Teksti jatkuu videon jälkeen.

2:04imgRintamatappiot ja sillan räjäytys nöyryyttävät Putinia – tutkija arvioi, missä on seuraava tilaisuus kasvojen menetykseen

– Toisaalta Venäjän keinot lyhyellä aikavälillä ovat aika vähissä, ellemme ajattele, että mentäisiin kaikista dramaattisimpiin otteisiin.

Tällä Kangaspuro viittaa joukkotuhoaseisiin, joilla Putin ja muu Venäjän johto on viime viikkoina vihjaillut.

– Tietenkin se oli suhteetonta ja järjetöntä, jos ajatellaan mikä seuraus sillä olisi sodan eskaloitumisen kannalta. Mutta kun sota jatkuu ja sotaa käydään, eskalaation riski on aina olemassa ja se on tunnistettu hyvin selkeästi.

Kangaspuron mukaan Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin lausunnot viittaavat siihen, ettei ydinasetta käytettäisi. Arvostelu on kuitenkin Kangaspuron mukaan niin kovaa, että olankohautuksella tätä ei voida kuitata.

–Jotain Putinin on nyt tämän nöyryytyksen vuoksi tehtävä.

Putinin kykyjä aletaan epäillä

Viikonloppuna osa suuria yleisöjä tavoittavista sotabloggaajista kohdisti kritiikkinsä suoraan Putiniin ja hänen hallintoonsa, mikä on harvinaisempaa kuin muun sotajohdon kritisointi.

– On vaikea seistä Putinin takana, kun hänen hallintonsa nojaa salamyhkäisyyteen, bloggaajat kirjoittivat yhdysvaltalaisen Institute for the Study of War (ISW) -ajatushautomon mukaan.

Kovan linjan militaristit sanoivat, että Putinin hiljaisuus vaikuttaisi heikkoudelta, ellei hän kosta sillan räjäyttämistä.

Vaikka näiden tahojen tuki sodalle on vankka, on sotabloggaajien ja erillistaistelijoiden, kuten tshetsheenitaistelijoiden ja Wagner-palkkasotilaiden keskuudessa noussut huoli Putinin kyvystä "palauttaa Venäjän historiallinen ylivertaisuus", ISW kirjoittaa.

– Putin on pannut koko uransa, politiikkansa ja henkilönsä peliin tässä hyökkäyksessä Ukrainaan. Ja kun se sujuu huonosti, kaikki arvostelu sotaa kohtaan osuu myös Putiniin, Kangaspuro kuvailee.

Hän muistuttaa, että Venäjällä välijohdon ja alempiarvoisten henkilöiden kontolle jää kantaa vastuu tsaarin, presidentin tai muun johtajan sijaan.

– Putinin alkaa kuitenkin olla tässä tilanteessa aika vaikea välttää sitä, ettei arvostelu osuisi häneen.

Miten Venäjän johto suhtautuu kehnoon rintamamenestykseen? Katso koko Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuron haastattelu:

9:32img

Tuoreimmat aiheesta

Vladimir Putin