Nöyryyttävä tappio repii Venäjää sisältä päin – sotilasjohtaja vaati ydinaseen käyttöä, mutta kaoottiset venäläisjoukot eivät siihen kykene

Venäjän asevoimien kirpaisevia tappioita Lymanissa ei ole otettu maassa vastaan hyvin.

Venäjällä sotakommentaattorit, bloggaajat ja propagandistit ovat raivostuneet Venäjän joukkojen nöyryyttävästä tappiosta, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Tappiosta syytettiin sotilasjohdon epäonnistumista lähettää apujoukkoja Lymaniin tarpeeksi nopeasti. Syyskuun 21. päivänä julistettua "osittaista liikekannallepanoa" kritisoitiin avoimesti jatkuvista byrokraattisista epäonnistumisista, ISW kertoo.

Ukraina vapautti lauantaina Lymanin kaupungin Donetskissa, itäisessä Ukrainassa. Ukraina oli edennyt hyökkäyksessään tasaisesti, mutta kaupungin vapauttaminen tapahtui asiantuntija-arvioitakin nopeammin.

Venäjä sanoi vetäneensä joukot kaupungista "sijoittaakseen ne parempiin asemiin" saartamisuhan vuoksi.

Tappio oli nöyryyttävä Venäjälle, koska Lyman oli Venäjälle merkittävä logistiikkakeskus ja muutenkin strategisesti tärkeä. Lisäksi kaupunki sijaitsee Donetskin alueella, jonka Venäjän presidentti Vladimir Putin perjantaina laittomasti liitti osaksi Venäjää.

Venäjällä sotakommentaattorit ovat toivoneet, että liikekannallepanosta saataisiin tarpeeksi lihasvoimaa hyökkäyksen aloitekyvyn palauttamiseen.

Ukrainan vastahyökkäys maan itä- ja koillisosissa on tähän mennessä edennyt reippaasti, ja Venäjä on monilla alueilla ollut kykenemätön vastaamaan siihen.

Tshetsheenijohtaja vaati ydinaseen käyttöä

Tshetsheenijohtaja Ramzan Kadyrov vaati Venäjää "vapauttamaan" neljä siihen pakkoliitettyä aluetta keinolla millä hyvänsä, mukaan lukien taktiset ydinaseet.

Taktisten ydinaseiden käyttöä on vaadittu venäläisten kovan linjan patrioottien parissa ennenkin, joten siinä mielessä vaatimus ei ollut kovin yllättävä.

ISW:n mukaan Venäjä ei nykytilassa olisi kykeneväinen käyttämään taktista ydinasetta Ukrainassa, vaikka sillä onkin siihen varustelut ja koulutettuja joukkoja.

– Venäjän maavoimat muodostuvat tällä hetkellä kaoottisesta yhdistelmästä uupuneita sopimussotilaita, hätäisesti värvättyjä reserviläisiä, asevelvollisia ja palkkasotilaita, jotka eivät pystyisi toimimaan ydinaseympäristössä, ISW kirjoittaa.

Ajatushautomon mukaan alueet, joilla Venäjä ydinaseita käyttäisi, olisi sille kulkukelvotonta, mikä vain hidastaisi omien joukkojen etenemistä.

Sotajoukkojen väliset jännitteet syvenevät

Kadyrov myös suoraan syytti Venäjän Keskisen sotilaspiirin komentaja Alexander Lapinia tappioista Lymanissa.

Kadyrovin mukaan Lymanin puolustuksesta vastuussa ollut Lapin oli epäonnistunut joukkojensa varustamisessa ja oli siirtänyt oman päämajansa kauas rintamasta.

Kadyrov syytti myös Venäjän asevoimien pääesikunnan päällikköä Valeri Gerasimovia Lapinin virheiden peittelystä.

Kritiikkiin yhtyi myös Wagner-palkka-armeijan rahoittaja ja perustaja Jevgeni Prigozhin, joka tunnetaan lempinimellä "Putinin kokki". Prigozhin mukaan korkea-arvoisten sotilasjohtajien pitäisi taistella "konekiväärin kanssa paljain jaloin etulinjassa".

ISW:n mukaan Kadyrovin ja hyökkäys Lapinia ja Gerasimovia vastaan herätti Venäjällä huomattavaa kiinnostusta.

Valtion propagandakanavien TV-juontajat ja sotabloggaajat ylistivät Kadyrovin ja Prigozhinin kritiikkiä, ja syyttivät Venäjän perinteistä sotilasjohtoa korruptoituneeksi ja välinpitämättömäksi maan strategisista tavoitteista.

Tämä viittaa siihen, että kuilu Venäjän perinteisten asevoimien ja erillisten asejoukkojen, kuten tshetsheenitaistelijoiden ja Wagner-sotilaiden välillä syvenee syvenemistään.

ISW: Päätös oli lähes varmasti Putinin

ISW arvioi, että Kreml saattaa reagoida kasvavaan kritiikkiin laittamalla sotilasjohtoaan vaihtoon lähitulevaisuudessa.

Ainoa, ketä venäläiset eivät jälleen kerran uskaltaneet suoraan kritisoida, oli presidentti Putin. Hänen on raportoitu puuttuvan yhä enemmän strategisiin päätöksiin rintamalla.

ISW:n mukaan tappio Lymanissa viittaa siihen, että Putinia kiinnostaa enemmän pitää kiinni Ukrainan eteläisissä osissa miehitetyistä alueista Hersonissa ja Zaporizhzhjassa.

– Päätös olla lisäämättä joukkoja haavoittuvaisten Kupjanskin ja Lymanin etulinjoihin oli lähes varmasti Putinin, eikä sotilasjohdon.

Katso myös: Mitä Putin tarkoittaa puhuessaan "uudesta maailmanjärjestyksestä"?

Lue myös:

    Uusimmat