Nujertaako virus rockfestivaalit ja neljän viikon Oopperajuhlat? Savonlinnassa elätellään toivoa ja pelätään pahinta

2:06img
Julkaistu 02.04.2020 19:55
Toimittajan kuva

Kari Pyrhönen

kari.pyrhonen@mtv.fi

Suomen suvi elää festivaaleista, mutta onko nyt tulossa kaikkien aikojen tylsin kesä? Jos huhtikuun aikana ei saada varmuutta pandemian nujertamisesta, monet festivaalit lyövät lapun luukulle ensi kesää ajatellen. 

Tällä hetkellä valmisteluja vielä jatketaan ja järjestäjien joukossa uskotaan jonkin sortin ihmeparanemiseen. Tällä hetkellä kokoontumiskielto on voimassa toukokuun puoliväliin saakka.

Erityisen tuskaisia hetkiä vietetään Savonlinnassa. Oopperajuhlat on Suomen suurin ja kansainvälisesti tärkein festivaali. Se kestää koko heinäkuun, neljä viikkoa.

Savonlinnan tilanne todella vakava

– Jos Oopperajuhlat perutaan, se tarkoittaa festivaaliyhtiölle usean miljoonan euron tappioita.  Budjetistamme 80 prosenttia katetaan lipputuloilla, kertoo Oopperajuhlien johtaja Jan Strandholm.

– Ja jos ajatellaan koko seutukuntaa, kyse on kymmenien miljoonien tappioista. Nyt puhutaan todella vakavasta tilanteesta.

Oopperan heinäkuu on Savonlinnan matkailun, ravintoloiden ja kauppojen huikea piikki.

– Nyt seuraamme tilannetta miltei joka päivä. Meillä on hyvät yhteydet opetus- ja kulttuuriministeriöön. Huhtikuun lopulla meidän on päätettävä asia.

Strandholm myöntää, että ensi kesä on tappiollinen joka tapauksessa. Lippujen ennakkomyynti on loppunut tyystin, eikä normaalia tasoa enää saavuteta. Ei vaikka voitaisiinkin julistaa, että Olavinlinnassa raikuu tänäkin kesänä.

– Jos Oopperajuhlat perutaan, emme selviä ilman valtion apua, siis selvää rahaa.

Eikä selviä myöskään Savonlinnan kaupunki.

Rockfestivaalit samassa sumussa

Rockfestivaalien yllä leijuu sama korona-sumu, mutta vielä ei ole heitetty pyyhettä kesään. Toistaiseksi isoista tapahtumista vain kesäkuinen Järvenpää Puistoblues teki peruutuspäätöksen.

– Olemme yhdistys eikä meillä ole vakituisia työntekijöitä.  Riski peruutuksesta on niin suuri, että meille oli edullisempaa tehdä päätös jo nyt. Järjestelyjen jatkaminen tuli vain koko ajan kalliimmaksi, kertoo festivaalijohtaja Miikka Porkka.

– Emme ehtineet vielä allekirjoittaa montaakaan keikkasopimusta, joten peruminen oli helpompaa. Satsaamme mieluummin jo vuoteen 2021.

Provinssi, Pori Jazz ja Ruisrock jatkavat valmisteluja täysillä, vaikka epävarmuus onkin riipivää.

– Jatkamme niin kauan kunnes kielletään, hymähtää Ruisrockin toimitusjohtaja Mikko Niemelä.

Niemelä kertoo samoin, että huhtikuun ajan voidaan odottaa, sitten on päätettävä. Artistien sopimuksia olisi paljon helpompaa purkaa, kun selkänojana on viranomaismääräys.

– Olisihan se yksiselitteistä päättää festivaalin perumisesta, jos määräys jatkuu ja tapahtumat on kielletty. Ei siinä sitten tarvitse artistin kanssa neuvotella, miksi sopimus puretaan. Se on force majoure.

Artistit alkavat perua myös itse

Niemelä on pari päivää sitten neuvottelut muiden eurooppalaisten kollegojen kanssa. Uhkana on myös se, että esiintyjät alkavat peruuttaa kiertueitaan, joiden yksi keikkapaikka olisi Suomi.

Monessa Euroopan maassa tautitilanne on pahempi kuin meillä. Briteissä on jo peruttu isot Glastonburyn ja Isle of Wightin festivaalit. Tanskan Roskilde sinnittelee vielä ilman peruutusilmoitusta.

– Viranomaisten kanssa muualla on samanlaista. Lyhytaikaisia rajoituksia ja vaikea ennustaa tulevaa ja seuraavia päätöksiä. Puhuimme nimenomaan siitä,  että kyllähän tämä on dominoefekti. Kun peruutuksia tulee muualla Euroopassa, ne heijastuvat meillekin, tietää Ruisrockin pomo Niemelä.

Lipun jo ostaneiden ei tarvitse olla huolissaan, jos pandemia jatkuu. Oopperajuhlat ja Ruisrock palauttavat lippurahat, ellei erikseen neuvotella lippujen siirtämisestä vuoteen 2021.

Tuoreimmat aiheesta

Festivaalit