Elintarvikkeeksi Suomeen tuotavan ilokaasun määrä räjähti pari vuotta sitten ja määrä on edelleen kasvussa. Taustalla ei ole leipomoyritysten määrän raju kasvu, vaan ilokaasun päihdekäytön lisääntyminen erityisesti nuorten keskuudessa.
Ilokaasu on Suomessa laillinen tuote.
Lääkkeellistä ilokaasua käytetään etenkin synnytysten kivunlievityksessä ja sen maahantuontia koskevat samat säännöt kuin muitakin lääkkeitä.
Lääkkeellisen ilokaasun valmistusta koskee tarkka puhtauteen ja laatuun perustuva kriteeristä. Lääkkeellinen ilokaasu sekoitetaan aina happeen ja sen annostelee aina terveydenhuollon ammattilainen.
Elintarvikkeissa ilokaasua käytetään muun muassa vaahdottamaan kermaa. Elintarvikkeeksi tehtyä ilokaasua eivät koske samat kriteerit ja puhtausvaatimukset kuin lääkkeellistä ilokaasua.
– Elintarvikkeena käytettävää ilokaasua saa tuoda maahan vapaasti. Meillä on vapaa liikkuvuus, ja silloin tuotteita voi tuoda esimerkiksi leipomokäyttöön, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.
Lue myös: Vaarallinen trendi nostamassa päätään? Tamperelaisfestareilla ilmiö näkyi hotellissa ja kaduilla
Tulli ei voi puuttua elintarvikkeeksi tuotavan ilokaasun tuontiin
Tulli ei tilastoi elintarvikekäyttöön tuotavaa ilokaasua eikä rajoita tuontimääriä, koska kyse on laillisesta tuotteesta eikä sen valvontaan ole siten perusteita. Tullissa on kuitenkin havaittu, että ilokaasua tuodaan maahan yhä enemmän.
– Ilokaasun maahantuonti on lisääntynyt ihan huomattavasti etenkin sellaisille maahantuojille, jotka eivät välttämättä ole perinteisiä leipomotuotteiden valmistajia, Sinkkonen kertoo.
Mikä herättää epäilyksen, että nyt ilokaasu ei ole menossa pelkästään leipomokäyttöön?
– Jos vaikka pienehköön kerrostalokaksioon toimitetaan satoja kiloja ilokaasua, niin tuskinpa siellä valmistetaan kakkuja, Sinkkonen vastaa.
Sinkkosen mukaan pelkästään tämän vuoden aikana ilokaasua on tuotu elintarvikekäyttöön tuhansia kiloja.
Käytännössä suuri osa elintarvikekäytön perusteella maahan tuodusta ilokaasusta päätyy nuorten päihdekäyttöön, ja sillä voi olla vakavia seurauksia.
– Leipomokäyttöön ilokaasua tuovat erityisesti nuoret miehet, jotka eivät isommassa mittakaavassa ole tyypillisiä leipureita.
– He tuovat myös isoja määriä, joista voisi tehdä tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia kakkuja, Sinkkonen kertoo.
Lue myös: Ilokaasun suosio nuorten käyttämänä päihteenä kasvaa – tästä se johtuu
Valvonta edellyttäisi muutosta lainsäädäntöön
Sinkkonen toivottaisi tervetulleeksi muutokset ilokaasun maahantuontia koskevaan lainsäädäntöön. Päätäntävalta asiassa on eduskunnalla.
– On yhteiskunnan asia päättää, onko tämä toiminta laillista ja hyväksyttävää vai ei. Jos lainsäädäntömuutoksia tulisi, silloin me Tullissa tietysti puuttuisimme asiaan.
Ilokaasun päihdekäyttö herättää hänessä huolta sen vaikutuksista nuoriin.
– Käytöstä on heille varmasti monenlaisia ongelmia myös jatkossa.