Ruisrockin toimitusjohtaja Mikko Niemelä katsoo positiivisin mielin tulevaisuuteen.
Turun Ruissalossa järjestettävä Ruisrock on peruttu vuodelta 2021 koronatilanteen vuoksi jo toistamiseen.
Festivaalin toimitusjohtaja Mikko Niemelä toteaa MTV Uutisten haastattelussa, että päätöstä pohdittiin monelta kantilta.
– Keskeisin syy on se, että emme olisi näillä puitteilla voitu toteuttaa sellaista festivaalia, jota asiakkaille on luvattu. Ruisrockilla on pitkä ja hieno historia, haluamme varjella sitä ja pitää sen sellaisena, minkälaisena sen kuuluu olla.
– Sen pitää olla turvallinen sekä paikka, jossa kaikki voivat nauttia, eikä tarvitse pelätä tai jännittää, Niemelä perustelee.
Katso MTV Uutiset Liven lähetys Ruisrockin peruuntumisesta yltä videolta!
Rokotepassissa mahdollisuus?
Turun kaupunginjohtaja Minna Arve esitti harmituksensa festivaalin peruuntumiseen liittyen Twitterissä. Arve toteaa, että ajoissa päätetty tappiotakuu ja koronapassi olisivat saattaneet antaa Ruisrockille mahdollisuuden tänä kesänä.
Ruisrockin Niemelä ei näe realistisena sitä, että peruuntumispäätös olisi voitu välttää.
– Se olisi ollut hyvin haastavaa. Koronapassi on yleisellä tasolla hieno juttu tapahtuma-alan kannalta, mutta siihen liittyy tällä hetkellä paljon kysymysmerkkejä. En olisi pitänyt realistisena sitä, että se olisi ollut käytössä Ruisrockiin mennessä. Koronapasseissa käsiteltäisiin ihmisten terveystietoja ja myös niiden paikkansapitävyys on hyvin tärkeää, joten tällaisia kysymyksiä ei varmasti hetkessä ratkota.
– Yleisellä tasolla pidän todella positiivisena sitä, että tällaisia keinoja mietitään tapahtuma-alan elvyttämiseksi, hän jatkaa.
Lue myös: Yksi tapahtuma voi työllistää tuhansia ja tuottaa miljoonia euroja kaupungille – näin merkittävä Metallican jättikonsertti oli Hämeenlinnalle
Katse tulevaisuuteen
Peruuntumiset vaikutukset ovat kokonaisvaltaisesti laajat.
– Se koskettaa isosti kävijöitä ja hirveän monelta ihmiseltä lähtee työt alta, esiintyjiltä esiintymismahdollisuus. Tämä on ihan loputon lista. Nopeaa laskettuna meillä on 150 eri alihankkijaa, ja heidän toimeksiannot joudutaan nyt purkamaan. Jos laajuutta haluaa miettiä, niin edellisen kerran kun festivaalit järjestettiin liikevaihto oli yli 10 miljoonaa euroa.
Peruuttamisesta syntyy luonnollisesti tappiota.
– Taloudelliset tappiot pystyy pitämään jokseenkin siedettävinä, kun peruu hyvissä ajoin. Toivotaan tietenkin, että saataisiin valtiolta tukea.
Niemelä kuitenkin muistuttaa, että kyseessä on vakavarainen yritys.
– Tapahtuman tulevaisuus ei ole kuitenkaan uhattuna, olemme vakavaraisia ja koronaa edeltäneet vuodet olivat loistavia. Olemme olleet vastuullisia talouden suhteen ja olemme säästäneet sukan varteen pahan päivän varalle.
Niemelä katsoo toiveekkaana vuoteen 2022.
– Meillä on jo positiivisia esimerkkejä muista maista, kuten Yhdysvalloista, jossa festareita on jo käynnissä. On puhe näistä rokotepasseista ja uskon, että lääketeollisuus reagoi nopeasti mahdollisiin muuntoviruksiin. Kyllä ensi kesänä on tilanne oltava siinä kunnossa ja voimme poistua kotoa elämysten pariin, Niemi summaa.
Lue myös: Onko kulttuurialan kriisinhallinta ollut laillista tai politiikkaa? Pitäisikö käyttöön ottaa rokotepassi? Näin ministeri Annika Saarikko vastasi polttaviin kysymyksiin: ”Siihen liittyy suurinta pettymystä”
Ruisrockiin ensi kesäksi lipun ostaneet voivat säilyttää lippunsa ja käyttää sen sellaisenaan vuoden 2022 festivaalilla. Myös vuodelta 2020 säästetyt liput käyvät sellaisenaan vuoden 2022 Ruisrockissa. Liput voi myös palauttaa ja saada rahat takaisin lukuun ottamatta lippukaupan käsittelymaksua.