Pelastakaa lapset -järjestön selvityksen mukaan kolmannes 12–17-vuotiaista on viimeisen vuoden aikana nähnyt toisten lasten ja nuorten tekemää seksuaalista häirintää digitaalisessa mediassa. Selvitykseen osallistuneiden lasten ja nuorten vastaukset kertovat, miltä seksuaalinen häirintä digitaalisessa mediassa tuntuu.
"Keskustelin nimettömässä viestipalvelussa luullakseni saman ikäisen pojan kanssa, kunnes hän alkoi viemään keskustelua seksuaaliseen suuntaan ja lähetellä kuvia. En jatkanut keskustelua pidemmälle, vaan estin käyttäjän saman tien."
Seksuaalinen häirintä digitaalisessa mediassa voi olla niin sanallista kuin kuvallistakin. Pelastakaa lapset -järjestö on kiinnittänyt erityistä huomiota kuvamateriaalin hallitsemattomaan leviämiseen.
Video: Juristi vaatii ministereiltä toimia seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi: "Lainsäädäntö on puutteellinen"
Kuvia lähettävät tutut ja tuntemattomat
Tytöistä yli kymmenen prosenttia ja pojista alle viisi prosenttia on joutunut muiden nuorten seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Lasten ja nuorten vastausten mukaan moni on joutunut joko vastaanottamaan seksuaalissävytteistä kuvamateriaalia – niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin.
"Joku tuntematon mies lähetti minulle snapchatissa alastonkuvan."
"Minulle on lähetelty kuvia ilman, että pyydän ja ahdisteltu sanoilla, esimerkiksi: voisin panna sinua. Ajattelin, että se ahdistaa, mutta toisaalta se on aika normaalia."
"Sain alastonkuvan, vaikka en sitä kysynyt enkä halunnut. Estin ihmisen sosiaalisessa mediassa ja olin aika hämilläni."
"Netissä joku tuntematon lähetti alastonkuvia ja toinen kerta oli, kun joku kyseli, alanko sekstailemaan. En ajatellut paljoa mitään, koska sitä näkee joka päivä."
Levittämisellä uhkailu ahdistaa
Niin ikään moni on itse lähettänyt, tai kokenut painostusta lähettää, alastonkuvia tai -videoita vastapuolelle. Useimmiten niitä lähetetään seurustelusuhteiden aikana. Toisinaan kuvamateriaali leviää myös ulkopuoliseen, joskus jopa rikolliseen käyttöön. Kuvien levittämisellä uhkailu onkin aiheuttanut osalle vastaajista ahdistusta.
"Minulta on pyydetty nudeja muutaman kerran. Oon tyhmänä laittanut, mutta ne ei ole levinneet ainakaan vielä."
"Minulta pyydettiin alaston kuvia ja sillä hetkellä oleva poikaystäväni uhkasi jättää minut, jos en laittaisi. Menin heti aivan paniikkiin ja aloin itkeä. Yritin pysyä rauhallisena."
"Entinen poikaystävä painosti laittamaan alastomia kuvia ja videoita."
"Lähetin puolialastoman kuvan itsestäni pojalle joka sanoi, että tallensi kuvan. Hän uhkasi, että lähettää sen eteenpäin, jos en laittaisi toista kuvaa. Olin todella peloissani ja tuntui siltä, että koko maailmani olisi romahtanut."
"Minulta pyydettiin kuvia alapäästäni. Lisäksi kysyttiin, haluaisinko auttaa kyseistä henkilöä saamaan orgasmin."
Vastausten perusteella lapset ja nuoret joutuvat myös vanhempien ihmisten harjoittaman häirinnän kohteeksi.
"Mua sanottiin seksikkääksi ja se oli aikuinen mies, niin ahdisti hirveästi ja tuli oksettava olo. En sanonut kellekäkään siitä, mutta sitten estin sen ihmisen kaikkialla."
"Joku härö pappa lähetteli digpiccei."
"Vanha mies lähetteli kuvia itsestään joita en halunnut eikä lopettanut. Teimme rikosilmoituksen."
Lapset ja nuoret kaipaavat lisää toimintaohjeita
Selvityksen mukaan lapset ja nuoret osaavat toimia häirintätilanteissa teknisesti esimerkiksi estämällä häiritsijän. Lapset ja nuoret saattavat myös puhua tapahtuneesta kavereiden kesken. Pelastakaa lapset -järjestö on kuitenkin huolissaan siitä, ettei aiheesta puhuta aikuisten kanssa häpeän takia.
Vaikka teknisten taitojen perusteella lapset ja nuoret pärjäävät häirintätapauksissa, selvityksen mukaan moni kokee, ettei kouluissa anneta riittävästi toimintaohjeita niitä varten tai kerrota esimerkiksi laeista kuvamateriaaliin liittyen.
Selvitykseen osallistui yhteensä yli 3 000 yläkoululaista ja lukiolaista.