HUS:ssa työskentelevät nuoret lääkärit kohtaavat työssään vakavia ongelmia kohtuuttomasta työkuormasta suosikkijärjestelmien luomiin muureihin ja suoranaiseen pelkoon. Aiemmin ongelmista ollaan vaiettu, mutta nyt kaksi anonyymiä tutkimusta saivat kokemukset julki.
Huomenta Suomessa vieraillut Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja Sara Launio kertoo, että hänen kollegoidensa joukossa HUS työnantajana aiheuttaa pelkoa.
MTV Uutiset sai haltuunsa sisäisen raportin: Lääkärit avautuvat erittäin vakavista ongelmista Suomen suurimman sairaanhoitopiirin toiminnassa – ”Raportti on niin hyytävä, ettei tämä voi olla edes totta"
– Niin kuin raportissa sanotaankin, niin ihmiset vähän pelkäävät. HUS:lla on aikamoinen monopoliasema pääkaupunkiseudulla työnantajana. Ollaan aika varovaisia siitä, mitä uskalletaan ääneen sanoa.
Onko siitä esimerkkejä, että jos jotain sanoo, niin siitä seuraa ikävyyksiä?
– No ainakin tällaisia tarinoita liikkuu. Toki harvoin ne tulevat julkisuuteen.
Raju työtaakka estää oppimista
Launio nostaa esille kaksi pääongelmaa koulutuspaikkana. Ensimmäinen on työn silppuuntuminen, joka vaikeuttaa kokonaiskuvan saamiseen erikoistumisalan koulutuksesta.
Toinen on monen lääkärin kohtuuton työmäärä.
– Meidän kyselyssä kolmannes erikoistuvista lääkäreistä sanoo, että heidän työkuormansa on niin suuri, että he eivät pysty oppimaan siinä uutta. Toki kun olemme erikoistumiskoulutuksessa, niin sitä aikaa uuden oppimiselle pitäisi olla.
Lue myös: HUS:n johtajaylilääkäri vastaa nuorten lääkärien rajuun kritiikkiin: "Työympäristössä on varmaan korjattavaa"
Tietovaatimus kasvaa jatkuvasti
Raportit ja uutisointi niistä ovat saaneet ymmärryksen lisäksi kritiikkiä, että työkuormasta saattaa eri sukupolvilla olla eri käsitys. Launio ei usko, että kyse on siitä.
– Ensinnäkin lääketiede on edennyt viime vuosikymmenien aikana. Kertakaikkiaan se tietomäärä, joka meidän pitää hallita on kasvanut. Sanotaan, että lääketieteellisen tiedon määrä kaksinkertaistuu noin 73 päivässä. Ihan jo se tiedollinen vaatimus on muuttanut toimintaympäristöä.
–Sitten sote-uudistusten keskellä ja päivystysasetusten myötä potilasmäärät ovat myös kasvaneet. Päivystysten tahti on kiristynyt.